Ook wandelroutes vieren hun verjaardagsfeestje. Dat geldt voor de vijftienjarige wandelroute ‘Hochrhöner’ die dwars door het UNESCO biosfeerreservaat van de Rhön loopt. Wellicht gaan er nog geen belletjes rinkelen maar de Rhön wordt ook wel Duitslands mooiste middelgebergte genoemd. Vermaard door de uitzichten en verwoord als ‘het land van de vergezichten’.
Even ter oriëntatie: het Rhön-gebergte ligt ten oosten van de stad Fulda en brengt de 3 deelstaten Beieren, Hessen en Thüringen samen. Dit ‘drielandenpunt’ ligt op nog geen 5 uur rijden vanaf Utrecht. Hoogste punt is de 950m hoge Wasserkuppe, de bakermat voor het zweefvliegen getuige de eerste vlucht in 1911. De Hochrhöner klimt er overheen en volgt nog veel meer ‘kuppen’ zoals de bergtoppen hier heten.
Harmonisch landschap
Dat de Rhön in 1991 is uitgeroepen tot UNESCO biosfeerreservaat is een groot compliment voor de samenwerking tussen de drie deelstaten. De grens tussen Oost-en West Duitsland liep er dwars doorheen, delen van de Rhön waren lange tijd verboden gebied. Na het opheffen van die grens bleek al snel dat de harmonie tussen de bewoners en de gezamenlijke liefde voor hun prachtige omgeving ijzersterk was. De Rhön wordt gezien als een uniek natuurgebied met de UNESCO titel als ultieme bevestiging daarvan.
Twee wandelvarianten
Wie voor het eerst de foto’s van de Rhön ziet zou zomaar aan Ierland of Toscane kunnen denken. De uitgestrektheid van het vulkanische gebied ervaar je het beste met de ‘Kuppenrhön’ route van de Hochrhöner waarbij je de hoogste toppen oversteekt. Onderweg passeer je basaltformaties en flora- en faunarijke hoogveenzones. De andere optie is de ‘Langerhön’ variant die je meer door de aantrekkelijke beekdalen en bijbehorende karakteristieke dorpen voert. Overigens kijk je ook dan veelvuldig over het landschap uit waardoor je de bergtoppen niet zult missen. Welke variant van de Hochrhöner je ook neemt, kom je voor rust, authenticiteit en een heerlijke natuurbelevenis, dan zit je hier goed.
Een ongewoon heldere hemel
De Rhön is een dunbevolkt gebied met minimale lichtvervuiling. Dat maakt dat je hier de helderste hemel van Duitsland hebt en het een populair gebied is voor sterrenwachten. Een nachtwandeling met sterren kijken hoort er dan ook bij als je hier bent. Je kunt dat eventueel met begeleiding doen vanuit het Rhöner Sternenpark of zelf met een sterrenkaart op pad gaan.
Tradities
Het boerenleven in de Rhön zit vol tradities. In veel dorpen kun je zomaar op een eeuwenoud volksfeest stuiten of genieten van de eenvoudige boerenmaaltijden met lokale producten. Vroeger als armeluis eten, nu als trotse voedselbron voor mensen die extra energie kunnen gebruiken. Daar hoor je als wandelaar natuurlijk bij. Breng vooral ook een bezoek aan de vele kerkburchten in de regio. Soms meer een kleine vesting dan een kerk met de grootste en mooiste in het dorp Ostheim vor de Rhön.
De Hochrhöner praktisch
Beide varianten van de Hochrhöner beginnen in het mondaine kuuroord Bad Kissingen en eindigen in Bad Salzungen. Er wordt ook vaak in tegenovergestelde richting gelopen. De Kuppenrhön variant is ca. 140km lang en de Langerhön variant ca. 122km. Je kunt ze ook prima combineren. De Hochrhöner behoort tot de Top Trails of Germany.
Ga voor meer informatie over de Hochrhöner naar: Rhoen.de