Baksteengotiek uit de Middeleeuwen

In de 13e eeuw ontstond, vooral in de noordelijke Hanzesteden, een gotische bouwstijl die we tegenwoordig ‘baksteengotiek’ noemen. Deze Middeleeuwse architectuur is onlosmakelijk verbonden met de Hanzesteden en is met name in de steden rond de Oostzee nog uitgebreid te bewonderen. De rijkdom van de Hanze maakte dat veel belangrijke gebouwen, zoals raadhuizen, kerken, gildehuizen en stadspoorten, werden gebouwd van de handgemaakte rode baksteen.

Je vindt de gotische baksteenbouw vooral in Duitsland en Polen maar ook in Denemarken en Nederland. Tot vandaag is de architectuur beeldbepalend in het centrum van de oude Hanzesteden en de havens langs de Oostzeekust. De veelal rijk versierde gevels en machtige torens vormen opvallende herkenningstekens en waren bij de bouw tevens oriëntatiepunten voor de scheepsvaart.

Het is fascinerend om te zien dat het cultuurgoed ‘gotische baksteenbouw’ in schitterende natuur-, kust- en merenlandschappen is ingebed en je er heerlijk kunt fietsen, wandelen of met de auto kunt rondrijden. Naast lokale routes bestaan er ook grensoverschrijdende auto- en fietsroutes die je bij elk toeristenburo in de Duitse Hanzesteden kunt vinden.

Ook is er een Engels- en Duitstalige website met alle informatie over de ‘Europese Route van de baksteengotiek’. Hier kun jezelf ideeën opdoen voor je route langs Hanzesteden en andere plaatsen.

> tekstbron Germany Travel

Baksteen-gothiek-Mecklenbur

Baksteen gothiek in Mecklenburg / bron skyscrapercity.com

Baksteen-gothiek-Amersfoort

Baksteen gothiek in Amersfoort / bron openmonumentendag.nl

baksteen-Lubeck

Baksteen gothiek in Lubeck / skyscrapercity.com

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?