Evolène: Wandeldorpje met jaren-30-sfeer in de Zwitserse Alpen

Foto's en tekst: Miez Peek

Er zijn van die dorpen waar je bij binnenkomst direct een heerlijke rust over je voelt komen. Waar de straten ruiken naar de houten huizen en de bakker je groet als hij zijn stoep veegt. Evolène in de Zwitserse Alpen is zo’n dorp. Omgeven door ruim 500km aan wandelpaden aan het eind van de Val d’Herens waar de besneeuwde bergtoppen de 4000m halen. Een afgelegen wandelgebied waar ik de drie dagen dat ik er ben die heerlijke rust niet meer verlies.

Mijn uitvalsbasis is het meer dan een eeuw oude Hotel Hermitage waar Koningin Wilhelmina ooit voor de oorlog verbleef. De sfeer van de jaren ’30 pakt je meteen mede daar de kamers van hout zijn. Het familiehotel ligt midden in het dorp naast pittoreske winkeltjes en een paar prima restaurants met vrijwel alleen lokale gerechten. Dit dorp leeft met de seizoenen en dat doen ook de wandelaars die de beginnende herfst in de Val d’Herens omarmen. Eind september worden de herfstkleuren in het dal snel sterker, raakt de eerste vorst de grond en maakt de zon, zodra zij boven de bergen uitkomt, het zeer aangenaam.

> door Miez Peek

IMG_2144 (900x600)

Hotel Hermitage, terug naar de jaren’30

Volop wandelmogelijkheden
Populair zijn de dal wandelingen van dorp naar dorp langs de wilde beek la Borgne. Vanuit Evoléne loop je in nog geen uur naar het verderop gelegen Les Haudéres waar je in de schaduw van de ruim 3300mtr hoge Grand Dente nog meer typische houten ‘Wallis’-huizen treft.
Wie wat meer spektakel wil kan gaan wandelen in de omgeving van de gletsjer van Ferpécle waar de opwarming van het klimaat een enorm blauw gat in het gletsjerijs heeft geslagen. Hogerop kun je ook bij het vakantiedorp Arolla aan het eind van de vallei. Om je heen stijgen de bergen ruim boven de 4000mtr. Overigens maakt het uitgebreide net aan wandelpaden dat er voor ieder niveau een wandeling te vinden is door de bossen met prachtig uitzicht over de vallei. In de lente kleurt het dal met honderdduizenden bloemen, van voor- tot najaar kun je er heerlijk wandelen.

activity-gletscher_ferpecle_4 valais.ch (900x450)

De omgeving van de Ferpélce-gletsjer (foto Valais.ch)

Bijzondere piramides
Een bijzondere plek voor een korte wandeling is de rotsformatie ‘Piramides van Euseigne’. Een rij markante rotspunten die uit het niets in het landschap omhoog lijken te komen en waarop op wonderlijke wijze een granieten steen balanceert. De piramides kun je niet missen als je door de Val d’Herens richting Evoléne rijdt.

IMG_2231 (900x610)

Ongelooflijk dat de granieten brokken nog blijven liggen bij de Piramides van Euseigne.

Grootste variatie aan vogels en bloemen
De omgeving van Evoléne, aan het eind van de Val d’Herens heeft een van de grootste variaties aan vogelsoorten en bloemensoorten. Een groot deel is dan ook beschermd gebied maar zolang je op de paden blijft kun je overal komen. Het late voorjaar is hiervoor de beste tijd maar ook in b.v. de nazomer tref je nog een hoop vogelsoorten.

Informatie
In de Wallisgids vind je een korte maar krachtige beschrijving van de Val d’Herens. Evolène heeft een eigen website (o.a. Engels) met informatie over de mogelijkheden in de omgeving. Wil je ook graag in jaren ’30 sfeer overnachten kijk dan op de site van Hotel Hermitage.

IMG_2409 (900x600)

De wandelpaden brengen je door verlaten gehuchten met huizen in de typische houten bouwstijl van Wallis.

IMG_2408 (900x538)

Duidelijk aangegeven wandelroutes in de omgeving van Evolène.

IMG_2449 (774x900)

Wandelen langs de Borgne.

IMG_2380 (900x412)

Zicht op Les Haudéres met de ruim 3300mtr hoge Grand Dente op de achtergrond.

IMG_2396 (900x536)

Houten huizen op ‘paddenstoelen’ (vroeger tegen de ratten), de typische bouwstijl van Wallis.

In de Wallisgids vind je een korte maar krachtige beschrijving van de Val d’Herens. Evolène heeft een eigen website (o.a. Engels) met informatie over de mogelijkheden in de omgeving. Wil je ook graag in jaren ’30 sfeer overnachten kijk dan op de site van Hotel Hermitage.

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?