Berghutten zijn eenvoudige onderkomens in de bergen. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor (handels)reizigers die de bergen overtrokken. Tegenwoordig worden berghutten vooral gebruikt door bergwandelaars en alpinisten om te eten en overnachten tijdens meerdaagse tochten. De hutten worden bemand door een ‘huttenwaard’ (met familie en/of personeel) die voor de gasten zorgt, eten kookt en veel weet over de omgeving, de tochten en het weer. Het avondeten vindt meestal plaats tussen 7 en 8 uur. Daarna is er tijd voor het bijwerken van je vakantiedagboek, een spelletje of wat kletsen. Om tien uur ligt iedereen in bed en is het ‘Hüttenruhe’.
Bekijk ook: aangepaste spelregels in de hutten i.v.m. Corona
Hoe is het slapen in een berghut?
Het comfort wisselt per hut. Waar je in de ene hut op meerpersoonskamers met stapelbedden slaapt, lig je in een andere hut op het zogenaamde Matratzenlager, zij aan zij met je medewandelaars. Als je geen last wilt hebben van allerlei nachtelijk rumoer, raden we aan om oordopjes in je rugzak te stoppen. Neem altijd een lakenzak mee. Deze zijn verkrijgbaar bij outdoorsportwinkels. Wel zijn er dekens of dekbedden. Neem ook slippers of sloffen mee. De vieze modderschoenen mogen (meestal) niet in de hut en niet op de slaapzalen. Zie bagage-paklijst
Kan ik een eigen kamer boeken in de hutten?
Nee, in de regel overnacht je in hutten op meer persoonskamers. Wil je meer comfort en wel een eigen kamer, kijk dan eens naar onze “semi-huttentochten“, waarbij je afwisselend overnacht in hutten en hotels.
Hoe is het eten in een hut?
Onze huttentochten zijn altijd op basis van halfpension. De kwaliteit van het eten varieert. De maaltijden zijn ingesteld op wandelaars en vooral voedzaam. ‘Bergsteiger-essen’ is vaak een eenvoudige doch voedzame (pasta)maaltijd. In sommige hutten, die makkelijker toegankelijk zijn, valt er meer te kiezen. Proef vooral de locale specialiteiten, eenmaal thuis zal je er nog vaak met plezier aan terugdenken.
Zijn de hutten ingesteld op vegetarische maaltijden?
Ja, in de regel bieden hutten ook vegetarische maaltijden. Geef deze wens wel aan in het boekingsformulier in het opmerkingenveld. Dit wordt dan direct meegenomen in de communicatie naar onze partners / hutten.
Zijn de hutten ingesteld op een glutenvrij dieet?
Nee, niet alle hutten zijn hier al op ingesteld. Wil je een bepaalde tocht boeken, stuur ons dan een Email (reserveringen@ecktiv.nl) zodat we vooraf kunnen informeren of elke hut op de tocht rekening kan houden met een glutenvrij dieet.
Eten en drinken onderweg?
Vraag (de huttenwaard of andere wandelaars) voordat je begint aan een wandeling of er onderweg eet- en drinkgelegenheden zijn. Neem altijd voldoende water mee, afhankelijk van de lengte van de tocht en de temperatuur (voor een dagtocht 1,5 tot 2 liter per persoon). Neem een lunchpakket mee, eventueel extra mueslirepen, droge worst, oude kaas en gedroogd fruit. Geef kinderen ook een eigen flesje water en wat te eten in hun rugzak. Alle hutten (en starthotels) bieden de gelegenheid om lunchpakketten te maken (ca. € 10 pp). Neem onderweg regelmatig pauzes om wat te eten of te drinken. Zo rust je uit en wen je geleidelijk aan de hoogte.
Kan mijn bagage worden vervoerd?
Nee, bij een huttentocht wandel je door hoog alpiene gebieden waar veelal geen wegen zijn waarover bagage kan worden vervoerd. Je draagt zelf je bagage. Zie ook onze bagage paklijst. Wil je wel het avontuur van overnachtingen in hutten en ook het comfort van bagagevervoer, kijk dan eens naar ons “semi-huttentochten“, waarbij je afwisselend overnacht in hutten en hotels. Je bagage wordt vervoer van hotel naar hotel en slaat de hutten over.
Hoe kan ik in een hut betalen?
De overnachting en de maaltijden die inbegrepen zijn in het arrangement zijn al door ons betaald en hoef je dus niet af te rekenen. Voor drankjes of repen etc is het verstandig om voldoende cash geld mee te nemen. Veel hutten beschikken namelijk niet over een pinapparaat.
Routekaarten en omschrijving of GPS?
Voor je vertrekt ontvang je een uitgebreide routebeschrijving en een routekaart van het gebied. Bestudeer de kaart en anticipeer op de route die voor je ligt. Ga niet van de gemarkeerde paden af. Kijk onderweg op de kaart waar je je bevindt. Een GPS is een aardige aanvulling, maar als de batterij uitvalt, ben je toch afhankelijk van de kaart. Peak Visor is een leuke app waarmee je direct de namen weet van de toppen die je ziet.
Mogen honden mee?
In hutten slaap je op meerpersoonskamers, waar honden niet zijn toegestaan. Sommige hutten hebben wel faciliteiten buiten of aparte ruimtes, maar ECKTIV biedt dit niet aan. Wil je met de hond op pad, bekijk dan onze wandelvakanties met hond van hotel naar hotel met bagagevervoer.
Kunnen mijn kinderen mee op een huttentocht?
Kinderen vanaf een jaar of tien kunnen sommige, niet te zware tochten zeker mee. Toch blijft dit altijd een keuze, afweging en verantwoordelijkheid van de ouders. Sportieve jonge kinderen zullen het leuk vinden om een nieuwe uitdaging aan te gaan, pijltjes te volgen en de top te bereiken. Ook met het hele gezin slapen op een meerpersoonskamer is een gezellige belevenis. Zie ook huttentocht met kinderen.
