Drie mooie wandelingen vanaf de noordkant van het Gardameer

Tekst en foto's: Ivonne Calis (myfootprints.nl)

In juni was Outdoorblogger Ivonne Calis samen met haar partner aan de noordkant van het Gardameer. Een waar paradijs voor fietsers en wandelaars die houden van lekkere uitdagende tochten. Hieronder beschrijft ze  in het kort drie mooie wandelingen, die je een beeld geven van de mogelijkheden in de regio Garda Trentino.

mooiste-wandeling-aan-het-Gardameer6

Glooiende hellingen vol alpenbloemen,kleine stukken bos vormen vaste ingrediënten van iedere wandeling in dit prachtige gebied.

Een wandeling in het Monte Baldo massief.
Het Monte Baldo massief, aan de noordoostkant van het Gardameer, is mijn persoonlijke favoriet. Glooiende hellingen vol alpenbloemen, kleine stukken bos, klingelende koeienbellen en spectaculaire vergezichten vormen vaste ingrediënten van iedere wandeling in dit prachtige gebied. Vanuit het plaatsje Lazize ga je met de lift omhoog tot op de top van de Monte Baldo. Hier kun je kiezen uit diverse mooie, uitgezette, wandelroutes. In de zomermaanden kan het druk zijn bij de lift maar wij vonden een mooi alternatief voor deze drukke dagen. Vanaf Riva rijd je via de achterkant van het massief naar het plaatsje San Giacomo waar een geweldige wandeling naar de Monte Altissimo begint. Op de top van de Monte Altissimo word je inspanning beloond met een geweldig uitzicht. Niet alleen kijk je uit over het Gardameer maar ook over het iets verder gelegen Lago ti Tenno en het Ledromeer. Verdwalen kun je niet echt, want alle routes staan goed aangegeven via bordjes.

Garda-Trentino5

Het azuurblauwe water van dit meer schittert je al vanuit de verte tegemoet.

Een wandeling rond het Lago di Tenno.
Vanuit Riva del Garda is het een minuut of 40 rijden naar het plaatsje Tenno. Als je nog iets verder gaat kom je bij het prachtige Canale di Tenno, een middeleeuws dorpje dat na een periode van verval grotendeels weer in oude staat hersteld is. Na een wandeling door Canale loop je via de achterkant van het dorp door naar het bijzondere Lago di Tenno. Het azuurblauwe water van dit meer schittert je al vanuit de verte tegemoet. Wij maakten een rondwandeling om het meer. Deze wandeling is vrijwel vlak, onder de 10 kilometer, en voor iedere wandelaar prima te doen. Zoek je wat meer uitdaging kijk dan eens naar de “Garda Trek Medium” Dit is een langere route door middelhoog gebergte van in totaal 73 kilometer die ook langs Canele dit Tenno en het Tennomeer komt.

wandelen-Gardameer-westkant

Onderweg wandel je diverse keren door brede tunnels die in de rotswand zijn uitgehakt.

Een wandeling over de ‘Berg der Zuchten’
Rijdend langs de westkust van het Gardameer kom je al vrij snel bij het plaatsje Limone. Via een kronkelende weg tussen de olijfboomgaarden rijd je naar het kleine plaatsje Vesio waar de wandeling start. De route is even vlak maar stijgt al snel en binnen een half uur wandelen ben je al ver boven het meer uitgeklommen. Bij helder weer is het uitzicht magnifiek en zie je aan de overkant van het meer de Monte Altissimo liggen. Onderweg geniet je van talloze bloeiende planten tot je op het hoogste punt, de Vecchia pas, aankomt. De route van de afdaling voert je over een breder pad dat uit de oorlogstijd stamt. Onderweg wandel je diverse keren door brede tunnels die in de rotswand zijn uitgehakt. Het laatste stuk vonden we persoonlijk iets saaier, maar al met al is het een prachtige wandeling. Sluit de dag af met een wandeling door Limone en geniet van een lekker hapje of drankje aan het water. Vakantie met de hoofdletter V!

mooiste-wandeling-aan-het-Gardameer13

Ivonne Calis boven de noordzijde van het Gardameer

Ga voor meer informatie over wandelen in Garda Trentino naar: gardatrentino.nl

Ga voor meer wandelervaringen over Garda Trentino naar: myfootprints.nl

Bekijk ook onze Wandelvakanties Italië

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?