Door het dal van de Nahe, om bijzondere Wijnen en Natuurparken te ontdekken

Foto: Moritz Attenberger

Het land van de Nahe is echt zo’n regio waar je als wandelaar of fietser in korte tijd verliefd op kunt worden. De Nahe, de 125km lange zijrivier van de Rijn, loopt door een vruchtbare vallei met een Mediterraans klimaat, waar het heerlijk fietsen is langs de wijngaarden en boomgaarden.  Daarnaast kent de regio maar liefst 3 natuurparken waar je de mooiste wandelroutes vindt, langs oeroude beukenbossen, spectaculaire rotspartijen met diepe kloven of heuvels met weelderige weiden. En het mooie is dat het gebied bij ons nog relatief onbekend is, dus hier valt nog echt wat te ontdekken.

Naheland op de kaart

Rode rotsen begrenzen het dal bij Bad Munster. foto: Naheland Touristik GmbH

Drie natuurparken met elk een eigen karakter. In de natuurparken vind je de rust die de ware wandelaar  zoekt. Zo vind je in het Hunsrück-Hochwald de mooiste wilde beken die door de diepe kloven lopen, maar ook hogerop de imposante beukenbossen. De biodiversiteit van het Nationaal Park maakt het tot habitat voor vele bijzondere planten en dieren, waaronder een grote populatie wilde katten, wat het park uniek maakt in zijn soort. Wat zuidelijker vind je het Nationaal Park Saar-Hunsrück waar je de lange afstandsroute Saar-Hunsrücksteig kunt lopen. Door het Nationaal Park Soonwald-Nahe loopt de gelijknamige wandelroute Soonwaldsteig. Deze twee lange afstandswandelroutes samen met de Paltzer Höhenweg vallen in de categorie van Prädikatswegen, die garant staat voor optimaal natuurbeheer en bewegwijzering.

Meer informatie over wandelen in Naheland naar: naheland.net/nl

Door ongerepte bossen met onverwachte rotspartijen, foto: Peter Bende, Naheland Touristik GmbH

Van Wijnwandelroute tot Pelgrimspad. De Nahe is van oudsher weliswaar een klein maar kwalitatief wijngebied. Met een grote variëteit aan wijnen op een relatief kleine oppervlakte. De wijngaarden liggen zowel op de lieflijke heuvels als op de steile zuid hellingen. Ben je een wijnliefhebber dan is het genieten geblazen op de Wijnwandelweg Rijn-Nahe, waar je altijd welkom bent bij de wijnhuizen om wijnen te proeven die je misschien nog nooit hebt geproefd. En waar je graag een doosje van wilt mee terugnemen naar Nederland. Wil je juist wat meer tijd voor jezelf, weet dan dat er sinds 2017 een oude Pelgrimsroute in ere is hersteld: het  140km lange Hildegard von Bingen Pelgrimspad.

Meer informatie over Hildegard von Bingen Pelgrimspad naar: naheland.net/de

Over het Hildegard von Bingen-Pelgrimspad, foto: Timo-Volz, Naheland Touristik

Volg de Nahe op de fiets over de NaheRadweg. Wil je liever de regio met de fiets verkennen dan is de NaheRadweg een beproefde route. Je volgt de rivier door het dal, waarbij je soms links en dan weer rechts van de rivier rijdt. Door een romantisch rivierlandschap met vanzelfsprekend historische steden en dorpen met vakwerkhuizen. Hier vind je ook de wellness cultuur om na een actieve fietsdag na te genieten in heilzaam bronwater.

Meer informatie over fietsen in Naheland naar: naheland.net/de

Over de NaheRadweg door de wijngaarden bij Niederhausen, foto: Moritz Attenberger

Paleizen, kastelen, festivals. De Nahe-regio verbergt talloze kastelen, paleizen en musea. Die stuk voor stuk hun bijdrage leveren aan het decor waar je bent en je uitnodigen voor een bezoek terug in de tijd. Daarnaast worden er door het jaar heen evenementen georganiseerd die stil staan bij historische gebeurtenissen of regionale gebruiken.

Een stop in Bad Kreuznach, genieten van de historische binnenstad of van een van de heilzame bronnen hier, foto: Dominic Ketz

Edelstenen, mineralen en fossielen. De bijzondere geologie van de regio zorgt niet alleen voor de rijke heilzame waterbronnen, die je op verschillende plaatsen kunt bezoeken, zoals in Bad-Kreusnach langs de NaheRadweg. Maar ook voor een paar zeldzame edelsteen soorten. Idar-Oberstein is het edelsteen centrum van de regio en ligt ook langs de NaheRadweg

gastlandschaften_nl-KopieMeer wandel- en fietsinspiratie over Duitsland op ECKTIV

 

bekijk ook

Eifelsteig kompleet van Aken naar Trier+

Wandelvakantie Duitsland

 • Individuele reis
 • 16 nachten
 • Hele jaar
 • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
 • Eigen vervoer
vanaf €1549,-
Wandelvakantie Rothaarsteig – Sauerland+

Wandelvakantie Duitsland

 • Individuele reis
 • 9 nachten
 • 1 april - 31 oktober
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €1079,-
Wandelvakantie Saar-Hunsrück Steig+

Wandelvakantie Duitsland

 • Individuele reis
 • 8 nachten
 • maart - november
 • Logies/Ontbijt
 • Eigen vervoer
vanaf €929,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?