1 april naar Brielle, stadsgidsen Corrie & Pieter vertellen waarom.

Corrie en Pieter de Winter hebben hun hart verpand aan Brielle waar ze inmiddels 25 jaar wonen. Als stadsgidsen kennen ze alle ins en outs van het vestingstadje en vertellen ze enthousiast over de rijke geschiedenis van ‘hun’ geuzenplaats. Een portret van een bevlogen gidsen-echtpaar dat graag uitlegt waarom je op 1 april naar Brielle moet komen.

‘De geschiedenislessen van de basisschool komen hier letterlijk tot leven’, begint Corrie meteen te vertellen. We voelden ons al snel vertrouwd toen we in Brielle kwamen wonen maar wilden nog veel meer van het stadje weten. We kwamen met de gidsengroep in aanraking tijdens de jaarlijkse quiz en scoorden niet slecht. Er was behoefte aan versterking en zo is het gekomen dat we stadsgidsen van Brielle zijn geworden.

Allerlei groepen, allerlei thema’s en zo nodig verkleedpartijen
Corrie en Pieter passen hun rondleidingen aan bij de doelgroep. Van jong tot oud, van Hollands tot internationaal. De ene groep wil alles tot in detail weten terwijl de andere groep een onbevangen wandeling door het historische centrum wil maken. Dat daar in de loop der jaren bijzondere groepen en momenten tussen zitten spreekt voor zich.

Een heel aparte groep was de groep dames van The American women’s club of the Hague, die graag het hele gebeuren op 1 april wilde meemaken. We zijn toen letterlijk teruggegaan in de tijd; gekleed in historische dracht speelde ik een eenvoudige poorteres, die de dames vertelde waar ik woonde en hoe ik leefde terwijl Pieter erbij liep als een watergeus uit 1572.

Bijzonder zijn ook de virtuele wandelingen voor de minder valide en/of oudere inwoners van Brielle. Een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij we foto’s die we in Brielle maken op een scherm projecteren en daarbij vertellen. Uit deze groep komen regelmatige aanvullingen of opmerkingen naar aanleiding van onze verhalen, want: “Kind, ik was er zelf immers bij!”

Bij de rondleidingen voor kinderen gaan we op zoek naar sporen uit het verleden. Ik verbaas me er steeds weer over wat de kinderen opvalt en hoeveel ze al weten.

Corrie (met witte kap) aan het werk als stadsgids

Corrie (met witte kap) aan het werk als stadsgids.

Het gidsenwerk verveelt nooit
Vorig jaar kwamen er zo’n 170 aanvragen voor wandelingen binnen bij de gidsengroep, die uit 16 personen bestaat. De contacten met mensen die zich interesseren voor ‘onze’ stad maakt het gidsenwerk zo leuk. We hebben al vaak wandelingen gedaan, maar we vinden ze nog steeds niet saai, omdat je telkens de stad met nieuwe ogen bekijkt. Steeds weer andere mensen met andere achtergronden die je een zo boeiend mogelijk verhaal wilt vertellen. Als dat dan weer lukt en je krijgt enthousiaste reacties dan geeft dat veel voldoening.

Van tijd tot tijd krijg je lastige vragen die niet een-twee-drie te beantwoorden zijn (als gids kan je echt niet alles weten). Na overleg met andere gidsen en verder studeren levert dan meestal wel weer een antwoord per mail op.

Briel, Brielle, Brielst
Pieter is geboren aan de Nieuwe Maas (Pernis) en voelt zich nauw verbonden met de geschiedenis en de omgeving van de Rotterdamse haven en de Zuid- Hollandse eilanden. Naast het gidsenwerk in Brielle geeft hij rondleidingen in de haven van Rotterdam.
Voor de VU Brielle geeft Pieter de cursus ‘Briel, Brielle, Brielst’ waarbij hij je op drie avonden meeneemt naar de tijd van haringkaken en het monster uit de Maas, eindigend met een wandeling door Brielle. Dat monster uit de Maas is trouwens ooit gezien door bepaalde personen, laat op de avond toen ze uit het café kwamen. Het dier staat samen met een eenhoorn afgebeeld op een van de gevelstenen in Brielle.

