De ‘Romaanse Route’: Wandelen of fietsen langs 80 middeleeuwse hoogtepunten

Querfurt, foto: Franzfoto, Wikimedia

De Romaanse Route in Saksen-Anhalt of zoals hij in Duitsland genoemd wordt ‘Strasse der Romanik’ heeft een lengte van meer dan 1000km door de centraal gelegen deelstaat Saksen-Anhalt. De route bestaat uit een noordelijke en zuidelijke ronde, die samen een acht vormen. De Romaanse Route doen met de fiets of te voet, is dé manier om hartje Duitsland te bewonderen. Want onderweg kom je niet alleen door verschillende natuurparken, maar houd je stil bij meer dan 80 historische hoogtepunten. Zoals de zgn. domschatten van Halberstadt, Merseburg en Naumburg of de Stiftkerk in Quedlinburg, die ook wel de mooiste kerk van Duitsland wordt genoemd.

De Romaanse Route in Saksen-Anhalt maakt deel uit van de Europese Cultuurroute TRANSROMANICA, die het Romaanse erfgoed uit de middeleeuwen in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal en Servië met elkaar verbindt. Het gedeelte in Sachsen-Anhalt is waarschijnlijk de meest interessante en tevens een van de oudste routes van Duitsland.

Tussen de historische dorpen en steden gaat het door afwisselende landschappen. Zo komt een stuk van de zuidelijke route langs de Harz en loopt de noordelijke route deels door het dal met de rivier de Elbe. In het meest zuidelijke deel kom je door het  wijngebied Saale-Unstrut, met zijn vruchtbare karakteristieke valleien gevormd door de rivieren Saale en Unstrut. Hoewel het een van de noordelijkste wijnstreken van Duitsland is, heeft het gebied een lang groeiseizoen, dankzij het milde micro-klimaat.

Het is in de regio Saale-Unstrut dat de ‘Romaanse Route’ verschillende andere befaamde wandelroutes volgt, zoals de Weinstrasse Saale-Unstrut en de Himmelswege. Freyburg aan de Unstrut geldt als de officieuze wijnhoofdstad van de regio. Ieder jaar vindt hier in het tweede weekeinde van september het grootste wijnfeest van de streek plaats.

Meer informatie over cultureel wandelen en fietsen in Saksen-Anhalt

 

De Romaanse Route op de kaart.

Querfurt, foto: Franzfoto, Wikimedia

De Harz bij Sangerhausen, foto: Dguendel, Wikimedia

De Elbe bij Mardeburg, waar noordelijke en zuidelijke route samenkomen, foto: Carlarocaoporto, Wikimedia

Naumburg met een van de mooiste kathedralen van Duitsland, foto: Muns, Wikimedia

Seeburg, foto: MaxPixel

Schloss Neuenburg boven de wijngaarden in Saale-Unstrut, foto: Kora27, Wikimedia

Saksen-Anhalt ligt in het voormalige Oost-Duitsland. Dat zegt je misschien op het eerste gezicht niet veel, maar door de geschiedenis heen heeft deze centraal gelegen deelstaat op diverse gebieden een stevige stempel gedrukt. Zoals Luther met zijn Reformatie, die wereldwijd invloed had op het Christendom, maar ook de architectonische stroming van Bauhaus vindt zijn oorsprong in Saksen-Anhalt. Je vindt de sporen hiervan in historische steden als Maagdenburg, Wittenberg en Dessau waar je kennismaakt met Luther en Bauhaus. Op wandelgebied kun je je hart ophalen in de legendarische Harz en met de prachtige wandel- en pelgrimsroutes. Levensgenieters moeten zeker de wijnen proeven in de Saale-Unstrut-regio.

 

Vraag de gratis brochure aan over de Romaanse Route in Sachsen-Anhalt

 

 

Meer informatie over wandelen en fietsen in Saksen-Anhalt

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?