De Albsteig, wandelroute over het ‘Balkon van het Zuiden’ in Duitsland

Uitzicht op Burg Hohenzollern. Foto: Holler, Schwaebische Alb Tourismus

De Albsteig is de 350km lange wandelroute over het ‘Balkon van het Zuiden’ in Duitsland. Hij voert je over het middengebergte van de Schwäbische Alb dat we maar al te goed kennen, al rijden we er op onze route naar Zuid-Duitsland en de Alpenlanden meestal voorbij. En dat is zonde want de tot 1000 meter hoge bergen hebben veel te bieden met de Donau in de buurt en zicht op de Alpentoppen in de verte. Je vindt er de ‘Albsteig’, een van de Top Trails van Duitsland, die je het mooiste van dit gebergte laat zien. Het leuke daarbij is dat veel verrassende plekken en dito uitzichtpunten alleen aan wandelaars zijn voorbehouden. Een wandeling over de Albsteig betekent een wandeling over het ‘Balkon van het Zuiden’ zoals men hier de uitzichtrijke Schwäbische Alb noemt.

Albsteig-kaart

De gehele Albsteig van 350km op de kaart, de wandelroute loopt voornamelijk aan de noordkant van de Schwäbische Alb terwijl de Donau aan de zuidkant van het gebergte ligt.

Ligging van de Albsteig
De Schwäbische Alb ligt een stukje in Beieren en grotendeels in Baden-Württemberg en is de hoofdreden waarom de Donau afbuigt naar het oosten. Landschappelijk en geologisch is het gebied vergelijkbaar met de Franse en Zwitserse Jura al zijn de toppen wat meer afgerond. De snelweg tussen Stuttgart en Ulm doorkruist het middengebergte dat verder een ongerepte indruk maakt onderbroken door pittoreske dorpjes waarvan een deel bij de beroemde Romantische Strasse hoort. Overigens tref je de Donau enkel bij startplaats Donauwörth en eindplaats Tuttlingen. Daartussen loopt de Albsteig 350km lang door de ruigere noordzijde van het gebergte. Wil je niet de hele route lopen dan kun je een keuze maken uit de 15 etappes waaruit de Albsteig bestaat.

Weids…
Kenmerkend voor de Albsteig zijn de vele burchten en kastelen onderweg. Pauze houd je in de kleine dorpen of in de schaduw van de wonderlijke rotsformaties. Neem je verrekijker mee want de Schwäbische Alb biedt weidse uitzichten over het voorland en de donkere bergen van het Zwarte Woud. Het laatste deel doemt het Donaudal voor je op met daarachter, bij helder weer, de Alpentoppen. Overigens komt de associatie met een balkon het best tot zijn recht als je neerstrijkt bovenop een van de steile rotswanden.

ALBSTEIG1

In de Schwäbische Alb komt het ‘balkon het best tot zijn recht als je neerstrijkt bovenop een van de steile rotswanden. (Uitzicht vanaf overhangende rots, Traufgang Zollernburg. (foto: Stephan Boegli, Maier Sports, Albstadt Tourismus)

Bioreservaat en onderbroeken
Het zegt veel dat UNESCO nog niet zolang geleden een deel van de Schwäbische Alb tot bioreservaat heeft uitgeroepen (het hele gebergte is UNESCO-Geopark). De dunbevolkte bergrug heeft bij kenners de ogen geopend als plek om langer te verblijven en niet alleen om doorheen te rijden. De bossen en hoogvlaktes vol jeneverbessen en telkens weer de prachtige uitzichten hebben daar aan bijgedragen. Ook het gebrek aan grote industrie en de vele idyllische dorpen met ieder hun eigen karakter tellen daarin mee. Overigens is de Schwäbische Alb niet helemaal zonder fabrieken. Het weven van linnen is eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbron geweest. Je beste souvenir is het kopen van een Schwäbische onderbroek…

Burg Reussenstein

De ligging van Burg Reussenstein laat je zien waarom de dunbevolkte bergrug bij kenners de ogen heeft geopend als plek om langer te verblijven. (foto: Burgruine Reußenstein Luftschubser.de)

Balkon van het Zuiden
Logisch dat de ligging met al die vergezichten lange tijd strategisch van belang is geweest. De Albsteig brengt je langs veel historische plekken zoals de soms buitengewoon mooie gelegen burchten en kastelen. Qua natuur vallen de witte rotswanden op en de grote hoeveelheid druipsteengrotten. Dat maakt de vergelijking met de Franse en Zwitserse Jura waar geologisch veel overeenkomsten mee zijn. Je wandelt vrijwel geheel over natuurpaden en komt op het hoogste punt boven de 1000m uit. Met recht loop je daarmee over het ‘Balkon van het Zuiden’.

Uitzicht op Lochenstein, foto: Jasmin-Erath, Zollernalb-Touristinfo

Informatie:
Op de website van de Albsteig vind je alle informatie voor een prachtige meerdaagse wandeltocht. De etappes worden apart beschreven en er is een uitgebreide kaart met o.a. bezienswaardigheden. Ook vind je er overnachtingsadressen en voorstellen voor arrangementen.

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Albsteig Top Trail’ (Nederlandstalig) op de site van Top Trails of Germany


Kijk voor alle informatie over de ‘Albsteig Top Trail’ (Nederlandstalig) op de site van Top Trails of Germany

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?