Conclusie na weekje testen: ‘Deze Nikon Coolpix kan wel tegen een stootje’

‘De Nikon Coolpix AW130 is speciaal ontwikkeld voor mensen met een actieve leefstijl’. Tijd om dat dan maar eens te gaan testen. Nikon werkte mee en zo kreeg ik de nieuwe Coolpix AW130 op proef. Op naar de Loosdrechtse plassen voor een kanotocht en de surfers in de zoute Noordzee om het gemak en de mogelijkheden van de camera te ervaren. En ik was niet van plan voorzichtig te zijn…

Dit gaat geen uitgebreide technische beschrijving van de Nikon Coolpix AW130 worden maar vooral een gebruikersverslag. Ik hoop op een camera waar ik inderdaad niet al te voorzichtig mee hoef te zijn, die ik overal mee naar toe kan nemen en makkelijk in de hand voelt en een die vooral handig en snel te bedienen is. Ook ik hoor tot de mensen die de gebruikershandleiding pas leest als het echt nodig is. Dat is ook meteen een test, een camera moet voor mij ‘logisch’ zijn met herkenbare knoppen en ik wil snel kunnen schakelen.

nikon-op-paal

De Nikon Coolpix AW130 voelt stevig en is ook een ‘mooie’ camera, bovendien eenvoudig te bedienen.

Eerste kennismaking
De eerste kennismaking verrast me. Het is best een mooie camera, een stuk zwaarder dan gedacht en voelt daarmee direct stevig aan. Wel valt op dat de camera door de metalen behuizing glad wordt als deze nat is. Dit ondanks de verdikte greep voorop de camera. Een lus voor om de pols zou helpen. De meeste foto’s maak ik dan ook dubbelhandig of met een korte selfiestick.

Op pad met de camera
De Vuntusroute is een prachtige kanotocht van zo’n twee uur door de Loosdrechtse plassen. De Coolpix mag mee en krijgt een plek tussen mijn voeten op de bodem van de kano wetende dat dit heel wat schokken en spatwater zal opleveren. Een week later ga ik de golven van de Noordzee in om daar de surfers te fotograferen. Een omgeving die meer vraagt van de Coolpix door de klappen van de golven en vooral het zoute water.

in-de-kano-nikon

In de altijd wiebelende kano zorgt de VibratieReductie ervoor dat je toch scherpe foto’s kunt maken. (f/8.2, 1/1500sec, ISO125)

In de kano is het geen moment stil, ik schiet foto’s uit de losse pols en daar komt een belangrijke eigenschap van de Coolpix naar voren. De VibratieReductie zorgt er namelijk voor dat de foto’s scherp zijn, ook de speedboot die voorbij komt krijg ik scherp. De camera is duidelijk bedoelt voor actie.

DSCN1289 (637x900)

Zelfs bij een vluchtig shot half onder water weet de Coolpix AW130 het onderwerp scherp te krijgen. (f/2.8, 1/1500sec, OSO125)

In de golven tussen de surfers
Op het Noordzeestrand is het tijd om de ‘robuustheid’ van de camera te testen. Ik gooi de camera een paar keer in het water, laat de branding er mee spelen en rol het door het zand. De camera geeft geen kick. Het is geweldig om in de golven te kunnen fotograferen en filmen en zo de surfers vlak voor je neus voorbij te zien gaan. Met de ‘continue’ functie kan ik meerdere foto’s achter elkaar schieten. Al zijn niet alle foto’s scherp het is een essentiële mogelijkheid en een grote plus. De actiecamera komt hier volledig tot zijn recht.

branding-nikon

Actie in de golven. Het is een geweldige ervaring om je beelden vanuit deze positie te kunnen schieten. (f/4.2, 1/1500sec, ISO125)

nikon-zand

Zout water en zand deren de Coolpix AW130 niet, het is een prettig gevoel niet al te voorzichtig te hoeven zijn met deze camera.

Filmen
Pas thuis zie ik de kwaliteit van de Full HD filmopnames die ik onder lastige omstandigheden bij de surfers heb gemaakt. De Coolpix AW130 blijkt een uitstekende filmcamera te zijn. Bij het inzoomen (zolang je dat niet te ver doet) blijft het beeld scherp en ook hier worden trillingen gereduceerd. Extra leuk is de mogelijkheid om korte 6 sec of 30 sec shots te maken die je helpen met een snelle, videoclip-achtige, montage.

Leuk en handig
Er is o.a. locatiemeting, hoogtemeter en een wereldkaart aan de camera toegevoegd. Wie veel reist en in bv. berggebieden komt heeft t.z.t. zijn eigen fotoarchief met alle plekken waar je foto’s hebt gemaakt. Met de ingebouwde wifi kun je foto’s bovendien snel delen. Het maakt de Coolpix een veelzijdige en moderne camera. Als accessoire kun je o.a een fietsbeugel of een borstgordel bestellen om de camera op fiets of lijf te bevestigen. Een kleine stick die je onderaan de camera als een soort handvat kunt bevestigen zou wat mij betreft een toevoeging zijn. Je hebt de camera dan nog stabieler vast, vooral ook prettig bij het filmen.

nikon-water

De Coolpix AW130 heeft het niet makkelijk tijdens de test en is absoluut niet bang voor water.

Glasheldere gebruiksinstructie
Uiteindelijk komt de gebruikersinstructie er toch bij en ik heb er bijna spijt van dat ik deze niet eerder heb gelezen. De uitleg is uitermate duidelijk, vlot leesbaar en al snel blijkt dat de mogelijkheden van de camera vele malen groter zijn dan ik heb gebruikt. Erg prettig is de uitleg over de verzorging van de camera bv. na het gebruik in zout water.

selct (2) (900x581)

Tijd voor ontspanning. Ook sfeervolle plaatjes halverwege de waterspiegel kunnen met de Coolpix worden geschoten. (f/4.5, 1/320sec, ISO125)

Meer informatie en win de Nikon Coolpix AW130!!
Wil je graag een Coolpix AW130 winnen klik dan hier. Voor meer informatie over de camera kun je terecht op de site van Nikon. Je vindt er naast technische specificaties ook een introductiefilm.

>> verslag en fotografie door Miez Peek

3 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?