Fietsen door het verrassende Paderborner Land, op twee uur van de Duitse grens

Foto’s: Touristikzentrale Paderborner Land e.V.

Op nog geen twee uur rijden van de Duitse grens vind je in het hart van Westfalen een verrassende fietsregio: het Paderborner Land. Een onverwacht afwisselende regio voor een meerdaagse fietsvakantie. Je vindt er een scala aan fietsroutes van vlak en gemakkelijk tot uitdagend en bergachtig. De regio ligt in het hart van het Teutoburgerwoud dat meteen garant staat voor de bijzondere landschappen en een rijke culturele geschiedenis. Vooral vanwege die veelzijdigheid is het Paderborner Land zo geliefd bij fietsers, waar tijdens je fietstochten de rijke natuur wordt afgewisseld door pittoreske dorpen en historische steden. Hieronder geven we je een paar opvallende fietsroutes.

Fietsen door Paderborner Land, hiet op de achtergrond Schloss Neuhaus

Paderborner Land Route
De Paderborner Land Route is een van de 35 bekroonde fietsroutes van Duitsland. Deze populaire rondweg is 250 kilometer lang en ideale route voor fietsers die alle bezienswaardigheden van de regio willen meepikken in één fietsvakantie. Zes verschillende etappes nemen je mee door de contrastrijke landschappen van de Senne, het Sauerland, het Teutoburgerwoud en het Eggegebergte.

Naast diverse landschappen brengt de route je ook naar de centra van alle steden die de regio rijk is. Hoogtepunt is Paderborn zelf, een moderne, waterrijke stad met een rijke historie. Als je de tijd hebt, moet je zeker het grootste computermuseum ter wereld, het Heinz Nixdorf MuseumsForum, de Paderborner Dom en de bron van de Pader bezoeken. Ook de stadjes Büren, Delbrück en de kuuroorden Bad Lippspringe en Bad Wünnenberg liggen langs de route; een korte pauze in een van de cafeetjes, restaurants of biertuinen hier is zeker de moeite waard.  Met de Westfaalse keuken proef je de regionale specialiteiten zoals het Paderborner Landbrood en -bier en de asperges uit Delbrück.

Even pauze bij Bad-Lippsringe langs de Römer Lippe Route

Römer-Lippe-Route
Deze route brengt je langs de langste rivier van Noordrijn-Westfalen, de Lippe, en laat je tegelijkertijd kennis maken met de roerige, Romeinse geschiedenis van de regio. In totaal is de Römer-Lippe-Route bijna 400 kilometer lang en begint hij waar het letterlijk allemaal begon; aan de voet van het Hermannsdenkmal het monument van de Germaanse held Arminius, die tijdens de slag bij het Teutoburgerwoud de Romeinse troepen versloeg. Iets verderop ontspringt in het kuuroord Bad Lippspringe de Lippe en volgt de route de rivier tot aan het archeologisch park in Xanten. Vanaf Bad Lippspringe brengt de Römer-Lippe-Route je door het mooie landschap van het Paderborner Land via het bruisende Paderborn naar Delbrück. De Lippesee vlakbij Paderborn is de ideale plek voor een pauze aan een heerlijk strand.

Even kijken op de routekaart in een van de vele historische stadjes

EmsRadweg
De EmsRadweg zeer terecht al jarenlang een van de meest populaire fietsroutes van Duitsland. De route volgt de rivier de Ems 375km lang tot zijn monding in de Noordzee. De route begint waar de rivier ontspringt; midden in het Paderborner Land, in het historische Hövelhof. De Emsbronnen zijn een echte bezienswaardigheid, net als het Ems-Informatiecentrum, dat je voor vertrek kunt bezoeken.  Vanaf hier volg je de Ems als schattig heidebeekje, dat je gaandeweg ziet uitgroeien tot een stevige rivier. De EmsRadweg laat je kennismaken met een van de mooiste landschappen van het Paderborner Land – het Sennelandschap met uitgestrekte zandvlaktes en Heidschnucken. Onderweg ontdek je naast de afwisselende natuur ook de nodige historische bezienswaardigheden en traditionele vakwerkstadjes.

Het weidse sennelandschap waar je ook de Heidschnucken (schapenras) kunt tegenkomen

Beke-Lippe-Runde
Het Paderborner Land staat bekend om zijn vele water; de regio is rijk aan bronnen, meren en rivieren. Dat betekent dat je hier op talrijke plekken langs het water kunt fietsen. De Beke-Lippe-Tour brengt je, zoals de naam al verraadt, langs de rivieren de Lippe en de Beke. De route is met zijn 34 kilometer ideaal voor een dagtocht tijdens een bezoek aan Paderborn. De route begint ook midden in de stad en loopt via het Heinz Nixdorf MuseumsForum naar de Fischteiche- een interessant natuurgebied dat bestaat uit zes vijvers. De route loopt rustig verder via de Tallesee en Bad Lippspringe. Daarna wordt het een stukje pittiger; je maakt kennis met het hier en daar ruige karakter van de Paderborner hoogvlakte. Maar je inspanning wordt meer dan beloond: vanaf hier heb je de mooiste uitzichten over het Sennelandschap en het Teutoburgerwoud.

Langs de afwisselende Paderborner Landroute

Informatie
Het Paderborner Land ligt op ongeveer 300 kilometer van Utrecht en is zowel met de auto als met de trein prima te bereiken. Overnachten kan o.a. bij een van de gecertificeerde Bett&Bike-accommodaties, die speciale service voor fietsers aanbieden.

Ga voor meer informatie over fietsroutes, accommodaties en bezienswaardigheden in Paderborner Land naar: paderborner-land.nl en paderborner-land-route.de

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?