D-day strand Arromanches: De meest indrukwekkende strandwandeling van Europa

Foto's: Miez Peek

Het D-day strand van Arromanches les Bains ligt prachtig ingeklemd tussen de groene velden en de witte krijtrotsen. Een vreedzaam gezicht met het rustige dorp erachter. Op dat zelfde strand en in het water voor de kust, waar op 6 juni 1944 de geallieerden landden, zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog altijd zichtbaar. De pontons die destijds als brug tussen de schepen en het strand dienden liggen er nog steeds.

Voor de kust van Arromanches werd een zogenaamde Mulberryhaven aangelegd. Een alternatieve haven waarvoor eerst een groot aantal oude schepen tot zinken werd gebracht. Aan de vooravond van D-day vormden zij zo een golfbreker voor de gevaarlijke Normandische kust. De zeehavens waren bezet door de Duitsers, daarom was dit het alternatief. Door vervolgens geprepareerde en bewapende caissons af te laten zinken werd de kunstmatige haven gecompleteerd. Zo konden zwaardere schepen vol materiaal en bemanning hier aanleggen. Met op het getijden meebewegende pontons werd de afstand naar het strand overbrugt, D-day kon beginnen.

De Kunstmatige haven van Arromanches in de Tweede wereldoorlog (foto's: Jangrlng)

Caissons vormen de kunstmatige haven van Arromanches in de Tweede wereldoorlog (foto’s: Jangrlng)

Een deel van de caissons ligt nog duidelijk zichtbaar voor de kust terwijl op het strand een aantal pontons als monumenten in het zand zijn verzonken. Bijzonder om dit beeld van dichtbij mee te maken en de pontons zelfs aan te kunnen raken. Ze zijn verworden tot speelgoed voor de kinderen en een gewillig onderwerp voor fotografen. En dat is goed zo al maakt het contrast tussen de rust en schoonheid van de baai van Arromanches en de harde werkelijkheid uit het verleden dit tot een van de meest indrukwekkende strandwandelingen.

sim00n

Arromanches les Bains (foto: Simoon, Flickr)

Wandelen rond Arromanches Les Bains
Vanuit het dorp loop je aan weerszijden van de baai eenvoudig de kliffen op. Aan de oostzijde komt de doorgaande weg het dorp binnen en bevinden zich ook de musea. Het is er drukker maar je zit wel dicht bij de dorpskern en strandopgang. Wil je wat meer rust en een langere wandeling loop dan naar de westelijke kliffen. Die zijn hoger en mooier en bieden perfect uitzicht over de baai. Weer terug, afdalend naar Arromanches kun je direct het strand op om je weg langs de branding en de pontons te vervolgen. In Arromanches is genoeg horeca voor een overnachting of een lekkere maaltijd. Een wandelkaart heb je eigenlijk niet nodig, de routes wijzen zich vanzelf.

Twee musea bezoeken
Vergeet de twee musea van Arromanches niet te bezoeken. Het Musee Arromanches vertelt de geschiedenis van de invasie in deze baai. In Arromanches 360º ervaar je op indrukwekkende wijze de overgang van een rustieke dorpssfeer naar het vernietigende en angstaanjagende effect van de oorlog.

arrom-2Normandie-2 norm-5

Bekijk ook onze Wandelvakantie GR34 over het Douanepad, dat begint op de grens Normandië-Bretagne

bekijk ook

Wandelvakantie Algarve langs de Costa Vicentina+

Wandelvakantie Portugal

  • 7 nachten
  • Het gehele jaar
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer, Vliegtuig
vanaf €689,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?