Fietsstad Tallin, trek er op uit langs de Oostzee

foto: guide.megainfo.ee

Tallin, de intieme hoofdstad van Estland met haar beroemde kaboutertorentjes op de vestingmuur. Een heerlijke stad om middeleeuws op ontdekkingstocht te gaan en de oude Hanzesfeer te proeven. Maar ook rondom de stad zijn tal van bezienswaardigheden en fraaie stukken natuur te vinden. Die kun je eenvoudig per fiets bereiken.

De stad doet er o.a. met straattheater en sfeervolle verlichting alles aan om je die oude tijden te laten voelen. Toch doe je Tallin te kort als je alleen het historisch centrum bezoekt. De ligging van Tallin aan de Golf van Finland (Oostzee) maakt dat je bijvoorbeeld het strand of de boulevard kunt opzoeken. Ook prettig voor een fietstocht: het is er nagenoeg vlak.

412c0

Het sfeervolle raadhuisplein in Tallin is een prima plek om na een dag fietsen neer te strijken. (foto Miez Peek)

We zetten een aantal mogelijke fietstrips vanuit Tallin op een rij:

Fiets naar het openluchtmuseum Rocco al Mare (ca. 7 km westelijk vanaf het centrum).
Net buiten Talinn ligt dit leuke openluchtmuseum. Mooi gelegen direct aan de kust waar je heerlijk wandelend kennis kan maken met vervlogen tijden. Uit heel Estland zijn hier bijzondere woningen, boerderijen en een aantal verschillende windmolens bijeen gebracht. Er loopt ook gewoon wild rond in dit park, het kan zomaar zijn dat een roedel reeën je pad kruist. Zie www.evm.ee voor meer informatie.

Fiets naar schiereiland Maastikukaitseala (afgekort MKA, ca. 18 km noordelijk vanaf centrum)
Dit schiereiland heeft verschillende natuurzones met ruime bossen, landelijke dorpskernen en een kust vol grote zwerfkeien die typerend zijn voor het Estse kustlandschap. Eindpunt is het dorp Rohuneeme dat een strand heeft en waar je nog sporen kunt vinden van de Russische militaire aanwezigheid o.a. door tunnels. Combineer je tocht met de tip hieronder.

Wandel en fiets langs Pirita Beach (ca. 4 km Noordelijk vanaf het centrum)
Tallin heeft een mooi verzorgd zandstrand, inclusief boulevard en strandpaviljoens net buiten het centrum. Je kunt er makkelijk naartoe fietsen en je tour combineren met het schiereiland MKA.
Vlakbij zijn ook de ruïnes van het St. Brigitta klooster uit de 15e eeuw. Ook een leuke plek om je fietstocht af te sluiten in een van de restaurants.

Jägala_juga_(suvi) (1024x601)

De Jägala waterval (foto door JøMa, wikimedia)

Naar de Jägala waterval (ca. 26 km Oostelijk vanaf het centrum)
De grootste waterval van Estland is geen joekel maar met een breedte van bijna 50m. en hoogte van 8m wel een mooie. Verbaas je niet als je zalm en forel in de Jägala-rivier ziet zwemmen. De tocht naar de waterval kun je combineren met een bezoek aan de houten kerk van Jõelähtme (13e eeuw!) en Maardu Manor, een groot landhuis waar Tsaar Peter de 1e overnacht heeft . Onderweg kom je door het karstgebied van Kostivere waar je tal van kleine grotten vindt. De route naar de waterval gaat eerst door de moderne buitenwijken van Tallin en daarna over het platteland met bossen.

Naar de krijtkust van Türisalu en de vuurtorens van Suurupi (ca. 25 km westelijk vanaf het centrum)
De krijtkusten van Estland zijn niet zo hoog als elders maar halen toch de dertig meter. En niet onbelangrijk: ze zijn nog steeds heel steil. Rond het natuurpark van Suurupi kun je in een prachtige groene omgeving fietsen en o.a. een bezoek brengen aan de oude vuurtoren. Zet de fiets regelmatig neer en geniet van de uitzichten of probeer een plek te vinden waar je af kunt dalen (o.a. bij Vääna). Een wandeling onder de loodrechte wanden is de moeite waard. Overigens rijd je vanaf Rocca al Mare (zie eerste tip) grote delen langs de kust, een mooie route!

Plan je eigen route
De regio Harju waar Tallin bij hoort heeft een prima website met een interactieve kaart. Hierop kun je zelf aangegeven welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Zo kun je een eigen route uitstippelen. Kijk voor de kaart op www.visitharju.ee

> Titelfoto Centrum Tallin vanuit de lucht (foto guide.megainfo.ee)

e59c4

De beroemde muren en kabouter torens van Tallin en een artiest in de avond. (foto’s Miez Peek)

1446-Fiets-Tallin-Turisalu-

Tallin Turisalu Suuperi / Rene Jakobsen flickr

2-Tallin-Turisalu-Suup

Fiets Tallin Turisalu Suuperi / foto Rene Jaokobsen, flickr

Rocca-mare-(blind-willow,-

Rocca mare / blind willow, flickr

Kijk voor de kaart op www.visitharju.ee

> TitelfotoCentrum Tallin vanuit de lucht (foto guide.megainfo.ee)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?