De 156km lange Hunsrück Radweg brengt je letterlijk en figuurlijk langs de hoogtepunten van de deels nog ongerepte Hunsrück. De regio waar we inmiddels een aantal jaren onze groeps-wandelreizen organiseren is ook uitstekend per fiets te ontdekken. Ingeklemd tussen de rivieren Moezel, Nahe, Saar en Rijn rijst de ‘hondenrug’ naar een hoogste punt van 816m. Het intieme Saarburg is startpunt voor je route door dichte bossen, langs talloze bergbeken en over hoogvlaktes die je daadwerkelijk het gevoel geven in de bergen te fietsen. Als vele kilometers later het Rijndal zich voor je opent weet je dat je het einde van de Hunsrück Radweg nadert.
De Hunsrück Radweg is een route met karakter, voor wie het graag avontuurlijk en sportief wil. Doch laat je daar niet door tegen houden want de E-bike is een uitstekend alternatief. Zonde om deze prachtige route, die door de geringe afstand in een aantal dagen is te doen, te laten lopen. Erg prettig trouwens dat je in een wijnregio fietst, laat het je smaken na je fietsdag.
Historie
De Hunsrück is een middelgebergte dat deel uit maakt van de deelstaat Rheinland-Pfalz. De rivieren en beken hebben zich diep in het leisteen ingesneden en vormen de bron voor het ruige karakter van het gebied. De Romeinen legden hier hun wegen aan, de Hunsrück Radweg volgt een deel van de oude routes, en in de Middeleeuwen werden paleizen en kastelen gebouwd in dit vruchtbare gebied. Ze vormen nu de afwisselende hoogtepunten onderweg. Een meer recenter hoogtepunt is de 360 meter lange en 100 meter hoge Geierlay hangbrug. Weliswaar niet aan de route maar een eervolle afsluiting van je reis naar de Hunsrück.
Onderweg op de Hunsrück Radweg
Vanuit Saarburg fiets je een stuk langs de rivier de Saar waarna je tussen de wijnbergen omhoog gaat richting het hoogste punt van de Hunsrück, de 816m hoge Erbeskopf. Het grootste deel gaat geleidelijk omhoog met een paar stevige klimmetjes als afwisseling. Je fietst o.a. over een oud treinspoor, soms een stukje langs de autoweg maar meestal op een apart fietspad. Je hebt dan al aardig wat bos gezien en dat is ook het geval als je afdaalt naar het traditionele houtdorp Morbach met de waterburchtruïne Baldenau als herkenbare markering langs de Hunsrück Radweg. Je bent dan al ongeveer halverwege de route, de meeste fietsers doen dit in 2 dagen.
Het tweede deel van de Hunsrück Radweg volg je een deel van een oude Romeinse route tussen Bingen en Trier. Kirchberg is de oudste stad van de Hunsrück met haar historische marktplein en vakwerkhuizen. Overigens een plek waar veel traditionele en romantische ‘Heimatfilms’ zijn opgenomen. Eenmaal richting Rijn wisselen open vlaktes en bossen elkaar af met vaak een heerlijk uitzicht. Na een laatste klim daal je scherp af naar het Rijndal, net als bij de start van de route tussen de wijnbergen waar Bacharach het eindpunt is. Het historische dorp aan de Rijn is een plek om nog even te blijven met haar historische centrum, stadsmuur en de burcht Stahleck.
Pak nog een stuk Hunsrück mee
De meeste fietsers doen de route in 4 dagen, ideaal voor bv. een lang fietsweekend. Maar maak er een paar dagen langer van om de dorpen langs de rivieren te ontdekken. Bijvoorbeeld de Duitse ‘edelsteen hoofdstad’ Idar-Oberstein langs de Nahe met het Duitse edelsteenmuseum ‘Steinkaulenberg’ en de enige in Europa nog opengestelde edelsteenmijn waar jezelf op zoek mag gaan naar een glimmend souvenir. Of maak nog een wandeling langs een van de vele ‘wildromantische’ beken in de Hunsrück. Vergeet niet op weg naar huis nog langs de Geierlay te gaan, de mooiste hangbrug van Duitsland wil je niet missen.
Ga voor meer informatie over fietsen in de Hunsrück naar: tourenplaner-rheinland-pfalz.de/nl