Een wandeling rond voormalig Waddeneiland Wieringen

Wieringen, het voormalige Waddeneiland dat vanaf 1930 vastgeplakt zit aan Noord-Holland heeft een heel eigen geschiedenis. Ooit in het jaar 1200 werd het door een extreem harde stormvloed losgerukt van het vaste land om gedurende 7 eeuwen als eiland door het leven te gaan. Dat voel je nog steeds als je kijkt naar de oude dijken en zelfs echte kliffen en wallen die je nog aantreft bij Stroe. Je wandelt door het mals groene land, komt langs historische boerderijen en kijkt vanaf de dijken uit over de Waddenzee. Download de PDF van de wandelroute.

Door de vondst van een zilverschat in 1996 in een weiland bij het gehucht Westerklief werd de aandacht gevestigd op het feit dat Wieringen in de 9e eeuw korte tijd uitvalsbasis is geweest van (Deense) Vikingen. De zilverschat bestaat uit circa 1,7 kg zilveren munten, sieraden en zilverstaafjes te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

TIP | Als je besluit er een keer te gaan wandelen, combineer het dan met een bezoek aan de verse visafslag van Den Oever op zaterdagmorgen. Koelbox mee, ze verpakken je vis met scheppen ijs. Ga voor meer informatie over de rondwandeling op voormalig eiland Wieringen en downloaden van de route naar tweevoeter.nl

Met een beetje geluk kun je hier een zeehondje zien, foto: Gertjan van Noord, Flickr

Wieringen vanuit de lucht, foto: Jan Arkesteijn, Wikimedia

Meer wandel- en fietsinspiratie over Noord-Holland op ECKTIV

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?