Fietsen over de Elberadweg, langs de rivier met de vele gezichten

De Elberadweg wordt door de Duitse fietsersbond jaar in jaar gekozen tot de mooiste fietsroute van Duitsland. Niet zo gek als je bedenkt dat de Elberadweg totaal zo’n 1200 km lang is, door de mooiste natuurlandschappen gaat en aan haar oevers de fraaiste historische steden liggen. Tel daarbij dat aan beide oevers van de rivier de fietspaden lopen en je hebt zo mogelijk de ideale rivier-fietsroute.

De gehele 1200km lange Elberadweg op de kaart. Het geel gekleurde deel met het natuurreservaat loopt door Saksen-Anhalt. Kaart: Ulf Johannes, Wikimedia

De Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en loopt ruim 800 kilometer door Duitsland, waar hij uitmondt in de Noordzee bij Cuxhaven. De route is opgedeeld in verschillende trajecten in zes deelstaten, zoals het traject door de Saksen-Anhalt. Hier kun je op het traject ‘J’ tussen Magdeburg en Dessau-Roßlau in relatief korte tijd de vele gezichten van het rivierlandschap van de Elbe beleven inclusief een paar culturele hoogstandjes in de steden waar je begint en eindigt.

Deeltraject ‘J’ van de Elberadweg start in Magdeburg aan de Elbe, de stad van uitvinders, techneuten, geleerden en studenten. Foto: lichtspektrum-org, Pixabay

De Otto Richter strasse in Magdeburg, de kleurrijkste straat van Duitsland, foto: FalkoMD, Flickr.

START IN INNOVATIEF MAGDEBURG | De 92km lange route over traject ‘J’ start in Magdeburg aan de Elbe, een stad van uitvinders, techneuten, geleerden en studenten. Zij bepaalden niet alleen vroeger maar nog steeds het gezicht en de sfeer van de stad. Een dagje extra uittrekken om deze stad te bekijken is dan ook zeker moeite waard, zo vind je hier de kleurrijkste straat van Duitsland. De Elberadweg slingert ruim 20km door en rondom de stad, waarbij je ook al een geweldig beeld krijgt van de vele gezichten.

Rivierlandschap Mittelelbe natuurreservaat, foto: Emillam-Wikimedia

Het indrukwekkende’Gradeerwerk’ in Schönebeck-Bad-Salzelmen, foto: FrankBothe, Wikimedia

DOOR NATUURRESERVAAT MITTELELBE | Vanaf Magdeburg neemt de Elberadweg je mee richting Dessau-Roßlau. Onderweg kom je door een uitgestrekt rivierlandschap: ‘natuurreservaat Mittelelbe’. De ongerepte natuur in het reservaat biedt een beschermde omgeving aan veel bedreigde dier- en plantensoorten, waaronder de bever. Naast veel groen zijn er onderweg nog een aantal bijzonderheden te ontdekken, die echt een korte stop waard zijn. Zo het historische stadsdeel Bad Salzelmen met een schilderachtig centrum in het stadje Schönebeck. bekijk daar ook het zgn ‘Gradeerwerk’, een traditioneel vernuftig systeem om het zoutgehalte in het water te reguleren.

Waterlandschap Natuurreservaat Mittelelbe, foto: Losch, Wikimedia

100 jarig jubileum van Bauhaus in Dessau-Rosslau, foto: MCAD Library, Flickr

EINDIGEN IN BAUHAUS-STAD DESSAU-ROSSLAU | Het eindpunt van traject ‘J’ en voor de liefhebbers het beginpunt van traject ‘K’. Als je van moderne kunst en architectuur houdt is Dessau, met name dit jaar een buitenkans om te bezoeken vanwege het 100 jarig jubileum van de Bauhaus stroming, die zich uitte in kunst en architectuur. Vanaf 1925 was de wereldberoemde school voor de kunsten in Dessau-Rosslau gevestigd en beleefde het zijn bloeiperiode. Het Bauhausgebouw staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Leuk weetje: in de voormalige studentenkamers van het Atelierhaus kun je overnachten en in de Bauhausmensa kan ontbeten en geluncht worden. Mocht je vanaf september in Dessau zijn: het dan pas geopende Bauhaus Museum is absoluut een bezoek waard.

Ga voor informatie deeltraject ‘J’ van de Elberadweg naar: fietsen-elbe.nl

Ga voor meer informatie over Bauhaus naar: bauhaus-entdecken.de

Ga voor meer informatie over Saksen-Anhalt naar: vakantieland-saksen-anhalt.de

 

 

 

Bekijk onze Fietsreizen over de Elberadweg

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?