Fietsroute door indrukwekkend stuwmeer-landschap van Bergisches Land

Foto: Dominik Ketz

Twee hoogtepunten die je tijdens een bezoek aan het heuvelachtige groene ‘Bergisches Land’ niet mag missen  zijn ongetwijfeld de indrukwekkende Dhünntalsperre en de bezienswaardige Kathedraal van Altenberg. Via de 53km lange rondgaande fietsroute ‘Aqualon-Ronde’ kun je beide bewonderen. De route is van een middelzwaar niveau en loopt meer dan 15km langs het langgerekte stuwmeer. Deels fiets je vlak over oude spoorlijnen maar je klimt ook regelmatig waardoor je van hoogte talloze punten hebt met schitterend uitzicht over het meer. Wil je de rit ontspannen doen kies dan voor de E-bike. Onderweg kom je langs prachtige historische stadjes met authentieke vakwerkhuizen zoals Wermelskirchen, Hückeswagen, Odenthal-Altenberg en Burscheid.

De Aqualon-Ronde op de kaart van OpenStreetMap

Vanuit de ‘blauwe aders’, zoals de natuurlijke waterbronnen van het Bergisches Land ook wel worden genoemd is het heuvelland weelderig groen. De natuurbewuste regio is extra zuinig op het landschap vanwege de waardevolle drinkwatervoorziening. Door goed beheer leidt dit tot een grotere biodiversiteit van flora en fauna, waar we ook recreatief van kunnen genieten. Het merendeel van de Aqualon-fietsroute loopt over fietspaden of land- en bosbouwpaden en is opgenomen in het knooppuntensysteem van de RadRegionRheinland. Dat is eigentijds en handig navigeren.

Fietsen langs de Dhünntalsperre, foto: Dominik Ketz

Het weelderig groene landschap rond de Dhünntalsperre, foto: Oekologix-Wikimedia

Onderweg kom je langs diverse historische stadjes voor een gezellige tussenstop. Met als absolute must see de majestueuze Kathedraal van Altenberg. Zowel de ligging in het groen als het ex- en interieur zijn indrukwekkend. Maar ook de andere plaatsen geven je het vredige gevoel van een regio die, hoewel ze zo dicht bij de grotere steden van het bruisende Ruhrgebied liggen, nog steeds hun eigen tempo weten te bepalen. Ook dat maakt het Bergisches Land tot een ideale nog door ons te ontdekken fiets- en wandelregio.

Zowel de ligging in het groen als het ex- en interieur van de Kathedraal zijn indrukwekkend, foto: Dominik Ketz

Na het bezoek aan de kathedraal op zoek naar een gezellig terras in het centrum van Altenberg, foto: Dominik-Ketz

De stadjes onderweg geven je het vredige gevoel van een regio, die zijn eigen tempo weet te bepalen, foto Dominik Ketz

Natuurpark Bergisches Land is een van de meest gevarieerde lage bergketens van Duitsland en ligt op hemelsbreed zo’n 100 kilometer van de Limburgse grens. Je zou ‘t wel het groene hart van Noordrijn-Westfalen kunnen noemen. Een gebied zo groot als Drenthe, maar met half zoveel inwoners. Het beschermde natuurgebied, dat bestaat uit laaggebergte en heuvels van 250 tot 500 meter hoog is bij ons nog vrij onbekend maar zeer de moeite waard om te ontdekken.

Rust en ruimte vind je in het groene Bergisches Land, foto: Kurverwaltung Reichshof

Meer over de Aqualon-Ronde en het Bergisches Land vind je op: dasbergische-vakantieland.nl

 

bekijk ook

Fietsvakantie Beieren over de Vijf Rivierenroute+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 18 maart tot 23 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €599,-
Fietsvakantie rond de Beierse meren+

Fietsvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 9 april en 8 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €829,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?