Genieten langs de Nahe, een kronkelende fietstocht naar de Rijn

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/ Dominik Ketz

De Rijn heeft vele zijrivieren en daar zitten pareltjes bij. Een van die pareltjes is de kronkelende Nahe in Naheland  (Rijnland-Palts). Ze vormt de zuidgrens van de Hunsrück en stroomt door een van de rijkste edelstenen zones van Duitsland. Via de Nahe Radweg kun je de hele rivier per fiets volgen van bron tot monding. Iets dat maar bij weinig rivieren kan. Dat betekent mee bewegen in de tientallen bochten, fietsen door heerlijke natuur onderbroken door wijngaarden en veel historische plaatsen waaronder de Duitse edelsteen-hoofdstad Idar-Oberstein. Fiets je liever door het ongerepte landschap van de Hunsrück kies dan voor de Hunsrück Radweg, die je dwars door het ongerepte landschap voert, van de Saar tot aan de Rijn.

NAHELANDHUNSRUCK-6

Op de Nahe Radweg, na een eerste flinke klim relaxed door het afwisselende landschap van Naheland

Fietsroute langs de Nahe
De Nahe Radweg is 128km lang. De eerste 50 km van de tocht zijn vrij pittig omdat er regelmatig geklommen moet worden. Vanaf Idar-Oberstein wordt het wat relaxter en ga je geleidelijk met de stroom mee afdalend tot aan de Rijn, waarbij je uiteindelijk een kleine 400m lager uitkomt. De fietsroute is verdeeld in 6 etappes van relatief korte afstand. Wie wil kan etappes combineren en zo de fietsreis naar wens invullen. Reken er echter op dat je regelmatig zult stoppen, er is veel te zien.

NAHELANDHUNSRUCK-2

Fietsen door de wijngaarden blijft speciaal, vooral in de herfst tijdens de oogsttijd.

Rotsen, wijn en kuuroorden
De Nahe heeft voor een groot deel haar natuurlijke loop behouden en overstroomt nog regelmatig. Onderweg snijdt ze door het rotslandschap en ontdek je waarom hier al eeuwenlang edelstenen als agaat en amethist worden gewonnen. Met name in het tweede gedeelte van de fietsroute tref je wijngaarden op de steile heuvels met de bijbehorende wijndorpen. Kleinschaliger en intiemer dan in het verderop gelegen Moezeldal en, met de goede naam van de Nahe-wijnen, nog wat te ontdekken voor veel Nederlanders. Niet alleen de wijndorpen zijn ideale pauze-plaatsen. Op de oevers van de rivier vind je ook een aantal voorname kuuroorden. Al met al is de Nahe een rivier waar op veel manieren van is te genieten.

NAHELANDHUNSRUCK-4

Uitzicht overde Edelsteen hoofdstad Idar-Oberstein. Het Edelsteenmuseum is een bezoek meer dan waard.

Edelsteen hoofdstad Idar-Oberstein
Al sinds de 15e eeuw worden in Idar-Oberstein edelstenen geslepen en verhandeld. Je vindt er ook het Duitse edelsteenmuseum ‘Steinkaulenberg’ met een prachtige verzameling en uitleg over de verwerking van al het glimmende goed. Daarnaast kun je in de  enige in Europa opengestelde edelsteenmijn zelf nog een poging wagen een edelsteen te vinden, wie weet wat voor souvenir je mee naar huis neemt. Het water van de Nahe is van groot belang geweest voor de edelsteenindustrie. Boven het oude gedeelte van de stad zijn de in een heuvel uitgehakte rotskerk (Felsenkirche, 15e eeuw) en de ruïne van Schloss Oberstein (14e eeuw) zichtbaar. Neem je tijd voor deze stad, veel bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.

Hunsruck-fiets

Even genieten van het ongerepte landschap van de Hunsrück. (foto: Gabriele Frijio, Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Fietsroute van Saar tot Rijn dwars door de Hunsrück
Naheland en Hunsrück grenzen aan elkaar, waarbij de Hunsrück omgrensd wordt door de rivieren Nahe, Moezel, Saar en Rijn. Dwars door de regio loopt de 156km lange Hunsrück Radweg die start in Saarburg aan de Saar en eindigt in Bacharach aan de Rijn. Tijdens de rit ontdek je de schoonheid van de nog ongerepte Hunsrück met zijn wonderschone beekdalen omgeven door bossen en glooiende velden. Maar ook deze route neemt je mee door de historie van het gebied, zo volgt een deel van het traject de weg die ooit door Romeinen werd aangelegd richting Simmern. Een avontuurlijke route door een ongerepte regio. De route is op sommige stukken best pittig. Het is dus niet gek om voor een E-bike te kiezen.
Tip: Als je in de gelegenheid bent ga dan zeker de lange hangbrug ‘Geierlay’ in de Hunsrück bekijken.
Haengeseilbruecke-Geierlay9_2015_Foto_Dominik Ketz

Hangbrug Geierlay (foto: Dominik Ketz)

 

Informatie: • Route planner Nahe Radweg      • Route planner Hunsrück Radweg

gastlandschaften_nl-Kopie

Bekijk ook onze ECKTIV-fietsvakanties langs rivieren in Duitsland

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?