Île de Bréhat: bloemeneiland met een ruige kust

Tekst en foto's: Miez Peek

Het is maar een kleine stukje van de vaste wal naar het subtropische eilandje Île de Bréhat net boven de noordelijke Bretonse kust. Ik verheug me op een dag fietsen en wandelen op dit bloemeneiland dat zo liefelijk klinkt maar in een o zo verraderlijke omgeving ligt. De geuren en kleuren van het eilandhart tegenover de woest opengereten randen, omgeven door net zo woeste rotseilanden. Ik zit nog maar net op de veerboot en weet het al: Île de Bréhat gaat me veel bieden vandaag.

Fietsen en/of wandelen
En zo is het ook die dag als ik fietsend de smalle paden op zoek en mijn fiets regelmatig neerzet om de nog smallere paden wandelend te verkennen. Ik kom bij verlaten strandjes en drooggevallen baaien waar de bootjes haast op hun kant liggen totdat het straks weer vloed is. Langs prachtige tuinen en velden vol bloemen als ik in het binnenland mijn weg vervolg.

Brehat MZPK (3)

Wandelend op het Île de Bréhat is de zee nooit ver weg.

Allemaal kleine schilderijtjes
Hoewel, je kunt amper van een binnenland spreken. Île de Bréhat is klein, al het moois ligt vlak bij elkaar maar je zult de tijd nodig hebben om het allemaal te zien. Te veel kleine schilderijtjes waar je wat langer in wilt blijven zitten. En de ruige rotskust met diep ingesneden baaien altijd dichtbij. Het beste zie je dat bij de Pont ar Prad, de kleine oude brug tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Links en rechts zie je hoever het zeewater kan komen, ook hier bootjes op de kant en een verdwaalde boom eenzaam op een rotseilandje.

Brehat MZPK (4)

Bij eb zakt het water ca. 8 meter en liggen de bootjes droog.

Hoogtepunten
De Phare de Paon uit 1860, aan de noordpunt van het eiland is mijn einddoel vandaag. Gelegen op een uitstekende rotspunt biedt de relatieve kleine vuurtoren een weids uitzicht op de omgeving. Op de terugweg rijdt en loop ik naar de Chapelle st.Michel aan de westkant van Île de Bréhat. De kapel staat op een hoge rotsheuvel en biedt daardoor het mooiste uitzicht van het eiland. Tot aan de horizon zie je de rotseilanden verspreid voor de Bretonse kust liggen en begrijp je de rol van de monumentale Phare de Croix die midden tussen al het rotsgeweld ligt.

Brehat MZPK (5)

Uitzicht vanaf de Chapelle St.Michel

Rondvaart om Île de Bréhat
Vedettes de Bréhat verzorgt de overtocht naar Île de Bréhat (ca. 15min). Zij verzorgen ook een drie kwartier durende rondvaart om het eiland aansluitend op hun overtochten. Je vaart hierbij tussen alle rotseilanden door, passeert de eenzame Phare de Croix en rondt de noordpunt met uitzicht op de Phare de Paon vanaf het water. Je kunt je goed voorstellen hoe gevaarlijk het hier met storm of mist zal zijn.
Sla deze rondvaart niet over want ze geeft je een uitstekende indruk van de omgeving. Maak je de tocht voordat je gaat fietsen of wandelen dat zul je jezelf alleen maar meer gaan verheugen op je ontdekkingstocht over Île de Bréhat.

Brehat MZPK (7)

De Phare du Croix doemt op.

Informatie
Vedettes de Bréhat vaart zeer regelmatig tussen het vasteland en het eiland. Kijk op hun website (in het frans) voor de vertrektijden. Je vindt er ook informatie over de rondvaart. De website Wandelingen.info heeft een beschrijving van de wandeling op Île de Bréhat.

Je kunt je eigen fiets meenemen op de boot of een fiets huren nabij de haven. In het dorpje Bourg, midden op het kleine eiland vind je alle voorzieningen (winkels). Tussen de haven en Bourg zijn de meeste restaurants te vinden maar je kunt ook kiezen voor de kleinschalige theetuinen onderweg.

Tekst en foto’s door Miez Peek

Brehat MZPK (6)

Aankomstbaai Île de Bréhat

Brehat MZPK (2)

Chapelle st. Michel

Brehat MZPK (1)

Phare de Paon vanaf het water

Brehat MZPK (8)

Bloemenpracht op Île de Bréhat

Brehat MZPK (9)

De ruige kust aan de noordzijde op z’n mooist bij eb

Brehat MZPK (11)

Terrassen in Bourg, hoofddorp van het eiland

f

Île de Bréhat aan de noordkust van Bretagne, ca. een uur van St. Malo.

Informatie
Vedettes de Bréhat vaart zeer regelmatig tussen het vasteland en het eiland. Kijk op hun website (in het frans) voor de vertrektijden. Je vindt er ook informatie over de rondvaart. De website Wandelingen.info heeft een beschrijving van de wandeling op Île de Bréhat.

2 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?