Pieter aan het werk als gids tijdens 200jr Koninkrijk Brielle.

Pieter aan het werk als gids tijdens 200jr Koninkrijk Brielle.

1 april viering Brielle
Corrie vertelt over de jaarlijkse 1 april viering in Brielle waarbij iedereen historische kledij aantrekt voor een enorm openluchttheater waarbij gestreden wordt om ‘de sleutel van de stad’. In alle geschiedenisboekjes lees je dat de Watergeuzen op 1 april 1572 Brielle binnenvielen en dat daarmee het einde van de Spaanse heerschappij werd ingeluid.
Het zou nog wel tot 1648 duren, maar Brielle was ‘De eersteling der vrijheid’. Overal zie je sporen uit dit verleden en in het nieuwe museum van de tachtigjarige oorlog kan je dit alles nog eens rustig op je laten inwerken.

Op 1 april maak je alles intens mee. Er is kanongebulder, er is het rammeien (met de scheepsmast) van de poort. Geuzen en Spanjaarden lopen rond met grappen en grollen. In de taveernes stroomt het gerstenat en er klinkt muziek en er zijn Hollandse kinderspelen. Brielle keert op 1 april terug naar 1572: een heerlijke gekte!

De Geuzenkinderen tijdens de 1 april viering

De Geuzenkinderen tijdens de 1 april viering.

Wat je niet mag missen in Brielle
Het is eigenlijk een gemene vraag om Pieter te vragen naar een top 3 van bezienswaardigheden die je moet hebben gezien bij een bezoek aan Brielle. Hij maakt een keuze uit vele toppers:

Loop in ieder geval over en langs De Wallen van Brielle. Ze zijn een vrijwel ongeschonden verdedigingswerk dat uniek is in Nederland.
Een verder Het Maarland met prachtige gevels van haringreders en een drukte in de haven die nooit verveelt. Vanaf het beeld van de 16e eeuwse veerman Coppelstock heb je een prachtig uitzicht de oude haven in.
Tot slot het Asylplein. Een plein onder de bomen waar zoveel over te vertellen is…

Corrie vult aan met de machtige Sint Catharijnekerk waar Willem van Oranje is getrouwd. Hier alleen al kan je een middag doorbrengen. En als je geen zin meer hebt in de stad, ga dan fietsen langs de Brielse Maas en strijk neer bij de Kogeloven, ook onderdeel van de verdedigingswerken van Brielle. Varen en zwemmen kan er ook!

Panorama haven Brielle (bij het Maarland)

Panorama haven Brielle (bij het Maarland).

Loop mee op 28 maart
Dit jaar zijn Corrie en Pieter ‘vrij’ op 1 april. Ze kunnen zich als gewoon volk tussen de Spanjaarden en de Geuzen begeven maar of ze dat ook werkelijk doen? ‘Als je ons herkent op 1 april, leiden we je natuurlijk graag rond…’, geeft Corrie aan.
En anders kun je op 28 maart meelopen met de 1-april wandeling, geleid door gidsen in klederdracht, startend bij de VVV.

 >> Fotoserie door Corrie & Pieter de Winter

Sint Catharijnekerk vanaf het balkon.

Sint Catharijnekerk vanaf het balkon.

Het Asylplein in de winter

Het Asylplein in de winter.

Brielle vanuit de toren van de Sint Catharijnekerk.

Brielle vanuit de toren van de Sint Catharijnekerk.

De geuzen komen!

De geuzen komen!

Breille is omgeven door water

Brielle is omgeven door water.

De poorter en poorters in oude tijden...

De poorter en poorteres in oude tijden…

Spookachtige sferen bij Kruithuis Basion II

Spookachtige sferen bij Kruithuis Bastion II.

 

15 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?