Camin Reiau: langs 33 authentieke dorpen in de Spaanse Pyreneeën

Foto: Catalunya

De langeafstandswandelroute Camin Reiau voert je in 9 tot 10 dagetappes door de Val d’Aran in het hart van de Spaanse Pyreneeën. Langs de 150km lange wandelroute kom je door 33 authentieke bergdorpen van een van de mooiste regio’s van Catalonië. De regio die in de winter populair is bij wintersporters geeft in de zomer, als de sneeuw verdwenen is, zijn natuurlijke geheimen prijs. Groene bergweides, dichte sparrenbossen, snelstromende beken en klaterende watervallen openen zich voor je als je het pad over de bergflanken volgt op weg naar het volgende bergdorp. Sommige zijn inmiddels uitgegroeid tot skidorp, maar vele lijken stil te hebben gestaan in de tijd. De bewoners ontvangen je graag met mooie lokale specialiteiten en een goed bed.

Bekijk ook onze 7-daagse Wandelvakantie over de Tour de la Val d’Aran

De stad Vielha, waar de Camin Reiau officieel start en eindigt, foto: AndrewMalone, Flickr

De Camin Reiau start en eindigt in Vielha en volgt een flink stuk de Era Garona, de belangrijkste rivier van de Val d’Aran. Het hoogste punt onderweg is de 1800m hoge Pla de Beret vlakbij het bekende skioord. Het hoogst gelegen dorpje Montgarri van Val d’Aran ligt daaronder op 1650m. Het laagste deel van de route is Pontaut dat op maar 600m ligt. Doordat de route begint en eindigt in Vielha leent hij zich uitstekend voor een 2-weekse wandelvakantie.

Deels loop je in de voetsporen van de Romeinen die hier misschien ook wel hun paarden lieten drinken, foto’s: Catalunya

De basis van de Camin Reiau is een oude Romeinse route die de Val d’Aran doorkruist van de Via Tolosana naar het huidige Tarragona, voorheen het keizerlijke Tarraco. Een groot deel wandel je nog steeds letterlijk in de voetsporen van de Romeinen. Door de eeuwen heen hebben de bewoners en mijnwerkers, maar ook herders, handelaren en smokkelaars de paden gebruikt om van dorp naar dorp in Val d’Aran te komen. In de dorpen krijg je een beeld van de ontwikkeling van de vallei, waarbij sommige in de tijd zijn stil blijven staan en andere zich ontwikkelden dankzij het toerisme.

De dorpen liggen als het ware gestrooid door de Val d’Aran langs de Camin Reiau, foto: Catalunya

De samenstellers van de Camin Reiau hebben bewust gekozen om de etappes niet te lang te maken. Met een gemiddelde van 15km en vier uur lopen heb je genoeg tijd om in de dorpen in contact te komen met de lokale bevolking, bezienswaardigheden te bekijken en te genieten van de cultuur en gastronomie van de regio. Overnachten doe je in berghutten, kleine hotels of casa rurales. En mocht je zelf geen zware rugzak mee willen nemen dan is er ook nog de optie om je bagage te laten vervoeren van accommodatie naar accommodatie.

Het hoogste punt onderweg is de 1800m hoge Pla de Beret vlakbij het bekende skioord, foto: Jordiferrer, Wikimedia

Voordat je de Camin Reiau gaat lopen kun je een zogenaamd route-paspoort aanschaffen. Een soort stempelkaart die recht geeft op een bijzondere prijs voor de wandelaars die de gehele route volbrengen. Bij aanschaf van het paspoort krijg je ook een gedetailleerde kaart van de route, een overzicht van de etappes, een boekje inclusief tekeningen van de streek en een T-shirt van de route. Ga voor meer informatie en etappe beschrijvingen naar: caminreiau.cat/en

Het hoogst gelegen dorpje Montgarri van Val d’Aran ligt op 1650m, foto: Jabato, Wikimedia

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Pyreneeën op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Catalaanse kust van Sant Pere naar Sant Feliu+

Wandelvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • maart, april, mei, juni, september en oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €829,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?