Hoeveel bergervaring heb ik nodig?
Als je twijfelt of je een huttentocht kunt lopen, begin dan eens met een dagtocht vanuit het dal. Of kies een tocht waarbij je een of twee nachten in een hut slaapt en andere nachten in een hotel in het dal. Kijk bij de beschrijving naar de wandelcategorie, de tijd en de hoogteverschillen, dat geeft een goed beeld van de zwaarte van de tocht. Zorg dat je een gezonde conditie hebt en geen blessures. Wandelen, zwemmen en hardlopen zijn goede conditie opbouwende sporten. We raden je ook aan om nooit alleen een huttentocht te maken. Samen is gezelliger en veiliger. Goede materialen, regenkleding, en stevige bergschoenen zijn absoluut vereist. Zie bagage-paklijst
Ik heb hoogtevrees, kan ik toch een huttentocht lopen?
Wij raden mensen met hoogtevrees af om een huttentocht te ondernemen. Al kies je voor een categorie eenvoudig, in elke tocht zit wel een pasovergang, een steile klim of een stukje langs een afgrond. Neem geen risico’s. Een alternatief is een wandeltocht van hotel naar hotel. Zie Wandelcategorieën
Moet ik rekening houden met klettersteigen/via ferrata op de routes?
Nee, de standaard routes van onze huttentochten lopen allemaal over wandelpaden zonder klettersteig of via ferrata. Het kan wel voorkomen dat er op sommige passages een staalkabel dient als extra steun om aan vast te houden.
Zijn de aangegeven wandeltijden inclusief pauze?
Nee, de aangegeven tijden zijn gemiddelde wandeltijden zonder pauze.
Waarom staan er bij sommige tochten enkel wandeluren ipv kilometers?
In de bergen zijn kilometers een beperkte graadmeter voor de moeilijkheidsgraad. Doordat je veel stijgt en daalt doe je veel langer over sommige stukken dan je zou verwachten obv de kilometers. Kijk dus altijd naar de aangegeven wandeltijden ipv kilometers.
Kan ik de routebeschrijving en/of wandelkaart eerst ontvangen voordat ik een keuze maak?
Nee, we kunnen voorafgaand aan je boeking geen extra informatie geven in de vorm van kaartmateriaal en een uitgebreide routebeschrijving van een tocht. Alle benodigde route informatie ontvang je na je boeking voor de reis bij de reisbescheiden. De dag tot dag beschrijvingen van de tochten op de website is zeer compleet en deze samen met de wandeltijden en hoogtemeters, en categorie indeling zouden moeten volstaan om voldoende beeld te krijgen van de zwaarte van de tocht.
Moet ik lid zijn van een bergsportvereniging?
Het is niet nodig om lid te zijn van de NKBV om ‘via ECKTIV’ een huttentocht te ondernemen. Het heeft wel voordelen. Met het lidmaatschap draag je bij aan het onderhoud van de paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Ook biedt deze vereniging diverse verzekeringen aan voor leden. Op sommige van onze huttentochten kunnen we ook een korting bieden aan leden. Dit is dan vermeld op de boekingspagina en in het formulier.
Slecht weer, wat nu?
De beste maanden om te wandelen in de bergen zijn juli en augustus. Maar ook dan kan het weer omslaan. Informeer bij de huttenwaard voor je vertrekt naar de weersverwachting en laat hem weten wat je doel is van de dag. Zorg dat je voor etenstijd bij de geplande hut arriveert. In de bergen kunnen er regelmatig (onweers)buien opsteken aan het eind van de middag. In je rugzak zit altijd goede (en warme) regenkleding. Zoek een schuilplek als het onweert. Als je door slecht weer in een hut ‘strandt’, wordt er gekeken naar de mogelijkheden van een alternatieve route of overnachting. Hoewel het soms een teleurstelling kan zijn dat je een bepaalde hut, top of pas niet kan bereiken, of dat je terug moet naar het dal, volg altijd de adviezen op.
Hoe vroeg vooraf moeten we een huttentocht boeken?
Het seizoen voor het lopen van een huttentocht is kort en de capaciteit in de hutten beperkt. Als je verzekerd wilt zijn van plek op de tocht van je keuze dan is het raadzaam tijdig te boeken.
Moet ik een eigen slaapzak meenemen?
Nee, in een normale situatie volstaat een lakenzak en kun je gebruik maken van dekens in de hut. Tijdens Corona in zomer ’20 en ’21 was het echter op veel tochten wel nodig om een eigen slaapzak mee te nemen. Hoe het in zomer ’22 zal zijn is nog niet duidelijk. Zie ook de pagina aangepaste spelregels in de hutten i.v.m. Corona.
Is het verstandig om een huttentocht in mijn eentje te lopen?
Nee, we adviseren om altijd met meerdere personen een tocht te lopen.
Heeft mijn telefoon overal bereik tijdens een tocht?
Nee, hoog in de bergen zijn er vaak stukken waar geen bereik is.
Welke reisverzekering moet ik nemen?
Zorg dat je een reisverzekering hebt die dekking geeft bij ongelukken en problemen in de bergen. Check dit voordat je op reis gaat. Zo nodig aanvullende of andere (NKBV) verzekering afsluiten.
Hoe weet ik welke tocht voor mij geschikt is?
We hanteren wandel categorieën van 1 t/m 4. Elke tocht is ingedeeld in een categorie op basis waarvan je zelf een inschatting kunt maken of je voldoende conditie hebt voor de tocht. Let op: wandelen in de bergen is veel inspannender dan in het lage vlakke Nederland. Bereid je dus goed voor.