De mooiste rotswandelingen in Naturwanderpark DeLux op nog geen 130 km van Maastricht

Foto's: Charly Schleder, Naturpark Südeifel

Het Naturwanderpark DeLux is een grensoverschrijdende wandelregio met haast oneindige wandelmogelijkheden. Kenmerkend zijn de opvallende rotsformaties waartussen en waarover je kunt wandelen. We zochten een aantal van de mooiste ‘Felsenwegen’ rond de Duits-Luxemburgse grens voor je uit. Gezien de korte afstand vanuit ons land daarmee een tip voor een spontane wandelvakantie.

H_02_charly-schleder

Uniek nieuw wandelproject
Het Naturwanderpark DeLux is een kersvers wandelproject ontstaan uit de samenwerking tussen meerdere regio’s in de grensstreek van Duitsland en Luxemburg. In totaal zijn er 23 wandelingen samengesteld, deels uit al bekende routes maar nieuw zijn de 9 grensoverschrijdende wandeltochten. Zo komen drie van oudsher bekende wandelregio’s als de Duitse Eifel, de Luxemburger Ardennen en de Luxemburger Schweize (met het bekende Müllertal) samen. In het Naturwanderpark DeLux brengen de wandelingen je door 4 afzonderlijke natuurparken. Je vindt daar meer over onder ‘Informatie’.

F_06_charly-schleder

De 4 mooiste rotswandelingen
De ‘Felsenwegen’ in het Naturwanderpark DeLux zijn genummerd. We zetten de 4 mooiste voor je op een rij. De meeste brengen je in Duitsland én Luxemburg.

Felsenweg 1, Weilerbach-Hohllay met begin en einde in Echternach (Luxemburg)
Vanuit het gezellige Echternach met haar basiliek en marktplaats wandel je door kloven de Wolfsschlucht en de Schweineställe. Het zachte Luxemburgse zandsteen heeft voor opvallende sculpturen in dit deel van het Mühlertal gezorgd. Je kruist de oude Echternachbrücke over het riviertje de Sauer en komt langs een kapel met prachtig uitzicht over Echternach. Cultureel hoogtepunt is het barokke slot van Weilerbach. Overigens betekent Hohllay ‘hoge rotsen’, dat zegt genoeg over wat je bij deze Felsenweg tegenkomt. Er is veel te zien onderweg.

NaturWanderPark delux_felsenweg6-13-19_charly-schleder

Felsenweg 2, Bollendorf – Beaufort retour
Het riviertje de Sauer (Sûre) heeft langs de grens een diepe vallei uitgesneden. Hier ligt de ‘Luxemburger Schweiz’ met haar vele rotsformaties en een landschap dat je in de bergen zou verwachten. Kloven, rotspaden en verschillende panorama’s kenmerken de tocht. Rond het Duitse Bollendorf vind je een aantal burchten, het Luxemburgse Beaufort heeft een historisch centrum. Het is een rondgaande route.

13-2_charly-schleder

Felsenweg 3, Ferschweiler – Berdorf  met start en finish in Weilerbach (grensplaats)
Je zou dit de meeste ‘liefelijke’ van alle Felsenwegen kunnen noemen. De rotsen zijn net wat minder hoog, de kloven korter en je komt vaker op plekken met uitzichtpunten waar je graag wat langer wilt blijven. Maar vergis je niet, de natuur heeft ook hier flink met de rotsen gespeeld en je kunt zelfs een stukje klauteren. Echt spannend wordt het als een van de kloven op je pad nog maar 40cm breed is…

13-7_charly-schleder

Felsenweg 6, door de Teufelsschlucht met start en finish in Felsenweiher (Duitsland)
Een ‘duivelse’ route tussen 30m hoge rotswanden en de in kleine watervallen meestromende beek de Prüm. Bijzonder is de Felsenweiher bij het Gutenbachtal, een 19e eeuwse karpervijver tussen de rotsen dat een wonderlijk decor heeft opgeleverd. Hier zou een scene van het jungle Book opgenomen kunnen worden. Naast de prachtige kloof levert de klim naar de Liboriuskapel je een heerlijk uitzicht op.

H_01_charly-schleder

Informatie
Naturwanderpark DeLux overlapt o.a. natuurpark Südeifel, natuurpark Our (2 landen), natuurpark Nordeifel en natuurpark Mellerdall (Mühlertal). Het is een gebied dat helemaal is ingesteld op wandelaars met goede bewegwijzering en overnachtingsadressen die graag wandelaars ontvangen. Het aanbod varieert van kleinschalige hotels tot vakantiewoningen en campings. Op veel plaatsen laat de horeca je genieten van lokale producten. Meer informatie over de Felsenwegen vind je op: Naturwanderpark DeLux

Meer wandel- en fietsinspiratie over over de Eifel op ECKTIV

bekijk ook

Wandelvakantie Zwarte Woud Schluchtensteig+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 30 maart - 13 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €765,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?