700 kilometer fietspad langs de industriële monumenten van de Ruhr

De eerste 46km van de Industriekultur fietsroute op de kaart

Met een lengte van ruim 700 kilometer aan fietspad is de fietsroute ‘Industriekultur’ hèt visitekaartje van het oorspronkelijke zware industriegebied. De route loopt voornamelijk over voormalige spoorbanen met als  knooppunten de industriële monumenten. De enorme fabrieksterreinen hebben een complete metamorfose ondergaan of zijn opgenomen in een nieuw landschap waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. De manier waarop de route is ontwikkeld maakt dat je als fietser vrijwel zonder gemotoriseerd verkeer het gebied kunt doorkruisen. Waarbij je vaak op enige hoogte van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid rijdt, met onderweg de mooiste vergezichten over het rivierlandschap van Rijn en Ruhr.

Foto: Jochen Tack

NETWERK VOL HOOGTEPUNTEN | De routes zijn via een nieuw systeem optimaal aangegeven, zodat industriële monumenten heel makkelijk te bereiken zijn. Hoogtepunten zoals het landschapspark Duisburg-Nord, de Gasometer in Oberhausen, de Jahrhunderdhalle in Bochum, de Hansa cokesfabriek en natuurlijk de UNESCO World Heritage Zollverein in Essen zijn de monumenten die je niet mag missen. Maar er is meer, zo zijn de bruggen over de rivieren en kanalen onderweg stuk voor stuk kunstwerken. En op de heuvels die je onderweg tegenkomt, die zijn ontstaan uit restmateriaal van de kolen en staal industrie, staan nu de meest opwindende bouwwerken zoals Tetraëders in Bottrop, de imposante Geleucht over Moers of het  spectaculaire beeld Tiger & Turtle bij Duisburg. Het contrast tussen de moderne vormgeving en de nieuwe natuurgebieden en historische fabrieksterreinen maakt de ‘ Industriekultur’ fietsroute tot een van de meest verrassende van Duitsland.

De bruggen die je onderweg tegenkomt zijn stuk voor stuk kunstwerken

Absoluut hoogtepunt is het landschapspark in Duisburg-Noord, waar natuur zijn weg vindt tussen de roestige monumenten

De Jahrhunderdhalle in Bochum moet je onthouden om culturele evenementen te bezoeken, in combinatie met een fietsvakantie. Zo kun je van eind augustus tot eind september naar de Ruhrtriennale, een jaarlijks cultureel evenement.

Ook bijzonder om te bezoeken onderweg, de voormalige arbeiderswijken, waar vooral jongeren in Nederland nu jaloers op zouden zijn

De Tetraeder in Bottrop zie je van verre al verschijnen

De Tiger & Turtle is een van de meest indrukwekkende bouwwerken en natuurlijk te gek om even overheen te lopen

COMBINEER FIETSEN MET CULTUREEL EVENEMENT | Door het grote aantal culturele evenementen is het leuk om je fietsroute te combineren met een bezoek aan een tentoonstelling of concert in een van de indrukwekkende cultuurtempels, ontwikkeld in de oude fabriekshallen. Op de site van Radrevier Ruhr vind je ook aantrekkelijke overnachtingsmogelijkheden.

 

bekijk ook

Fietsvakantie Beieren over de Romantische Strasse+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 13 april - 5 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €1039,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?