Een avond op het Naardermeer met natuurgids Bert

Als de buien zijn vertrokken en de lucht open breekt start Bert Dorlandt de fluisterde motor van de boot. De natuurgids van Natuurmonumenten neemt me mee voor een avond op het Naardermeer. Een lang gekoesterde wens gaat er mee in vervulling.

door Miez Peek

7 (1024x504)

Tijdens de fluisterboottocht vaar je afwisselend door kanalen en over het open water.

Bert (69) werkt inmiddels zo’n 7 jaar als kapitein op de fluisterboot. Twee a drie keer per week gaat hij met groepen van allerlei garnituur op ontdekkingstocht langs de mooiste plekken van het Naardermeer met o.a. de aalscholverkolonie als een van de hoogtepunten. ‘Ik ben een vogelliefhebber, was altijd al vaak buiten in de natuur en besloot om me na mijn pensioen aan te melden als natuurgids. Ik volgde een cursus via het IVN en vaar nu met veel plezier met groepen over de plassen en door de kanalen van het Naardermeer.’

3 (906x580)

Beelden van de vaartocht waarbij de nieuwe spoorbrug over de A1 laat zien hoe dichtbij de Randstad is.

Van vuilnisbelt tot bakermat
Het Naardermeer, ooit bedoeld als vuilnisbelt voor Amsterdam, is de bakermat voor de natuurbescherming van ons land. Dankzij Jac.P.Thijsse die vocht voor het unieke natuurgebied en uiteindelijk Natuurmonumenten oprichtte. De overtuiging van de natuurbeschermer destijds hoor ik terug in de passie van Bert wanneer hij vertelt over de planten en dieren onderweg. We varen door veel meer kanalen dan ik vooraf had gedacht. De overgang naar de grote plassen, nooit dieper dan 1.20m en met helder donker water, zijn voor mij de mooiste stukken.

Zo zien we de purperreigers boven het riet zweven waar zij hun nesten hebben. Een kleine groep ganzen vliegt op en haalt de stilte weg. Visdiefjes broeden op speciaal aangelegde plateau’s en als hoogtepunt komen we bij de aalscholverkolonie, diep verstopt tussen de bomen. Vanuit de hut tussen de kolonie heb je er een geweldig zicht op, soms zitten ze op amper 5 meter bij je vandaan. We hebben dan al een kop ‘watermunt-thee’ gedronken en de meevarende jeugd heeft het spannende trilven tot aan kniediepte uitgeprobeerd.

4 (1024x575)

Pauze met watermunt-thee en trilven.

Verrassingen van de natuur
‘Het mooiste vind ik als ik mensen kan verrassen met de natuur’, vertelt Bert als we na afloop nog even napraten. ‘Er is zoveel dat mensen niet weten, zeker in dit oudste natuurgebied van Nederland. Het gebeurt vaak dat ik kinderen iets uitleg maar dat de ouders vervolgens verbaasd kijken en meer willen weten’.

2 (1024x473)

Terwijl Bert de thee schenkt kun je zelf het trilven ervaren via de loopplanken of uitdagend meetrillen.

Informatie fluisterboottochten
Natuurmonumenten heeft het moderne en sfeervolle bezoekerscentrum Stadzigt vanwaar de fluisterboten vertrekken. De vaartochten zijn er meerdere keren per week waarbij de tip is om de avondtocht te nemen. De ondergaande zon geeft veel extra’s en doet je beseffen hoe bijzonder het Naardermeer is zo midden in de Randstad. Kijk op de site van Natuurmonumenten voor alle informatie.

6 (1024x692)

De aalscholvers zijn van dichtbij te zien.

8 (1024x720)

De avond valt over het Naardermeer.

1 (1024x964)

Natuurgids Bert Dorlandt zet de fluisterboot weer vast.

Kijk op de site van Natuurmonumenten voor alle informatie.

 

 

Bewaren

Bewaren

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?