GR11: van Atlantische oceaan naar Middellandse zee over de Pyreneeën

Kaart: Eric Gaba, Wikimedia, foto: Visitpirineus

Stel je voor; in 46 dagen te voet over de Pyreneeën van de Atlantische oceaan naar de Middellandse zee. Door een van de meest ongerepte gebergten van Europa. Dat is waar menig wandelaar alleen maar van kan dromen. Want het klinkt niet alleen spannend, het is ook spannend, vanwege de uitgestrektheid, de ongereptheid en de stilte onderweg. Veel langeafstandliefhebbers doen de GR11 in gedeelten, om hem uiteindelijk op hun bucketlist te kunnen afvinken. De GR11 strekt zich uit over de gehele lengte van de Spaanse Pyreneeën, van Hondarribia aan de Atlantische kust tot Cap de Creus aan de Middellandse Zeekust.

Onderweg naar refuge Restange, foto: Visitpirineus

In het park Aigüestortes in het Catalaanse deel van de Pyreneeën tref je ook veel sparrenbossen, foto: Sprok, Wikimedia

NIEUW WANDELARRANGEMENT GR11 | Op dit moment ontwikkelen we samen met onze lokale partner een nieuw wandelarrangement over de GR11 door de Catalaanse Pyreneeën waarbij je door een van de mooiste landschappen van de route trekt. Je loopt van berghotel naar berghut met deels bagagevervoer en we verwachten de nieuwe wandelreis deze zomer al te kunnen aanbieden.

Het gebied dat je doorkruist bestaat uit twee prachtige natuurparken t.w. het Natuurpark Posets-Maladeta het Nationaal Park Aigüestortes met het grote bergmeer Sant Maurici. Onderweg heb je uitzicht op o.a. het Aneto massief met zijn gletsjers. Ook kom je door een paar typische Pyrenese bergdorpen als Benasque, Vielha (Val d’Aran) and Espot.

Het Sant Maurici meer in Nationaal park Aigüestortes, foto: Voctor-Molas, Wikimedia

Landschap in natuurpark Posets-Maladeta, foto: WildFox, Pixabay

OP AVONTUUR OVER GR-ROUTES | GR-paden zijn een netwerk van uitgebreide langeafstandswandelpaden die Europa doorkruisen, voornamelijk in Frankrijk, België, Nederland en Spanje. In Spanje staat GR voor ‘Gran Recorrido’ en in de Spaanse Pyreneeën zijn er talloze GR-paden die belangrijke nederzettingen, passen en valleien met elkaar verbinden. Maar de meest uitdagende en indrukwekkende van deze Spaanse GR-routes zijn gebaseerd op de GR11, die van kust naar kust over de Pyreneeën loopt.

De meeste hutten in dit deel van de Pyreneeën liggen uitzonderlijk mooi, foto: Visitpireneus

Uitzicht over een bergketen in natuurpark Posets Maladeta, foto WildFox, Pixabay

WANDELSEIZOEN EN KLIMAAT PYRENEEËN | Als je gewend bent om in de bergen te wandelen, dan weet je dat daar het weer de baas is. Algemeen loopt het wandelseizoen in de Spaanse Pyreneeën van eind mei tot begin oktober. Dat is echter geen gouden regel omdat er tot ver in juni of eind september sneeuw kan vallen. Zo moet je zelfs tot ver in juli nog rekenen op sneeuwvelden onderweg. Iets dat het wandelen hier extra spannend maakt, maar ook vraagt om voorzichtigheid. De route is goed aangegeven en de hutteneigenaren kun je altijd vragen naar de actuele omstandigheden voordat je start. Ga voor meer informatie over de GR11 door de Pyreneeën in Catalonië naar: visitpirineus.com

bekijk ook

Wandelvakantie Catalaanse kust van Portbou naar Sant Pere+

Wandelvakantie Spanje

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • maart, april, mei, juni, september en oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €779,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?