Een dag mee op Maasvlakte safari

Op uitnodiging van gidsen Pieter en Corrie de Winter mocht ik een dag mee op Maasvlakte safari. Een kennismaking met het nieuwste stukje Nederland waar je letterlijk twee werelden treft. Die van de Rotterdamse haven en de meer dan gedacht aanwezige natuur met o.a. een nog maagdelijk strand.

door Miez Peek

mV 16 (MzPk) (5)

Pieter en Corrie voelen zich betrokken bij de Rotterdamse haven waar Pieter ook rondleidingen geeft. De Maasvlakte is een grote toevoeging aan het gebied, ook als het om natuur gaat.

‘Twee werelden’ is ook het thema waarmee de Maasvlakte zich presenteert. De indrukwekkende ‘lelijkheid’ van de haven hand in hand met een prachtig nieuw strand en duinen met natuurpareltjes als het glasheldere Oostvoornse meer. Ik was verbaasd dat het fietsroutenetwerk gewoon doorloopt over de Maasvlakte en dat je zelfs met een fietspont naar Hoek van Holland, en dus dwars door de havenmond, kunt varen. Wie oog heeft voor die twee werelden kan er een boeiende fietsdag beleven.

Niet overslaan: Futureland
Eigenlijk zou Futureland al dicht moeten zijn maar door de grote belangstelling blijft het interactieve informatiecentrum voorlopig open. Hier kom je (gratis) alles te weten over de Maasvlakte en de modernisering van de Rotterdamse haven. En dat midden tussen de havenactiviteiten zelf. Erg leuk: je kunt er vooral heel veel dingen zelf doen.

mV 16 (MzPk) (2)

Er is genoeg te zien en te doen in Futureland. Het opspuiten van de Maasvlakte heeft ook veel fossielen opgeleverd zoals deze mammoetheup.

Fietsroutenetwerk
Op Route.nl vind je een 52km lang fietsroute die je over de Maasvlakte en een groot deel van de Rotterdamse haven brengt. Wil je minder lang fietsen dan kun je zelf je route uitstippelen en bv. starten in het oergezellige vestingstadje Brielle of het tussen alle havenactiviteiten gelegen Rozenburg.

De tips van Pieter en Corrie:
Futureland hebben we al genoemd maar zoek ook zeker even het nieuwe strand op (het fietsroutenetwerk komt er niet langs, rijd bij knooppunt 92 om de Slufter heen). Doordat de Maasvlakte een stuk de Noordzee in steekt is het zeewater een stuk helderder en is er goede kans op het zien van zeehonden. Voor Brielle is een dag eigenlijk al te kort, maar een terras tussen de vestingmuren is te verleidelijk om te weerstaan. Sla ook een korte wandeling bij het Oostvoornse meer niet over. Je zult je verbazen over het kraakheldere water dat populair is bij duikers. Je kunt er bovendien heerlijk door de begroeide duinen wandelen. Lunch of sluit de dag af bij het Paviljoen aan Zee met de duinen en inderdaad de zee, als uitzicht. Het restaurant in Oostvoorne is volledig zelfvoorzienend qua energie en werkt alleen met biologische en verantwoorde producten. En de meest logische tip van Pieter en Corrie: één dag op Maasvlakte safari is eigenlijk niet genoeg…

mV 16 (MzPk) (1)

Het Oostvoornse meer is glashelder en daarom geliefd bij duikers en vissers die er op forel vissen.

Informatie:
– Fietsroute over de Maasvlakte: kijk op Route.nl
– Informatie over de Maasvlakte & Futureland vind je hier
– Lekker eten op een prachtlocatie: Paviljoen aan Zee

> Met dank aan Pieter en Corrie de Winter, foto’s door Miez Peek

mV 16 (MzPk) (4)

Het fietsroutenetwerk in beeld, inclusief vaarroutes

mV 16 (MzPk) (7)

De nieuwe duinen vragen continue onderhoud, hier bij het Maasvlaktemonument.

mV 16 (MzPk) (3)

Een creatieve kijk op de Rotterdamse haven, hier in 3D in Futureland

Informatie:
– Fietsroute over de Maasvlakte: kijk op Route.nl
– Informatie over de Maasvlakte & Futureland vind je hier
– Lekker eten op een prachtlocatie: Paviljoen aan Zee

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?