De Teutoschleifen: 7 wandelingen over het balkon van Münsterland

Foto: Tecklenburger Land Tourismus

Je hoeft helemaal niet zover weg om een andere wereld in te stappen. Een wereld met markante rotsformaties in dichte bossen. Met uitzichten over de glooiende velden vol sporen van een rijke culturele geschiedenis. Je hoeft er alleen maar het balkon voor op. Het balkon van Münsterland wel te verstaan.

Teutoschleifen_8 ©Tecklenburger Land Tourismus (1024x683)

Zeven top-rondwandelingen
Het Tecklenburgerland begint een half uurtje van Twente en rijst letterlijk op uit het landschap. De bijnaam als balkon van Münsterland is dan ook niet gek gekozen. Met zeven Teutoschleifen (en ‘schleif’ is een rondwandeling) heb je keuze genoeg en kun je er een meerdaags bezoek aan de regio van maken. De wandelingen zijn tussen de 6,5 en 13km lang en laten je het beste van de omgeving zien. Een leuk idee om in de loop van het jaar alle zeven routes een keer gelopen te hebben.

Teutoschleifen_2 ©Tecklenburger Land Tourismus (1024x683)

Een eerste indruk van de de Teuroschleifen
Een opeenstappeling van hoogtepunten laat je meteen de variatie in Teutoschleifen zien. Zo is er voor ieder wat wils en wordt duidelijk dat je na 1 Teutoschleife niet klaar bent.
Combineer techniek en natuur bij de kruising van het Mittelandkanal en het Dortmund-Ems-Kanal of klim via 256 treden omhoog naar de ‘Himmelsleiter’ (ladder naar de hemel) die je direct laat zien waarom je hier op het ‘balkon van Münsterland’ bent. De ‘gehurkte vrouw’ ontvangt je graag. De markante rostformatie is onderdeel van het rostlandschap boven het gehucht Dörenthe. Iets verderop ligt Tecklenburg dat zich zelf het meest noordelijke bergstadje van Duitsland noemt en dat is gezien haar ligging niet verwonderlijk. Al eeuwen word hier zandsteen gedolven met o.a. de indrukwekkende steengroeve ‘Lengericher Canyon’, inmiddels een beschermd natuurgebied, tot gevolg. Echt landelijk wordt het rond het gemoedelijke Lienen waar je door de weilanden en langs oude boerderijen loopt in de ‘schaduw’ van de heuvelrug. Je loopt hier iets vlakker en dat geldt ook voor de wandeling naar het Heiliges Meer waar bos, veen, heide en veel water je route vorm geven.

Teutoschleifen_6 ©Tecklenburger Land Tourismus (1024x787)

Premiumweg
Al deze Teutoschleifen zijn bekroond als ‘Premiumweg’ door het Duitse wandelinstituut en voldoen daarmee o.a. aan een goede bewegwijzering en een infrastructuur gericht op wandelaars zoals voldoende horeca en een vervoersdienst.

kaart-teutoschleifen

Op de site van Geheim over de grens vind je een meer uitgebreide beschrijving van de 7 Teutoschleifen.

GODG-Logo-small

untitled-1

Bewaren

Bewaren

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?