10 tips om je eigen vlotte reisvideo te maken

Beeld: video Jelle Canipel

Wat heb je liever, een veel te lange vakantievideo waar je snel de aandacht verliest of een vlot gemonteerde film die een aantrekkelijk beeld geeft van je reis? Met dat laatste doe je zeker je vrienden of familie een plezier. Door te kiezen voor gepaste muziek en niet teveel uitleg laat je de beelden je verhaal vertellen. We vroegen video-hobbyist Jelle Canipel hoe hij te werk gaat bij het maken van zijn vakantievideo’s, die bijna doen denken aan promotiefilms voor de bestemmingen die hij bezoekt. Hij vertelt het je graag  aan de hand van 10 tips en een korte voorbeeldfilm.

Het maken van leuke originele reisfilms is populair en niet zo moeilijk en tijdrovend meer. Met de meeste fotocamera’s kun je prima filmen en er zijn gebruiksvriendelijke montageprogramma’s. Fanatiekelingen maken tegenwoordig zelfs gebruik van drones wat schitterende beelden oplevert. Wij gaan uit van de camera in de hand, met tips van Jelle waar je op moet letten bij het maken van een vlotte reisfilm. Je zult merken dat er erg veel overlap zit met het maken van foto’s vooral in de manier van kijken.

Over Jelle Canipel. Gebeten door fotografie, reizen en het organiseren hiervan. Jelle Canipel gooit zijn energie en enthousiasme zo veel mogelijk in het ontdekken en vastleggen van onze wereld. Hij ziet het als een uitdaging om anderen te laten meegenieten van de fantastische waarnemingen en verschillende emoties die hiermee gepaard gaan. Zonder omhaal genieten van sfeer en schoonheid, met dank aan de fotografie en video. 'Zo probeer ik ook alles te delen en weer te geven in mijn reisvideo's', vertelt Jelle. 'Sinds kort heb ik ook Gloryus opgestart, een reisbureau met een missie. Ervaring en kennis delen en de actieve en reislustige mensen te inspireren is het doel. De belangrijkste keywords zijn ongetwijfeld avontuurlijk en authentiek. Daarbovenop wordt er ook de nadruk gelegd op contact met locals. Iets wat velen onder ons vergeten tijdens een trip naar het buitenland. Want de beste dingen in het leven zijn tenslotte geen ‘dingen’, maar onvergetelijke ervaringen. En die ervaringen wil ik graag delen met iedereen.'

Jelle Canipel kijkt zelf graag van grote hoogte in de bergen

De 10 tips van Jelle Canipel:

1. Probeer zelf een verhaal te maken in gedachte en het zo over te brengen in je film. Een soort miniscenario waarbij je bedenkt wat je wilt filmen en vanuit welke hoek. Dat betekent ook keuzes maken en kijken naar hoe het licht valt. Probeer over te brengen wat je ervaart. Bedenk wat je wilt meegeven met je film.
Voorbeeld: wat wil je laten zien van de kerk die je bezoekt, heeft de kerk een verhaal, wat gebeurt er in de kerk en hoe is de lichtval?

2. Geef je beeld een onderwerp, dat is niet anders dan bij fotografie. Laat dus zien wat je filmt. Dat kan door personen of objecten in beeld te brengen.
Voorbeeld: de sfeer op een plein kun je bv. overbrengen door mensen te volgen i.p.v. enkel een overzichtsshot.

3. Als je landschappen filmt heb je snel de neiging tot rondgaande panorama shots. Het risico is dat het te lang gaat duren en er te weinig variatie is. Maak verschillende shots en zoek beweging op. Voorkom dat je de camera alle kanten op draait, dat is onrustig.
Voorbeeld: volg de auto in het dal of de wolken rond de bergen, knip je panorama in stukken, zoek een onderwerp (een rivier, een huis, een boom) dat goed in het landschap ligt. In de voorbeeldfilm is dat goed terug te zien.

4. Maak je films niet te lang. Houdt het op 2 à 3 minuten per film. Je maakt dan ook eerder 10 korte films met een duidelijk onderwerp dan een langdradige film van een half uur (of langer…) waar alles inzit. Korte films zijn ook van belang als je wilt delen op social media.
Voorbeeld: je bent in Barcelona, maak dan bv. een aparte film over de Sagrada Familia en een aparte film over Gaudi met eigen accenten en eigen muziek eronder. 

5. Probeer te werken met originele standpunten zoals je dat bij fotograferen ook doet. Film eens vanaf de grond of houd de camera wat hoger. Leuk ook is het om te werken met scherpe onderwerpen en onscherpe achtergronden. Of film tussen objecten door, zo creëer je een dynamiek zonder je camera te bewegen.
Voorbeeld: voeten filmen op een plein i.p.v. gezichten of kijk van boven over de kruinen van mensen mee de diepte in.

6. Bewegende beelden bewegen al. Voorkom teveel bewegingen met je camera dat geeft alleen maar onrust en onscherpte. Houd je camera zoveel mogelijk stil als het onderwerp erg beweegt. Of beweeg heel rustig mee en maak korte draaiende shots.
Voorbeeld: ga niet druk meebewegen met dieren in Afrika, maak liever meerdere rustige shots die je later aan elkaar monteert. Als een luipaard gaat rennen dan moet je natuurlijk wel maar probeer dan toch rust te houden in je opname. In de voorbeeldfilm zie je hoe je hier mee kunt spelen.

