Wist je dat er zonder bijen geen wijn was?

Mooie wijnen maken is een kwestie van liefde, zoals Ilja Gort in een van zijn laatste nieuwsbrieven beschrijft. Daarbij spelen de bijen een belangrijke rol. Ilja is bereid om dit nijvere volkje te vertroetelen. Hij heeft voor hen in zijn chateau zelfs een speciale bijenkamer ingericht. Zoveel liefde hadden we niet achter hem gezocht. Wij van Ecktiv zijn gek op dit soort kleine vertellingen en geven ze dan ook graag aan je door. Mooi om even bij stil te staan als je deze zomer door de wijngaarden wandelt of je eerste karaf wijn op een Frans terras laat serveren. Lees hieronder zijn bijenverhaal.

Wil je zelf de nieuwsbrieven van Ilja ontvangen klik dan hier.   Alles over wijnboer en schrijver Ilja Gort vind je op www.slurp.nu

12bSlurp_Mimosa

Ilja: ‘De lente heeft ontegenzeglijk haar intrede gedaan. Eerdaags zullen de wijnranken gaan uitlopen. In afwachting hiervan zoemen de eerste bijen al rond de mimosa’.

12Slurp_Bij

‘Bijen zijn kleine diertjes die zich zoemend door de lucht verplaatsen en zich via een nogal twijfelende route van bloem naar bloem bewegen. Op het naderen van een bij, vreest menigeen gestoken te worden, maar hiertoe bestaat geen noodzaak. Bijen steken zelden. En word je toch gestoken dan gebeurt dat met charme, want louter damesbijen kunnen steken; herenbijen doen zulks niet’.

13Slurp_Bijen

‘Dat lijkt allemaal heel Walt Disney-achtig en niks aan de hand, maar kijk uit! Vrijwel alle gewassen op aarde kunnen alleen maar bestaan dankzij bestuiving door bijen. Deze zacht gonzende bloemtoeristen zijn de motor van ons ecosysteem. Zij vervullen een cruciale rol in de voedselketen en, nog belangrijker, zij zorgen voor de bestuiving van de druivenbloesems’.

14Slurp_Bijhotel

‘De laatste tien jaar zijn de bijen door monocultuur en landbouwfgif aan het uitsterven. Albert Einstein zei daarover: “Als de bijen van de aarde verdwijnen, heeft de mensheid nog maar 4 jaar te leven.” Doe daarom als de wijnboer en help de bij een pootje. Plant veel bloemen en spijker je tuin vol met zogeheten ‘bijenhotels’. Dat hoeft helemaal niet met bovenstaande Bijen-Ritz, maar kan ook met een simpel bijen-hotelletje’.

15Slurp_Raam 

‘Op ons Château gaat de bijenliefde zo ver dat wij een complete bijenchambre hebben ingericht’.

16Slurp_Imker

‘Een daad waarvoor de wijnboer elke ochtend opnieuw wordt plat gezoend door zijn enthousiast druivenbestuivers. Maar de nijvere wijngaardbijtjes doen nog meer voor hun weldoener: ze zorgen ervoor dat hij samen met zijn équipe een wijn kan maken, waar je al na de eerste slok diep en laag van gaat zoemen’.

17Slurp_Stickertje

PS ‘Onze La Tulipeflessen hebben een nieuwe look: de medaillestickers hebben we er afgehaald en vervangen door een gedichtje’.

Wil je zelf de nieuwsbrieven van Ilja ontvangen klik dan hier

Alles over wijnboer en schrijver Ilja Gort vind je op www.slurp.nu

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?