De Ems Radweg: dé rivier-fietsroute net over de grens

Rivier-fietsroutes zijn in en de Ems Radweg, langs de kleinste bevaarbare rivier van Duitsland, laat je zien waarom. De rustig meanderende Ems ligt grotendeels parallel aan onze oostgrens. Vanaf de bron rond Paderborn tot aan haar monding in de Dollard kun je over de Ems Radweg fietsen. Uitgeroepen tot een van Duitslands kwaliteitsfietsroutes en dat is gezien de variatie in het landschap en de rijke cultuurgeschiedenis rond de rivier niet verwonderlijk.

kasteel

Een van de vele bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Hier Jagdschloss Clemenswerth in Sögel. ( Foto: Emsland Touristik GmbH, Meppen )

De rivier laat je veel zien onderweg
De Ems Radweg begint aan de voet van het Teutoburgerwald met haar dichte bossen en rotsformaties. Via het cultuurrijke Münsterland met haar vele (water-)kastelen gaat het naar de heide en de ‘wetlands’ in het Emsland en uiteindelijk naar de vissersdorpen in Ostfriesland waar de Waddenzee je eindpunt is. De vlakke fietsroute pakt over 375km voornamelijk rustige wegen en speciaal aangelegde fietspaden mee met de Ems continue aan je zijde.  Het merendeel fiets je in een landelijke omgeving langs kleine stadjes met vakwerkhuizen, soms moet je een pontje oversteken en er zijn een hoop landelijke bedrijven waar het de moeite waarde is te stoppen voor een bezoek of maaltijd.

Radfahrer pausieren beim Landgasthaus - © Emsland Touristik GmbH, Meppen

Afstappen voor een tussenstop bij een Landgasthaus. ( Emsland Touristik GmbH, Meppen )

De cruiseschepen van de Meyer werft
Een bijzonder hoogtepunt langs het noordelijke deel van de Ems Radweg is de vermaarde Meyer werft in Papenburg. Hier worden enorme cruiseschepen gebouwd die uiteindelijk over de smalle Ems naar zee worden gevaren. Een onwerkelijk gezicht en als je een tewaterlating mee kunt maken kijk je helemaal je ogen uit. Je kunt er ook een rondleiding krijgen.

Een bijzonder hoogtepunt langs het noordelijke deel van de Ems Radweg is de vermaarde Meyer Werft in Papenburg. ( © Papenburg Marketing GmbH )

‘Geheim over de grens’ biedt een 6-daags fietsarrangement over de Ems Radweg langs de Nederlandse grens. Naast overnachtingen met ontbijt en de Ems Radweg fietskaart zit daar ook een rondleiding over de ‘Meyer Werft’ bij. Bekijk het arrangement op Geheimoverdegrens.nl. Op hun site kun je ook de speciale fietskaart met detailinformatie over de Ems Radweg bestellen.

Gratis brochure / routekaart Emsland >       Emsland Routeplanner >

 

Emsland-Emsfaehre-Leher-Puente-Kopie tastingtour

Met het pontje over de Ems (foto Tastingtour)

radfahrer_am_dek

Het is snel duidelijk welke kant je op moet langs de Ems…

Klik hier voor meer fietsen in Emsland >

GODG-Logo-small

> Titelfoto door Emsland.com

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?