7. Gebruik het principe van 3 zoom-afstanden voor je opnames. Dat wil zeggen van een overzichtsbeeld (1) naar een onderwerpbeeld (2) naar een detailbeeld (3). Zo kun je in 3 shots de sfeer van de omgeving vangen en heb je eveneens een mooie dynamiek.
Voorbeeld: film het hele plein (overzicht), film een terras of zelfs tafel (onderwerp), film de etende mensen (detail). Of in Afrika: film de groep giraffen, film een enkele giraf en film de kop die van de bladeren eet. Zie ook het eerste deel van de voorbeeldfilm.

8. Houd 2 seconden extra montagetijd aan bij je opnames. Ofwel laat aan het begin van je opname de camera al 2 seconden lopen en na de opname nog 2 seconden doorlopen. Voor een shot van 8 seconden, film je er dus eigenlijk 12. Zo houd je correctieruimte bij het monteren van je beelden. Handig als je bv. beelden vloeiend in elkaar over wilt laten lopen (faden). Voor een vlotte montage zijn shots van 4 tot 8 seconden het beste.
Voorbeeld: zie de rustige overgangen in de voorbeeldvideo en let op de duur van de shots.

9. Zet je zelf erop! Zet indien mogelijk (en veilig) de camera op een tafel of rotsblok en loop zelf langs de camera of maak een lopend shot. Een of twee korte shots van jezelf laten zien dat het echt jou film is en dat jij dit hebt meegemaakt. Nog handiger is natuurlijk een statief. Wil je er zelf echt niet op film dan mensen, het maakt de film ‘warmer’ en laat zien wat er gebeurd. En het mag ook best een beetje ludiek, vooral niet te serieus!
Voorbeeld: film je zelf ook een paar keer tijdens die mooie wandeling of film jezelf op het terras als detailbeeld (zie punt 7). De voorbeeldfilm laat het effect van mensen in de film zien.

10. Tips voor het monteren: gebruik af en toe slow-motion of zachte overlappen tussen de beelden (faden). Gebruik weinig tekst, laat de beelden spreken. Wissel bewegende beelden en foto’s af, dat kan prima. Vind de juiste muziek, die is zeer sfeerbepalend. Ga echter niet teveel ‘goochelen’ met effecten, dat wordt storend.
Voorbeeld: de voorbeeldfilm laat het effect van slow-motion (de fietsers), de zachte overgangen tussen de beelden (faden) en de juiste muziek goed zien.

Je films delen
Stoer om je eigen reisfilms aan anderen te laten zien bv. op Youtube of Vimeo. Op Youtube kun je alles kwijt maar bij Vimeo zijn ze wat strenger. Je films worden beoordeeld (niet al te streng) op een stukje kwaliteit. Een mooie indicatie voor je film. Vimeo is ook uitermate geschikt om eens rond te kijken naar voorbeelden van montages.

Montageprogramma’s
Elke computer heeft tegenwoordig wel een standaard videomontage-programma zoals Imovie (Apple) of Windows Movie Maker. Dit zijn eenvoudige en prima te bedienen programma’s voor het maken van je reisvideo’s. Het gaat om de beelden, niet om de trukendoos.

Voorbeeldfilm
In onderstaande voorbeeldfilms van Jelle zie je o.a. hoe je een landschap in afwisselende korte shots kunt vangen. Ook het effect van mensen in je beelden, het gebruik van ‘faden’ (zachte overgang tussen de beelden) en slow-motion komt erin terug. En ja, de muziek doet ook wat. Kijk op de site van Jelle Canipel voor meer foto’s en films.

> Foto’s en film: Shot by Canipel

Over Jelle Canipel.
Gebeten door fotografie, reizen en het organiseren hiervan. Jelle Canipel gooit zijn energie en enthousiasme zo veel mogelijk in het ontdekken en vastleggen van onze wereld. Hij ziet het als een uitdaging om anderen te laten meegenieten van de fantastische waarnemingen en verschillende emoties die hiermee gepaard gaan. Zonder omhaal genieten van sfeer en schoonheid, met dank aan de fotografie en video.
‘Zo probeer ik ook alles te delen en weer te geven in mijn reisvideo’s’, vertelt Jelle.
‘Sinds kort heb ik ook Gloryus opgestart, een reisbureau met een missie. Ervaring en kennis delen en de actieve en reislustige mensen te inspireren is het doel. De belangrijkste keywords zijn ongetwijfeld avontuurlijk en authentiek. Daarbovenop wordt er ook de nadruk gelegd op contact met locals. Iets wat velen onder ons vergeten tijdens een trip naar het buitenland.
Want de beste dingen in het leven zijn tenslotte geen ‘dingen’, maar onvergetelijke ervaringen. En die ervaringen wil ik graag delen met iedereen.’ (https://www.facebook.com/gloryusjourneys)

3 Reacties

Comments are closed.

bekijk ook

Huttentocht Slovenië door Nationaal Park Triglav+

Huttentocht Slovenië

  • Individuele reis
  • 5 nachten
  • 1 juli - 20 september
  • Logies/Ontbijt & Deels Halfpension
  • Eigen vervoer
vanaf €539,-
Huttentocht Stubaital over de Stubaier Höhenweg+

Huttentocht Oostenrijk

  • Individuele reis
  • 8 nachten
  • van eind juni tot half september
  • Halfpension
  • Eigen vervoer
vanaf €699,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?