Winterwandelingen in de Harz met of zonder stoomtrein

De Brockenbahn, foto Sivi Steys, Flickr

De Harz was ooit conflictgebied tussen ‘het Oosten’ en ‘het Westen’ met het ijzeren gordijn er dwars doorheen. Dat heeft een mooi cadeau opgeleverd want de natuur heeft zich in deze ‘no go area’ optimaal kunnen ontwikkelen. De Harz heeft iets ruigs, ongerepts en dat ervaar je o.a. als de natuur haar winterglans krijgt. De regio raakt steeds meer ingesteld op winterwandelaars met een netwerk van verzorgde paden vanuit verschillende dorpen.

Een berg met veel verhalen
De Duitsers noemen het zo mooi een ‘Romantisch Winterlandschaft’ om de sfeer die je in de Oberharz treft weer te geven. Daar vind je o.a. de 1141mtr hoge Brocken, de kale berg die je van verre kunt zien en waar een boek over is te schrijven qua geschiedenis. Het is de hoogste berg van Noord-Duitsland. Wie de winter en natuur graag combineert met boeiende verhalen (bij de openhaard bijvoorbeeld) zit hier goed op net 5 uur rijden van onze oostgrens.

foto Jorbasa Fotografie, Flickr

De 1141mtr hoge Brocken met de ‘Brockenbahn’ die haar cirkelend beklimt. (foto Jorbasa Fotografie, Flickr)

Winterwandelroutes (en de stoomtrein)
Op de website van de Oberharz vind je een overzicht van winterwandelroutes in het hoogste gedeelte van de Harz. Daarbij ook de beroemde Goethe-wanderweg naar de top van de Brocken. Wel een pittige wandeling in wintertijd, het waait bijna altijd op de kale berg. Beter is het om met de nostalgische stoomtrein omhoog te gaan en afdalend door het bos terug te lopen. De stoomtrein zelf is al een geweldige ervaring. Op een aantal plaatsen worden sneeuwschoenwandeltochten georganiseerd. Dat kan met begeleiding maar je kunt ook zelf op pad en  sneeuwschoenen huren.

Via de links vind je informatie over de winterwandelroutes en over de sneeuwschoentochten

go_nils

Via de links vind je informatie over de winterwandelroutes en over de sneeuwschoentochten

> Titelfoto Sivi Steys, Flickr

 

 

 

 

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?