Fietsen en wijnproeven in het Catalaanse wijngebied Penedès

Fietsen door de wijngaarden van Penedès

Onder de naam Penedès 360º zijn er verrassende fiets- en wandelroutes ontwikkeld door het gelijknamige wijngebied in Catalonië.  Waaronder de zgn Slow Bike Route, speciaal voor levensgenieters die zowel van wijn als van fietsen houden. De fietsroute is 162km lang en slingert zich afwisselend door eindeloze wijngaarden en beboste heuvels langs de mooiste wijnhuizen. Je komt door pittoreske stadjes, stapt af bij historische kastelen of bij een wijnhuis voor een mooi glas cava, ook wel de Catalaanse champagne genoemd. En doe deze route vooral slow, want de dagetappes variëren tussen de 30 en 50km.

IN VIER DAGEN OVER DE SLOW BIKE ROUTE | In vier dagen fiets je langs de adembenemende landschappen van Penedès met zijn milde mediterrane klimaat en zijn geliefde wijnen. De maximale temperatuur ligt hier in voor- en najaar tussen de 20 en 24º en in de zomermaanden op max. 27º waardoor je op de fiets zo’n heerlijk zomers windje voelt. Dat je onderweg voldoende terrasjes en picknickplekjes tegenkomt spreekt voor zich in een land waar het leven bij voorkeur buiten plaatsvindt. Een bezoek aan een van de vele wijnhuizen inclusief wijnproeverij is natuurlijk een must in deze zonovergoten wijnstreek. Overnachten kun je er in charmante hotels waar je aan het eind van je fietsdag neerstrijkt in een schaduwrijke tuin vaak met zwembad.

Bekijk onze 5-daagse Fietsvakantie over de Slow Bike Route door de wijngaarden van Catalonië

KASTELEN BEWONDEREN EN WIJNPROEVEN | Penedès heeft een oude historie en dat kom je dan ook onderweg tegen. Zoals b.v. Castell de Subirats in de plaats waar de route officieel start. Maar ook het klooster Sant Sebastià del Gorgs uit de 11e eeuw, de middeleeuwse molen even voorbij Vilafranca, Castell de Penyafort en Sant Jaume dels Domenys zijn het afstappen en bekijken waard. Van oudsher wordt er in Penedès al wijn verbouwd. Maar vooral in de laatste decennia is de kwaliteit van de wijnen enorm omhoog gegaan. Vooral de cava’s zijn inmiddels wereldberoemd en worden zelfs gezien als de Catalaanse champagne. De grotere wijnhuizen stralen via schitterende moderne architectuur hun kwaliteit uit en zijn alleen daarom al een bezichtiging waard. Maar ook kleinere wijnkelders van familiebedrijfjes en ecologische wijnhuizen zijn in opkomst. Laat je ter plaatse informeren over welk wijnhuis je wilt bezoeken en of je je moet aanmelden. Bij vele is het mogelijk een rondleiding te krijgen of te lunchen. Ga voor meer informatie over de fiets- en wandelroutes in Penedès naar: penedès360.cat

Foto Vilafranca: Maria Rosa Ferre, Wikimedia, foto Castel Subirats, Angela Llop, Wikimedia

Bekijk onze 5-daagse Fietsvakantie over de Slow Bike Route door de wijngaarden van Catalonië

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?