2018 is het jaar voor de Sint-Pietersberg

ENCI-groeve, foto: David van der Mark

In 2018 wordt de Sint-Pietersberg definitief terug gegeven aan de natuur. Vanaf medio 2018 zal de ENCI geen mergel meer winnen en kan Natuurmonumenten aan de laatste fase van de herinrichting van de enorme groeve beginnen. En er is de afgelopen jaren al veel gebeurd. Niet alleen op en rondom de Sint-Pietersberg zelf maar ook in de directe omgeving. Er is een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk ontstaan, uniek in ons land. Het maakt de Sint-Pietersberg een ‘place to be’ in 2018.

Omgeving van Chateau Neerkanne aan de rand van het Jekerdal (foto Frank Van Laanen, flickr )

Domein voor actievelingen en natuurliefhebbers
Natuurmonumenten heeft zich met name gericht op de herinrichting van de natuurlijke omgeving en het toegankelijk maken van de groeve. Onder andere met het indrukwekkende uitzichtplatform dat je na 215 treden bereikt. Omliggende gemeenten in Limburg en België hebben zo’n 15 jaar geleden de handen ineen geslagen om de regio rond de Sint-Pietersberg, het riviertje de Jeker en natuurlijk de Maas aantrekkelijker te maken voor wandelaars en fietsers. De afgelopen jaren zijn in allerlei deelprojecten verbeteringen aangebracht die maken dat je rond de Sint-Pietersberg en het gebied ten zuiden daarvan dagen achtereen actief kunt zijn.

Genoeg te beleven
Zo vaart er een pontje over de Maas naar het schiereiland Lanaye, werden fiets- en wandelpaden aangelegd, landschappen hersteld zoals in het Jekerdal en musea ingericht. Inmiddels is er meer dan 120km aan wandelroutes en 80km aan fietsroutes uitgezet.
Naast de Sint-Pietersberg met haar ENCI-groeve is ook de ‘canyon’ die het Albertkanaal maakt bij het dorpje Kanne een hoogtepunt. Of bekijk de grote schepen bij de grote sluis van Ternaaien (Lanaye). Fort Sint-Pieter, kasteel Neerkanne zijn andere hoogtepunten of is het grootste hoogtepunt toch het mergellandschap zelf?

Truus, Bob & Jan too! (2) en Geert Schneider (977x457)

Het Albertkanaal als uitgegraven ‘canyon’ door de Sint-Pietersberg. Je kunt er gewoon doorheen fietsen en wandelen of kijk je liever van bovenaf? (foto’s Truus, Bob & Jan too! en Geert Schneider)

Informatie
Natuurmonumenten heeft een folder met informatie over de Sint-Pietersberg.
Onder de naam ‘Sint-Pietersberg tussen Jeker en Maas’ vind je informatie over de wandel- en fietsmogelijkheden in de omliggende gemeentes.

Patrick Ahles (1024x660)

De sluizen van Ternaaien/Lanaye (foto Patrick Ahles)

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?