Waar vind je de zonnigste plekken van Nederland?

Foto: Petr Kratochvil, publicdomainpictures

Wist je dat de kop van Noord-Holland jaarlijks 200 uur meer zon heeft dan Noord-Limburg en de Achterhoek? Dat betekent meer dan een half uur per dag. Het verschil is met name groot in het voorjaar en de vroege zomer. Kijk mee waar je in ons land moet zijn om de meeste zonne-uren te pakken.

Vuurtoren Texel, foto: Dirk Vorderstrasse, Flickr

Zonnigste plek: leg je handdoek op de veerboot tussen Den Helder en Texel. Het zuidpuntje van het eiland en het noordpuntje van Noord-Holland hebben namelijk de meeste zonne-uren, zo’n 1650 per jaar. Dat je aan onze kust moet zijn om de meeste stralen te vangen zal niemand verbazen. Het relatief koude zeewater zorgt er in de lente voor dat er minder wolken ontstaan terwijl in het binnenland dan stapelwolken voorkomen. Het koude zeewater heeft ook een nadeel: de temperatuur kan aan de kust nog flink lager zijn dan in het binnenland.

Zonne-urenkaart van Nederland (bron KNMI).

Zonne-urenkaart van Nederland (bron KNMI).

De zonnigste regio’s van ons land. Bijzonder weetje is dat juni bijna overal in het land zonniger is dan juli. Naast de kop van Noord-Holland scoren Terschelling, Vlieland en het vasteland ten westen van het Lauwersmeer goed. Ook Zeeland springt eruit, dat zal niemand verbazen. Opvallend is hoe enkele kilometers landinwaarts het aantal zonne-uren direct afneemt. Een verrassing is het zuidwestpuntje van Friesland, grofweg van Makkum tot Gaasterland waar de nabijheid van de Waddenzee en het IJsselmeer voor veel zonne-uren zorgt.

Bekijk ook onze Fietsvakantie door de Kop van Noord-Holland, inclusief Texel

3 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?