Hoe gaat het met onze Sneeuwschoenwandelaars in Oostenrijk?

Foto's door de Sneeuwhaas winterwandelgidsen

Welke invloed heeft extreem veel sneeuwval en mogelijk lawinerisico op sneeuwschoenwandelen? Daar waren we benieuwd naar, want het is in jaren niet voorgekomen dat er zoveel sneeuw in zo’n korte tijd is gevallen in gebieden in Oostenrijk. We vroegen het onze gidsen van Sneeuwhaas, die onze sneeuwschoenwandelreizen begeleiden.

Sneeuwschoenwandelgids Erika van Sneeuwhaas was in de eerste week van januari met een tryout-groep in het Oostenrijkse ‘Tote Gebirge’ op de Tauplitzalm (1650m). Het gebied werd getroffen door veel sneeuwval, dat wil zeggen dat er op de eerste meter sneeuw die reeds in december was gevallen dagelijks nog eens zo’n 30 à 50 cm bijkwam. Bovendien was er op enkele dagen tot windkracht 8, die de sneeuw constant verplaatste. De plaatselijke bevolking werkte dag en nacht met grote inzet om de toegangswegen vrij te houden en de bevoorrading op het hoogplateau van de Tauplitzalm te waarborgen.

Het resultaat van extreem veel sneeuw en sterke wind is dat het lawinerisico exponentieel stijgt. Hoog lawinerisico betekent dat lawines spontaan ontstaan op hellingen van meer dan 25 graden. Als je in deze omstandigheden de bergen in gaat, moet je uit de buurt blijven van deze hellingen en ook  inschatten hoever een lawine doorloopt als ze de berghelling af komt. En veel sneeuw betekent dat er al van een kleine helling immense massa’s sneeuw af kunnen komen.
Zonder kennis over het gebied en de berghellingen, die met slecht weer niet te zien zijn, mag je zeker niet de bergen in. Het raadplegen van de weersvoorspellingen, lawineberichten en de plaatselijke deskundigen, is onder deze omstandigheden dan ook een ‘must’.

Sneeuwhaas heeft opgeleide gidsen die ook met slecht zicht op basis van kaartmateriaal en de informatie van de lokale autoriteiten weten waar men veilig kan wandelen. De wandelgids zorgt voor een veilige route! Hij of zij moet dan mogelijk flink afwijken van het voorgenomen programma, maar zal alsnog bijzondere routes lopen. Het weer levert ook op eenvoudiger routes een buitengewone ervaring op. Onder deze omstandigheden kan men al dicht bij de bewoonde wereld ongerepte natuur beleven. Denk aan metershoge sneeuw op een glooiende hoogvlakte, een dal langs een verijsd beekje en aan verstilde ondergesneeuwde bergbossen. Wat is er mooier dan vergezeld door dwarrelende sneeuwvlokjes je eigen spoor te banen in een witte zachte sneeuwdeken.

De eerste sneeuwschoenloper voorin een groep moet onder deze omstandigheden al over een kleine afstand een flinke inspanning leveren. Daarom zal de gids deelnemers vragen afwisselend voor hem uit te lopen en het eerste spoor te leggen. Achterin de groep lopen is gemakkelijk, net alsof je op een speciaal voor jouw geprepareerd pad loopt. Een steile helling is dan sowieso niet meer te doen en ook qua lawinerisico onverantwoord.
Er valt dus veel sneeuwpret te beleven als je tot je heupen in de sneeuw wegzakt, op een glooiende hoogvlakte met ruige wind of in het dal in een verstild bos. En na de inspanning heb je een rozig voldaan gevoel en is het heerlijk ontspannen met warme drankjes, in het zwembad een baantje te trekken of languit de spieren te verwennen in de sauna.

En zoals Erika van de ‘Einheimischen’ in Oostenrijk heeft gehoord zijn al die spannende berichten en waarschuwingen over lawinerisico’s bedoeld om onbezonnen mensen zonder kennis van de gevaren in de bergen op de geprepareerde paden en pistes te houden.

Als je wilt kun je in februari nog mee op Sneeuwschoenwandelreis

Sneeuwschoen Groepswandel Vakantie Dolomieten+

Wandelvakantie Italië

 • Groepsreis
 • 7 nachten
 • december - februari
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
vanaf €1575,-
Sneeuwschoen Groepswandel Vakantie Steiermark+

Wandelvakantie Oostenrijk

 • Groepsreis
 • 7 nachten
 • januari - februari
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
vanaf €1755,-
Sneeuwschoen Groepswandel Vakantie Tirol+

Wandelvakantie Oostenrijk

 • Groepsreis
 • 7 nachten
 • januari - maart
 • Halfpension plus Lunchpakket – Volpension
vanaf €1815,-

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?