Actief in het ritme van een klein Zweeds dorpje

Een nacht is veel te kort. Er is teveel te ontdekken rond het lieftallige dorp Dala Floda bedenk ik me als ik na het ontbijt de tuin van mijn verblijf in wandel. Ik denk terug aan de sauna aan het meer gisteren, de bijbehorende duik in het frisse water, de wandeltocht naar de 100jr oude houten brug boven de rivier en de magie van de wegtrekkende ochtendmist.

door Miez Peek

IMG_7067

De houten brug van Dala Floda en een van de vele meren in de omgeving.

Genieten in de herberg
Misschien is het wel teveel verwennerij. Eigenaren Per en Evalotta hebben in korte tijd naam gemaakt met hun knusse herberg anex ecologisch restaurant Dala-Floda Värdhus. De vis en verse groenten komen uit de buurt en worden met passie bereid en opgediend. Van heinde en verre komen streekgenoten hun eigenzinnige gerechten proeven. Ik heb er gisteravond tijdens het diner en vanochtend bij het ontbijt van mogen genieten.

DF (1)

Dala Floda Värdhus

Typisch Zweeds met dorpssauna
Dala Floda is zo’n typisch Zweeds dorp met rode houten huizen die willekeurig lijken te zijn neergezet. Aan de noordkant ligt het Flosjönmeer met strandje en de dorpssauna waar je tegen vergoeding gebruik van kan maken. Geef dat wel tijdig aan want de dorpsbewoner van dienst heeft 2 uur nodig om de sauna klaar te maken. Vanuit de sauna duik je zo het meer in, iets dat tot begin oktober nog aangenaam kan, de ondiepe meren in Dalarna blijven lang op temperatuur.

DF (3)

De dorpssauna aan het meer waar je zo in kunt duiken.

Wandelen en fietsen
Aan de zuidkant van het dorp vind je de Västerdalrivier met o.a. een prachtige brug met houten torens daterend uit het begin van de 20e eeuw. Langs de rivier kun je uitstekend fietsen, deels over fietspaden en anders over smalle wegen langs vergelijkbare dorpen als Dala Fjoda. In het dorp is een klein toeristenkantoor ingericht waar je wandel-en fietsroutes kunt halen en die je helpen met fietshuur. Ze geven je graag tips aan de hand van je wensen. Wil je de bossen in of langs het water, met leuke dorpen of een van de mooie tuinen waar je kunt lunchen, er is keuze genoeg. In de directe omgeving kun je ook kayakken/kanoën op de meren of rivier.

DF (4)

Dala Floda met wegtrekkende ochtendmist in de nazomer.

Informatie
Bekijk de website van Visit Dalarna (Nederlands) voor alle informatie over de regio. Zoek je in ‘maps’ op Dala Floda dan krijg je een overzicht van activiteiten en bezienswaardigheden in en rond het dorp. Het Dala-Floda Värdshus (de herberg van Per en Evalotta) heeft een eigen website (Engels). Op hun site vind je ook enige informatie over activiteiten in de omgeving.

>> Foto’s Miez Peek en Dala-Floda Värdhus

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?