Over heilzame paden van Coevorden naar Bad Bentheim

Foto: Burg Bentheim, Tobias Kleuver, Flickr

Van oudsher wist men dat je voor gewrichtspijnen naar de heilzame bronnen in Bad Bentheim moest gaan. Dat deed men ondanks die pijnen vaak lopend met een uitgebreid netwerk aan wandelpaden tot gevolg. De meest aansprekende daarvan is het 80km lange Podagristenpad die vanuit Drenthe naar Bad Bentheim loopt. Heb je een pijntje dan moet je juist dit pad lopen…

kaart-coevorden

Het Podagristenpad ( oude handelsweg ) begint in Coevorden, links op de kaart, en eindigt in Bad Bentheim

3 Drentenaren op pad…
Drie Coevordenaren hadden halverwege de 19e eeuw zo’n last van jicht aan hun voeten (podagra, vandaar de naam van de route) dat er niets anders op zat. Geen paard en wagen maar zowaar lopend naar de mineraalrijke bronnen in Bad Bentheim. Ze maakten een dagboek van hun tocht en het Podagristenpad was geboren.

Grafschaft-Bentheim-1

Je treft de Vecht en de Dinkel als voornaamste rivieren

Het Podagristenpad
Nu kun je de route lopen startend bij het kasteel van Coevorden en eindigend bij de burcht van Bad Bentheim. Nabij de Duits-Hollandse grens kom je door bossen en heide en tref je veel oude boerderijen tussen de licht glooiende weilanden. Bekende rivieren als de Vecht en de Dinkel begeleiden je zuidwaarts waarbij vooral het stuk langs de Vecht richting het dorp Neuenhaus (met watermolen) aan zal spreken.

landschap-bad-bentheim-henning-leweke

Het landschap rond Bad-Bentheim, foto: Henning Leweke, Flickr

Het laatste stuk voor Bad Bentheim loop je door de eeuwenoude oerbossen die het best tot hun recht komen in de herfst. Kort daarna doemt de machtige burcht op. Je hebt dan al lang gemerkt dat je een kuurplaats binnen wandelt. Reden genoeg om nog een dag te blijven.

Bucht-Bentheim

Hier eindigt het Podagristenpad in Bad Bentheim, waar je een kijkje kunt nemen in de kasteeltuinen van de Burcht

Uitgebreid wandelnetwerk
Het Podagristenpad is onderdeel van een veel ruimer netwerk van wandelwegen in het Graftschaft Bentheim. Onder de naam Grafschafter Spurensuche vind je zo’n 320km aan wandelroutes waaronder 15 dagtochten. Je loopt in de sporen van de (letterlijk en figuurlijk) rijke geschiedenis van het Graftschaft. Veel routes komen door de dorpen rond Bad Bentheim met uitleg over wat je onderweg tegenkomt.

kinderen-bad-bentheim

Het Graftschafter Spurensuche is ook leuk om een keer met de kleinkinderen te doen.

Informatie en wandelarrangement
Op de site van Geheim over de Grens vind je meer informatie over de Grafschafter Spurensuche. Het Podagristenpad wordt apart vermeld, je kunt kaarten van deze wandelroute downloaden. Bad Bentheim verdient het om wat langer te verblijven.

Gratis kaarten dowloaden van Podagristenpad en Bad Bentheim  >

GODG-Logo-small

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 Reactie

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?