De spanning van een Klettersteig

‘Oeps, na een klim via ijzerbeugels langs de bemoste rotswand volgt een volgende uitdaging. Een 7 meter hoge ladder staat verankerd in het leisteen en moet me weer naar beneden brengen. Tijd voor hoogtevrees is er niet. Nog even drie keer rustig ademhalen en van het fantastische uitzicht over de Hunsrück genieten. Dan pak ik de ladder vast en zet mijn eerste voet op de tree. De diepte wordt ineens zichtbaar en voelbaar…’

layersteig-hunsruck-miez-peek-ecktiv-6-1024x333

Spanning en daarna ontspanning tijdens de afdaling op de 7 meter hoge ladder (foto’s Miez Peek)

Niet kletteren…
Gelukkig betekent ‘kletter’ klauteren in het Duits en niet de letterlijk betekenis in onze taal. Klauterend klimmen dus bij een klettersteig en voor velen betekent het weer even terug naar de jonge jaren. De avontuurlijk en sportieve routes zijn een geweldig toevoeging aan je wandeltocht. Ladders en ijzerbeugels stevig in de rotsen brengen je omhoog en omlaag. Grote delen van een klettersteig gaan door rotsspleten waarbij je trapsgewijs over stenen je weg vindt met een stevig staaldraad als leuning naast je. De ene keer klim je midden in een bos boven de boomtoppen uit, de andere keer is het een manier om de gladde rotsen boven een beek te passeren.

layersteig-hunsruck-miez-peek-ecktiv-4-1024x757

Genieten van het uitzicht en daarna de uitdaging aangaan… (foto’s Miez Peek)

In de Hunsrück
Klettersteigen komen over de hele wereld voor op allerlei niveau’s. De oorsprong ligt bij de Via Ferrata’s (Italiaanse versie van de klettersteig) in de Dolomieten. Met name in de eerste wereldoorlog werden veel verankerde paden aangelegd voor de soldaten die op grote hoogte het ruige Alpengebied moesten doorkruizen. In de Hunsrück zijn de klettersteig passages een stuk korter maar daardoor niet minder spannend en altijd met enig risico. Daarbij is het fijn dat er bij elke klettersteig een alternatief is. Wie wil kan er omheen lopen.

layersteig-hunsruck-miez-peek-ecktiv-1-1024x739

Afdalen in een oude leisteen groeve (foto’s Miez Peek)

Ideaal om eens te proberen
Tijdens de Ecktiv Wandelreis in de Hunsrück liepen we de klettersteig in het Flaumbachtal. Onderdeel van de Traumschleife (droomrondwandeling) ‘Layensteig-Strimmiger Berg’. Hier kom je drie klettersteig-passages tegen met elk een eigen karakter. Zo daal je o.a. 12 meter af in een oude leisteengroeve. De Duitse regio is een ideaal gebied om deze avontuurlijke manier van wandelen een keer te ervaren. De foto’s in dit artikel geven je een idee.

Meer informatie over deze klettersteig en deze prachtige Traumschleife vind je hier  (Duits, route downloadbaar incl. GPX). Wil je het ook eens ervaren in de Hunsrück kijk dan bij onze arrangementen of neem contact op voor een maatwerk Hunsrück wandelvakantie.

layersteig-hunsruck-miez-peek-ecktiv-5-1024x641

Concentratie onderweg naar beneden (foto Miez Peek)

layersteig-hunsruck-miez-peek-ecktiv-7-1024x604

Staaldraad ter ondersteuning tijdens je klimtocht op de rotsen.

layersteig-hunsruck-miez-peek-ecktiv-8-1024x684

En altijd weer het uitzicht als beloning

Meer informatie over deze klettersteig en deze prachtige Traumschleife vind je hier  (Duits, route downloadbaar incl. GPX). Wil je het ook eens ervaren in de Hunsrück kijk dan bij onze arrangementen of neem contact op voor een maatwerk Hunsrück wandelvakantie.

Bewaren

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?