Europa’s gevaarlijkste wandelpad ‘El Caminito del Rey’ vernieuwd en heropend

Toen in 1999 en 2000 in totaal liefst 5 avonturiers naar beneden storten was het gedaan met de gekte om op de Caminito del Rey te gaan lopen. Andalusië besloot de spectaculaire maar vergane route door de kloof van Los Gaitanes te sluiten en hoge boetes op te leggen om waaghalzen er van te weerhouden het ‘koningspad’ alsnog te belopen.

Nu, 14 jaar later wordt de culturele en recreatieve waarde van de lange tijd gevaarlijkste route in Europa erkent door de Caminito del Rey weer open te stellen voor wandelaars. Het pad is gerestaureerd en beveiligd zodat de trots die bij het ruime een eeuw oude pad hoort weer terug kan keren. Op 26 maart wordt de Caminito del Rey feestelijk heropend.

Levensgevaarlijk
Het smalle pad dat tegen de bergwanden is aangeplakt was vergaan maar toch bleven er waaghalzen zich op de caminito begeven. Dit ondanks de enorme gaten die in het pad waren geslagen en waaronder het honderden meters naar beneden ging. Totdat de regionale autoriteiten vonden dat er genoeg doden waren gevallen. Overigens zijn er nog genoeg filmpjes op internet te vinden van na de sluiting in 2001. Waaghalzen pochen met een camera op hun hoofd over hun lef om de half ingestorte route met of zonder klimmateriaal af te leggen.

De Caminito del Rey is geen lichte wandeling, er zitten een hoop korte steile klimmetjes in. Van de in totaal 7.7km bestaat 2,9km uit planken paden waarvan het grootste deel honderd meter boven de kloof tegen de bergwanden is aangeplakt. Ronduit spectakulair en extra verwonderlijk als je aan de overkant de trein tussen Malaga en Cordoba uit een tunnel ziet komen.

Waaghalzen op een vergane Caminito (foto Gabi, flickr).

Waaghalzen op een vergane Caminito (foto Gabi, flickr).

Geschiedenis
De regio rond het kleine plaatsje El Chorro werd eind 19e eeuw geschikt bevonden voor het aanleggen van een waterkrachtcentrale om aan de opkomende elektriciteitsbehoefte van o.a. Malaga te kunnen voldoen. Al eerder, in 1866 was er een treinverbinding aangelegd tussen Malaga en Cordoba die door de Desfiladero de los Gaitanes (de kloof) liep. Het onderhoud van het spoor, de mijnen rond El Chorro en de waterkrachtcentrales in de regio maakte dat er in 1905 een pad werd aangelegd voor de arbeiders. Het pad verbond de verschillende stuwmeren in de regio die ook nu nog hun functie hebben. Al snel werd er een grotere stuwdam aangelegd en nadat Koning Alfonso XIII in 1921 de hydro-elektrische centrales via een wandeling over het pad had geopend kreeg de Caminito del Rey zijn naam.

De Caminito praktisch
Vooralsnog kun je de route alleen enkele reis lopen. Er is een noordelijke en een zuidelijke ingang. De entree wordt gereguleerd zodat het niet te druk wordt op de trail. Reserveren is daarom aan te raden en kan via de speciale website van het koningspad. De infrastructuur rond het pad is nog in ontwikkeling. In de loop van dit jaar worden parkeerplaatsen en busdiensten georganiseerd. Informeer je zelf hier goed over want anders heb je een probleem met terugkomen naar je startpunt.

De Caminito del Rey in 1935.

De Caminito del Rey in 1935.

Websites
De Andalusische autoriteiten hebben een eigen website in het leven geroepen voor de Caminito del Rey (o.a. in het Engels). Hier vind je naast praktische info over de wandeling een stukje geschiedenis en informatie over flora en fauna in het gebied.

Wil je meer over de geschiedenis van de Caminito del Rey weten kijk dan op de site van Andalucia. Hier kun je ook informatie vinden en is een film over de restauratie van het pad te zien.

Onderstaande film geeft een goed beeld van hoe de Caminito del Rey er nu uit ziet. Het filmpje begint met de aanleg van een ‘boardwalk’ langs zee maar even later is te zien dat dezelfde stijl is gebruikt voor het wandelpad door de kloof.

>> Foto’s bij dit artikel van Caminitodelrey.info

De'lage' gedeelte door de kloof 'Desfiladero de los Gaitanes'.

Het ‘lage’ gedeelte door de kloof ‘Desfiladero de los Gaitanes’.

De Caminito oud en nieuw.

De Caminito oud en nieuw.

Bekijk ook onze wandelvakantie naar Andalusië met bezoek aan de Caminito del Rey

4 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?