Actief rond een Zweeds meer met een Hollandse connectie

Er is een meer in Zweden waar ‘s winters honderden Nederlanders komen schaatsen maar waar je het hele jaar door heerlijk actief kunt zijn. Het Runn-meer biedt wandel, fiets en kano mogelijkheden en in de omgeving vind je een aantal belangrijke cultuurschatten uit de Zweedse geschiedenis. Een veelzijdige plek met een Hollandse connectie.

Fietsen langs de meren
Rond Falun, de belangrijkste plaats aan het Runn-meer en UNESCO Werelderfgoed, vind je een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk. De beboste heuvels halen amper de 300m. zodat je de rijke natuur zonder veel extra inspanning kunt beleven. Op de fiets kun je langs het Runn-meer fietsen met heerlijke picknickplekken (zwemmen!) onderweg. Een populaire, 20km lange fietsroute is de Varpan-ronde om het gelijknamige meer ten noorden van Falun. Een ronde om het Runn-meer zelf kan ook over ca. 60km waarbij je een deel over de weg fietst.

Andrew Stawarz d (2) (1024x679)

De meeste meren rond Falun zijn met elkaar verbonden door middel van korte rivieren of kanalen (foto Andrew Stawarz, flickr)

Wandelmogelijkheden en cultuurschatten
Rondom Falun kun je kiezen uit tal van wandelroutes langs de honderden meren, groot en klein of omhoog de heuvels in met uitzicht op diezelfde meren in hun op en top groene omgeving. Het loont om de dorpen iets buiten de stad op te zoeken waar je tussen de bekende rode Dalarna huizen komt te lopen. Een voorbeeld daarvan is het dorp Sundborn waar Zwedens bekendste schrijver Carl Larsson woonde en zijn huis een intiem en wonderschoon museum is. In Falun zelf vind je de indrukwekkende Falun Gruva, een open kopermijn waar je omheen kunt lopen terwijl je de diepte in kijkt. Beter is het je te laten rondleiden door de mijngangen en zo te leren waarom Zweden zonder deze mijn niet de huidige welvaart had gekend. De Falun Gruva staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

IMG_6560 (1024x658)

De Falun Gruva ligt aan de rand vand e stad. Je kunt er omheen lopen maar breng ook zeker een bezoek. (foto Miez Peek)

Een op en top Scandinavische wildernistrail
Er is voor ieder wat wils, dat bewijst de boeiendste trail die je in de omgeving van het Runn-meer kunt lopen. De ‘Vildmarksleden’ (wildernistrail) brengt je over 35km een unieke outdoor ervaring zoals je die in de afgelegen gebieden van Scandinavië kunt verwachten. Loop je de hele route neem er dan 2 dagen de tijd voor en overnacht in een van de cabins in the middle of nowhere. De route brengt je over de dichtbeboste heuvels met bovenop telkens uitzicht op de vele meren in de omgeving. Langs die meren is het goed toeven, soms zelf met een heus strand waar je kunt zwemmen en het heldere water kunt drinken. De kans op het spotten van wildlife is er groot zeker als je midden in de natuur overnacht. Je komt o.a. langs afgelegen, eeuwenoude boerderijen soms als ruïne maar ook nog in gebruik. Deze wandeling vraagt een goede voorbereiding. De start is in het dorp Bjursås ten noorden van Falun.

pontusstaahlkloo (1024x650)

Klim je omhoog dan vind je genoeg picknickplaatsen (vaak met vuurplaats) om van het uitzicht te genieten. (foto Pontus Staahlkloo)

Informatie Dalarna en het Runn-meer
Het Runn-meer ligt in de bij Nederlanders populaire regio Dalarna dat bekend staat om haar bossen en meren. De regio heeft een eigen Nederlandstalige website. Ter plaatse heeft het uitgebreide toeristenburo in Falun alle mogelijkheden voor wandelen en fietsen (maar ook kanoën en schaatsen) voor je op een rij. Onderstaand kun je doorlinken naar de routekaarten van de genoemde wandelingen. Falun ligt op ca. 2 uur rijden vanaf Stockholm. De Nederlandstalig website van Dalarna vind je hier.

Kaart fietsroute rond meer Varpan (20km, vertrek vanuit Falun).
Kaart en korte beschrijving van de Wilderniss trail vanuit Bjursås.
Informatie over de Falun Gruva, UNESCO Werelderfgoed vind je hier.

>> Titel foto Lake Varpan door Andrew Stawarz, flickr

IMG_6357 (1024x680)

Het Runnmeer in de vroeg ochtend, wat een heerlijke sfeer (foto Miez Peek)

12745614_1067977973254381_8081107476051051352_n (923x575)

Het Runn-meer in de winter, geprepareerd voor de (Hollandse) schaatsers. (foto Runnwinterweek)

De Nederlandstalig website van Dalarna vind je hier.

 

 

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?