De ‘Pennine Way’, oudste wandelroute over de ruggengraat van Engeland

Foto: National Trails

De 435 km lange Pennine Way is de oudste en misschien wel de meest iconische meerdaagse wandelroute van Engelands National Trails. Hij start in het idyllische Peak District in het zuiden en loopt naar het noorden tot aan de Schotse grens, als een soort ruggengraat door het ongerepte berglandschap van Engeland. Onderweg kom je langs talloze historische plekken en kun je  b.v. overnachten in charmante B&B’s of Anton Pieck achtige stadjes. Als je deze fascinerende route wilt bewandelen moet je je daar goed op voorbereiden, want het is door de diverse zware klimmen tevens een van de pittigste wandelroutes van Groot-Brittannië.

Pennine Way op de kaart

Wandelen over The Pennine Way is een belevenis langs spectaculaire plekken waaronder enkele van de hoogste toppen in Engeland, indrukwekkende watervallen en soms overweldigende rotsformaties. Je komt door uitgestrekte natuurreservaten en langs Hadrian’s Wall. Hoewel je tijdens je wandelingen vaak het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn, liggen er voldoende dorpjes en kleine marktstadjes langs de route voor een goede overnachting en een stevige Engelse maaltijd. De wandelingen variëren dagelijks van 13 tot 27 km en zoals reeds vermeld is het terrein soms uitdagend, van heuvels en bergen tot uitgestrekte heidevelden en moerassen. Dus zorg wel voor een goede conditie met liefst ervaring in bergachtig gebied en wees voorbereid op warmte en kou. Als je de route in zijn geheel wilt doen moet je ruim 20 dagen uittrekken, maar in delen kan natuurlijk ook.

De Pennine Way is te bereiken vanaf de internationale luchthavens Manchester, Leeds-Bradford, Newcastle of Londen, en vanaf de haven bij Hull. Reistijden variëren van 1,5 tot 4,5 uur, afhankelijk van de locatie en het gebruik van openbaar vervoer.

Op de speciale site van de National Trails vind je uitgebreide informatie over de Pennine Way. Niet alleen over de route, maar ook arrangementen en overnachtingsadressen. Kijk op nationaltrail.co.uk/en

Pennine Way vanaf Malham

Jacobs Ladder, foto: christographerowens

Limestone Pavement, foto: Heather Procter

Bowes castle, een van de kasteel ruïnes die je onderweg tegenkomt

Cauldron Snout

Ribblesdale viaduct, foto: Lee Roberts, Flickr

Low Force

Langs de route kom je typisch Engelse stadjes tegen zoals Haworth, foto: puffin11k, Flickr

Ga voor uitgebreide informatie over de Pennine Trail naar nationaltrail.co.uk/en

OVER GREAT ENGLISH TRAILS | Op de website van Great Enlish Trails vind je de zeven mooiste lange afstandswandelroutes: Pennine Way, de South West Coast Path, North Down’s Way, Hadrian’s Wall Path, Norfolk Coast Path, Cleveland Way en Cotswold Way. De site bevat uitgebreide informatie per trail waaronder routebeschrijving, welke type accommodatie beschikbaar is, hoe je per vliegtuig, auto, trein of bus het startpunt kunt bereiken, bezienswaardigheden en route en een video-impressie van de route. Tevens kun je via invulbuttons als duur, afstand, moeilijkheidsgraad, landschapstype en thema een op je eigen voorkeuren afgestemde route opvragen. Als je wilt kun je online direct een arrangement boeken. Alle info vind je op: nationaltrail.co.uk/en

ARRANGEMENTEN | Per trail zijn er verschillende arrangementen samengesteld van 1-4 dagen, 5-10 dagen of langer dan 11 dagen in accommodaties als B&B’s, boutique hotels, cottages, jeugdherbergen of overnachtingen in pubs. Zowel individueel als voor groepen.

Bekijk meer wandelinspiratie over de National trails op ECKTIV

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?