De zeven mooiste lange afstandswandelingen van Engeland

Foto: greatenglishtrails

Onder de naam National Trails vind je een overzicht van de mooiste lange afstandswandelingen van het Verenigd Koninkrijk. De routes zijn geselecteerd volgens strenge kwaliteitsnormen gesteld door de Britse overheid. Stuk voor stuk lopen ze door adembenemende landschappen, zowel langs de verschillende kusten als door het ruige of juist lieflijke binnenland. Daarnaast hebben de meeste routes een historische achtergrond, zoals het bekende Hadrian’s Wall Path, dat van de west- tot de oostkust dwars door Engeland loopt.

Deze National Trails, zoals de routes heten, zijn uitstekend bewegwijzerd en herkenbaar aan het zwart-witte eikeltjes-symbool. Elke route wordt beheerd door een eigen gemotiveerde beheerder, die veelal ondersteund wordt door een team van vrijwilligers. Aan alles merk je dan ook dat Engeland zich niet voor niets tot één van de grootste en meest enthousiaste wandellanden mag rekenen. Hieronder een overzicht in het kort met per trail een verwijzing naar de site van National Trails voor meer informatie.

Het 135 km lange Hadrian’s Wall Path loopt in het noorden van Engeland van Wallsend, Newcastle upon Tyne in het oosten tot Bowness-on-Solway in Cumbria aan de westkust. Je volgt er de Hadrianus Wall, die de Romeinse keizer Hadrianus tussen 122 en 128 na chr. liet bouwen. Je loopt door een van de mooiste landschappen van Engeland, van glooiende velden en ruige grensgebieden tot de bruisende steden Newcastle en Carlisle.

Het 1014 km lange South West Coast Path, rond het hele zuid-westelijke schiereiland is de langste van Engelands National Trails en tevens de langste aaneengesloten kustwandelroute van Europa. Met zijn dramatische kustlandschap gekenmerkt door de grillige rotspartijen en zijn adembenemende uitzichten over het omringende gras- en heidelandschap is deze route voor de ware wandelaar een uitdaging.

De iconische 435 km lange Pennine Way is doordrenkt van geschiedenis en doorkruist spectaculaire landschappen van de hooglanden in het ruige noorden van Engeland. De route volgt een rotsachtige keten die als een soort ruggegraat van noord naar zuid tot in het grensgebied van Schotland loopt. De in 24 april 1965 geopende Pennine Way was de eerste National Trail in Engeland en is een van de beroemdste en ruigste langeafstandswandelingen van het Verenigd Koninkrijk.

De 175 km lange Cleveland Way werd in mei 1969 officieel geopend en is de tweede erkende National Trail.De route start vanuit marktstad Helmsley en loopt door het adembenemende heidelandschap van het North York Moors National Park, naar de kust bij Saltburn-by-the-Sea. Vanaf hier is het feest om langs de kustlijn van North Yorkshire tot Filey te lopen, langs oude vissersdorpjes en levendige kustplaatsen.

De 164 km lange Cotswold Way strekt zich uit van de typisch Engelse marktstad Chipping Campden tot de Romeinse stad Bath. De route bestaat al meer dan 40 jaar en voert je door de Cotswold Hills met glooiende weiden, beukenbossen en honingkleurige dorpjes gebouwd van karakteristiek Cotswold steen. Onderweg kom je o.a. langs neolithische grafheuvels en historische slagvelden.

Het 135 km lange Norfolk Coast Path loopt van Hunstanton in het westen tot Hopton-on-Sea in het oosten en loopt door de erfgoedkust van Norfolk. Er zijn weinig wandelroutes die op een afstand van 135 km je meer afwisseling in landschap bieden als dit Norfolk Coast Path. De route voert door kustplaatsen en -dorpen, getijdenmoerassen vol wilde dieren, enorme zandstranden, prachtige bossen en indrukwekkende luchten.

De 246 km North Downs Way doorkruist het zuidoosten van Engeland door spectaculaire landschappen, pittoreske dorpjes en is gemakkelijk bereikbaar vanuit Londen. De route loopt van Farnham naar Canterbury en de witte kliffen van Dover. Een landschap vol historie met acht kastelen, drie kathdralen en drie aartsbisschoppelijke paleizen.

 

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?