Wandelen langs de geheimzinnige vulkaanmeren van de Eifel

Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/ Dominik Ketz

Er blijft iets geheimzinnigs hangen rondom de Maaren van de Vulkaaneifel. Wie door de Vulkaaneifel rijdt ziet wel de verhogingen in het landschap maar je merkt nog weinig van het water in de Maaren of de diepte van de kraters. Pas tijdens een wandeling zie je de details die de lava heeft achtergelaten. Pikzwarte rotswanden liggen verscholen in de vruchtbare bossen. Grotten en diepe kuilen laten zien wat er met de zachte grond is gebeurd. Daartussen heeft het water de Maaren gevormd of is gaan stromen met hier en daar een waterval tot gevolg.

vulkaan-eifel

Lopen langs de Weinfelder Maar

In twee fases ontstaan
De Vulkaaneifel is in twee fases ontstaan. Zo’n 45 miljoen jaar geleden werd het hoogste deel van de Eifel gevormd terwijl pas zo’n 10.000 jaar geleden de ‘recente’ vulkanische activiteit is gestopt. Liefst 400 vulkanen ontstonden waartussen in de tweede fase lavastromen het land verder ophoogden. De Arendsberg is een van de oudste vulkanen. Nu niet meer dan een begroeide bult in het landschap maar haar geschiedenis zie je pas als je via de oude mijntunnel de krater inloopt. Tussen de plaatsen Ormont (nabij de Belgische grens) en het zuidoostelijk gelegen Bad Bertrich strekt zich een 50km lange keten van vulkanen uit die zo’n 700.000 jaar geleden zijn ontstaan. Het is de kern van het UNESCO Geopark Vulkaneifel met de typerende Maarseeën (explosiemeren). Bekende plaatsen als Gerolstein en Daun liggen langs de vulkaanketen.

maare-eifel-2

Uitzicht vanaf Hochsimmer

Explosies vormden de Maaren
Maar is eigenlijk geen vulkaankrater maar een enorm gat dat door een explosie is ontstaan. Magma verhitte de waterrijke vulkaangrond en deed de druk toenemen tot een knal volgde. Een explosiekrater dus die qua uiterlijk alles van een vulkaan heeft. Zo zijn ca. 70 Maaren gevormd waarvan er nu nog 10 gevuld zijn met water. De basaltlaag zorgde in veel meren dat het water niet weg kon. De met water gevulde Maaren zijn vandaag de dag het handelsmerk van de Vulkaneifel en erg populair onder wandelaars. De Laacher See ( is geologisch gezien geen Maar, maar een met water gevulde Caldera ) is het grootste meer en is ontstaan na het ontploffen van een magmakamer wat een aswolk van 40km hoogte veroorzaakte. Een animatie daarvan kun je zien in het Lava Dome in Mendig nabij de Laacher See.

eifel-Fischerboot auf dem Laacher See

Visser op de Laacher See

Drie wandelingen
We zochten een drietal ‘Traumpfad’-wandelingen voor je uit die een goed beeld geven van de Vulkaaneifel. De ‘Traumpfaden’ in de Eifel zijn een selectie van natuurrijke wandelingen met goede bewegwijzering.

Wandelen over het Vulkaanpad (6,6km)
Geen lange wandeling maar wel een waarin je de vulkanische oorsprong van de Eifel goed kunt zien. Vanuit het dorp Ettringen klim je door de weides omhoog tot je bovenop de Ettringer Bellberges meerdere vulkanen kunt zien. Je loopt langs twee kraters, een aantal kleine grotten waar ooit mensen schuilden en kunt je wandeling verlengen met een uitstap naar een oude steengroeve. Vrijwel alles dat de Vulkaaneifel kenmerkt kom je tegen op dit pad.

ettringener_bellerberg

Op de Ettringener Bellerberg

Wandelen over de Booser Doppelmaartour (9.1km)
Deze wandeling brengt je door de beschermde natuur rond het dorpje Boos waarbij je o.a. een korte maar steile klim naar de zwarte kraterwand van de Booser Maar maakt. Iets verder beklim je de 125 treden van de Booser Eifelturm met een buitengewoon uitzicht over het Eifel landschap waarin je meerdere vulkanen zult herkennen. Daarna wordt het rustiger tussen de weiden en door dichte bossen. Een afwisselende wandeling.

Booser-Doppelmaartour-BLick-vom-Eifelturm_klein

Uitzicht over de Booser Doppelmaartour (foto: Kappest/Traumpfade)

Wandelen over het Pellenzer Seepfad (16,1km)
Een wandeling die je o.a. langs de rand van de grootste Maar brengt, de Laacher See. Indruk maakt ook de aswand die nog maar 13.000 jaar oud is en de vulkanische rotsformaties. Vanuit het bos loop je naar de Laacher See zelf, een fijne rustplaats zeker omdat deze wandeling uit een aantal venijnige klimmetjes bestaat. Dat wordt wel weer beloond met uitzichten over het omliggende gebied (Pellenz). Op de terugweg kom je door een mooi beukenbos voordat je weer bij start- en eindplaats Nickenich uitkomt.

Informatie
Op de site van Eifel.info.nl vind je allerlei informatie over de Vulkaaneifel. Daarop staan ook de Traumpfaden waaronder het Vulkaanpad, de Booser Doppelmaartour en het Pellenzer Seepfad.

Meer informatie over de Eifel en Rijnland-Palts op: rijnland-palts.nl

Meer wandel- en fietsinspiratie over de Eifel op ECKTIV

 

 

bekijk ook

Eifelsteig kompleet van Aken naar Trier+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 16 nachten
  • Hele jaar
  • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
  • Eigen vervoer
vanaf €1549,-
Wandelvakantie Eifel in natuurwandelpark DeLux+

Wandelvakantie Duitsland

  • Individuele reis
  • 4 nachten
  • Hele jaar
  • Logies/Ontbijt plus Lunchpakket
  • Eigen vervoer
vanaf €279,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?