Een spectaculaire treinreis met canyon-wandeling

Een bijna 600km lange rit door de bergen en bossen van Colorado onderbroken door een spectaculaire treinreis en een canyon-wandeling. Door de ruige ‘Rocky’s’ met hun steile kloven, machtige vergezichten en rijke geschiedenis die vooral is terug te vinden in typische  Amerikaanse dorpen. René en Lione Kolsteren beschrijven hun favoriete route tijdens een rondreis door de USA en het kan haast niet anders of zij moeten John Denver op de radio gehoord hebben. Hij zong immers Colorado’s volkslied:

But the Colorado Rocky Mountain high
I’ve seen it rainin’ fire in the sky. 
The shadow from the starlight
is softer than a lullaby.
Rocky mountain high in Colorado.
Rocky mountain high in Colorado.

Een blog van Lione en René Kolsteren:

Onze favoriete route start met een historische treinreis
Onze favoriete route begint in Durango, een toeristische plaats, hoog in de bergen van het zuidwesten van Colorado, met een mooi historisch en gezellig centrum. In 1881 werd in de toen zojuist gestichte stad Durango begonnen met de aanleg van de spoorweg naar Silverton. Nog geen elf maanden later was hij klaar. En dat mag gerust een meesterlijke prestatie genoemd worden. De lijn gaat dwars door ruig berggebied en overbrugt een hoogteverschil van maar liefst 800 meter. Durango ligt op een hoogte van 2000 meter en Silverton  (531 inwoners) ligt op 2837 meter hoogte. De reden voor aanleg was destijds de vermeende goud- en zilvervoorraad in de bergen. Langs een spannend traject van ongeveer 90 kilometer lang vol met steile kloven, prachtige uitzichten en de woest stromende Animasrivier kun je de rit maken. Het leukst is de rit vanaf Silverton naar beneden. (Je gaat dan eerst per bus van Durango naar Silverton). Je stoomt in drie uur tijd door de adembenemende en woeste San Juan Mountains.
Een schitterende en onvergetelijke rit!

The Durango Train tussen Durango en Silverston

The Durango Train tussen Durango en Silverston

Spannende wegen in San Juan Mountains & Black Canyon
We rijden vanaf Silverton over de 550 noordwaarts, op weg naar de San Juan Mountains en vervolgens naar het stadje Montrose. Het is een spannende weg door de bergen, je klimt tot grote hoogte, veel haarspeldbochten, weer naar beneden om vervolgens weer omhoog te gaan. Er zijn veel stopplaatsen langs de kant van de weg, meestal uitzichtpunten met inderdaad schitterende uitzichten op de bergreuzen van Colorado. In  Montrose gaan we rechtsaf de 50 op, langs de Gunnison rivier. Na 10 kilometer sla je linksaf, de weg naar het nationale park Black Canyon of the Gunnison. Het is een klein park dat 27 km van Montrose ligt en 105 km van Gunnison.  In feite is het een zeer diep ravijn, doet denken aan de Grand Canyon.  Een steile, donkere en zeer ruige canyon.

San Juan Mountains

San Juan Mountains

Canyon kijken op de North Vista Trail
We doen de North Vista Trail en hebben regelmatig fascinerende uitzichten. Dit wordt niet door veel toeristen bezocht, het ligt buiten de toeristische paden, een nogal afgelegen wildernis dus.  Wij vonden het de moeite waard, en adviseren iedereen die hier in de buurt komt het beslist niet links te laten liggen. Je mist echt iets. Er is – zoals overal in de USA – een goed geoutilleerd visitor information center. Ook hier zijn de nodige trails te lopen, voor de meer ervaren hikers. Het is een ruig gebied. We keren terug richting de grote weg, de 50, en slaan linksaf richting Gunnison.

Black Canyon North Vista Trail

Black Canyon North Vista Trail

Bijkomen aan het meer
Gunnison is onze eindbestemming voor vandaag. We rijden een bijzonder panoramische route, langs Blue Mesa Lake, het grootste meer  van Colorado in een werkelijk schitterende omgeving.  Zalmen en forellen maken het hier tot een waar vissersparadijs.  We schieten hier schitterende foto’s, we stoppen echt zo ongeveer om de halve kilometer. Gunnison zelf ligt in een dal. In de winter komen hier de laagste temperaturen van Amerika voor omdat de grond in het dal de vrieskou vasthoudt. In de zomer is het redelijk warm met in de namiddag vaak een stevige onweersbui. Zo ook vandaag, op 4 juli, als wij de stad binnenrijden.

Blue Mesa Lake

Blue Mesa Lake

Colorado’s Garden of Gods
Door de schitterende berg- en bosgebieden van de staat Colorado rijden we de volgende dag via Salida, Buena Vista en Woodland Park naar de (vrij grote) stad Colorado Springs. In het uiterste westen van deze stad ligt het park Garden of the Gods. Aan de voet van de Pines Peak (4300 m) zie je hier smalle hoge rotsformaties tot meer dan 100 meter hoog, van een rood gesteente. Mooie grillige vormen. Het is een klein park, slechts 13 km2. Er loopt een weg omheen die zeer druk is. Het park is dan ook erg geliefd bij de inwoners van de stad. De rotsen kunnen beklommen worden en er wordt ge-mountainbiked. Nee, rustig is het hier niet. Toch is het bijzonder mooi om te zien en goed om er te zijn geweest.

Garden of the Gods

Garden of the Gods

De laatste 100 km rijden we over een drukke snelweg, richting Denver. Het landschap is hier niet meer bergachtig, maar bestaat uit licht glooiende heuvels. Na 100 km bereiken we de metropool Denver. Een stad die sterk groeit en veel te bieden heeft. Maar dat is weer een ander verhaal waard.

Informatie treinreis Durango-Silverton
Het moet gezegd: het is niet goedkoop. Wij hadden de Silver Vista Coupe, 175 dollar (130 euro), maar dan heb je ook fantastische zitplaatsen, en een open raam plus balkon (en koffie…..). Wij hadden het er in ieder geval voor over. We vonden het iedere dollar waard. Uiteraard kun je ook goedkopere arrangementen boeken. Dit is zo populair dat je vaak maanden of zelfs een half jaar van te voren moet boeken. Silverton zelf is een typisch westernstadje, met een geasfalteerde hoofdstraat; de andere straten zijn bedekt met grind of kiezels. Veel (leuke) winkels, veel restaurants. Kijk voor informatie over deze bijzondere treinreis op de site van Durango Train.

Links:
Informatie over de North Vista Trail in Black Canyon
Lees de tekst van John Denvers ‘Rocky Mountain High

>> Tekst en foto’s in dit artikel zijn van René en Lione Kolsteren. Meer reisinspiratie over de VS van Lione en René op: www.dewereldopdefoto.nl

Silverston, typisch Amerikaans.

Silverton, typisch Amerikaans.

Nabij Blue Mesa Lake

Nabij Blue Mesa Lake

Rocky Mountains High

Rocky Mountains High

>> Meer reisinspiratie over de VS van Lione en René Kolsteren op: www.dewereldopdefoto.nl

3 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?