Een fietstocht door het grenzeloos openluchtmuseum van de Ruhr

Tekst en foto's: Ger Brusche

Zoals de Zwitsers/Duitse schilder ooit schreef ‘Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar’, zo zul je dat ervaren als je fietst door het herschapen landschap van het Ruhrgebied. Een fietstocht door het Ruhrgebied is een reis vol verbazing door een schier grenzeloos openluchtmuseum. Installaties zijn hun oorspronkelijke functie en daarmee herkenbaarheid verloren. Zij hervinden hun betekenis in hun autonome vorm. Bruggen over de  Ruhr of zijn  kanalen zijn zo verrassend en mooi  vormgegeven dat de functie daaraan volledig ondergeschikt lijkt gemaakt.

HIMMELSTREPPE GELSENKIRCHEN | De ‘Halde Rhein-Essen‘ bevat een van de sculpturen van Hermann Prigrann. De zware willekeurig gestapelde betonblokken op de zwarte heuvel mijnafval doet surrealistische aan. Zeker als je weet de deze heuvel bestaat uit afval uit de mijnen die af en toe nog warmte en rook afscheidt. Er zijn meerdere mogelijkheden om boven te komen met de fiets. Voor de diehards is er een mountainbike route, maar ook de gewone fietser komt in het grootste verzet redelijk makkelijk boven. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het Ruhrgebied.

 

EEN PICTOGRAM AVANT LA LETTRE | Bij het bestijgen van een van de hoogovens in het Landschafspark tref je zomaar de menselijke hand aan tussen het vele roestige staalgeweld. Ver voor designers nadachten over de meest duidelijke beeldende instructie, heeft de lokale hoogovenwerker rond 1910 boven een handsgrote schakelaar de stand van de schakelaar aangegeven. De simpele tekeningen maken nu meer zichtbaar dan ze ooit konden duiden. Noeste harde menselijke arbeid waarbij ooit handen nog het meest belangrijke gereedschap waren.

 

DE HEMEL METEN MET DE TETRAEDER IN BOTTROP | Een beklimming van de slakkenberg Beckstrasse beloont je met een prachtige kijk op de Tetraeder  (Viervlakker) van Wolgang Christ. Hij lijkt in de ruimte te zweven ondanks zijn gigantische afmeting van 50m hoog. Op de een of andere manier  roept het een beeld op van een instrument dat bedoeld is om iets te meten in de hemel of de wolken. Of zijn het de hemel of de wolken zelf die worden onderworpen aan het metrieke stelsel. Natuurlijk is dit onmogelijk en wordt de onmetelijkheid van de hemel of wolken benadrukt. Precies zoals het beeld van Jan Fabre bovenop de voorgevel van het SMAK in Gent.

 

DE DANSENDE MAST | Mag ik deze dans van u? Al fietsend verandert het landschap voortdurend. Vervallen industrieparken gaan over in  glooiende graanvelden.  Temidden hiervan verschijnt dan opeens een heupwiegende hoogspanningsmast die je verleidelijk uitdaagt tot een pas de deux.  Zodra je ook maar enige aanstalte maakt om op haar avances in te gaan hult zij zich in een prachtig veelkleurig gewaad en overstijgt je letterlijk met haar majestueuze verschijning. Het fietsen lijkt helemaal vanzelf te gaan. Ga voor meer informatie over fietsen in het Ruhrgebied naar:ruhr-tourismus.de/nl

Meer wandel- en fietsinspiratie over het Ruhrgebied op ECKTIV

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?