Een intrigerende wandeling door onbekend Minsk

Onbekend maakt vaak ook onbemind. En dat is niet terecht zo weet Frans van de Graaf maar al te goed. Afgelopen herfstvakantie vertrok hij 6 dagen naar Wit-Rusland en ontdekte wat voor interessante bestemming dit ‘vergeten’ Europese land is. Hij maakte o.a. een wandeling door hoofdstad Minsk met haar typische Sovjet-architectuur.

‘Iedereen die van cultuur en geschiedenis houdt zal hier zeer zeker aan zijn trekken komen. Juist doordat er nog zo weinig toerisme is, vind ik het een aanrader voor mensen die eens heel wat anders willen beleven, vertelt Frans.

Een stadswandeling vol geschiedenis en cultuur
Met name de periode van Napoleon t/m de Tweede Wereldoorlog heeft veel leed gebracht in Wit-Rusland. Een kwart van de bevolking stierf in de oorlog en hoofdstad Minsk werd voor 95% vernield. Daarna werd Minsk in typische Sovjetstijl herbouwd met brede lanen en statige gebouwen. Maar Minsk is ook een stad van parken en paleizen, kloosters en kerken waarvan velen prachtig gerestaureerd zijn.

dvoretz-profsousov

Veel gebouwen in Minsk zijn fraai gerestaureerd (foto Minsk tourism)

Bezoek de musea
De geschiedenis, ook die van de koude oorlog, zie je op verschillende plekken terug. Tijdens een stadswandeling ben je haast ‘verplicht’ een tweetal musea te bezoeken. In het boeiende nieuwe museum over de Grote Vaderlandse Oorlog (1941-1945) kom je meer te weten over de pijn van de stad. Een andere interessante plek is het Nationale Kunstmuseum met een overzicht van Oost-Europese kunst. Heb je de mogelijkheid bezoek dan ook de kerken en kloosters elders in het land die je een goed beeld geven van wat het orthodoxe geloof voor de Wit-Russen betekent.

rsz_2_verering_van_de_oud-strijders (900x648)

Respect en verering voor de oud-strijders op een typische Sovjet manier (foto door Frans van de Graaf)

Uitgebreid verslag met praktische informatie
Frans geeft op BestemminginBeeld een uitgebreide beschrijving van wat hij tegenkwam tijdens zijn reis naar Wit-Rusland. Hij geeft daar een hoop praktische informatie bij, handig om te weten bij een reis naar dit onbekende land. Lees hier zijn verslag op BestemminginBeeld.

Links en download
Er is een GPS-versie beschikbaar van een stadswandeling door Minsk (duur ca. 4u) waarbij je de voornaamste bezienswaardigheden passeert. Een tip van Frans is om de grote markthal te bezoeken voor typische (Wit-)Russische producten.
Frans liet zich helpen door Blini Reizen die een vijfdaagse reis aanbieden waarbij je naast Minsk ook de cultuurrijke steden Vitebsk en Polotsk bezoekt. Klik voor het aanbod van Blini Reizen.

> Dit artikel is een bijdrage van Frans de Graaf

>> Titelfoto door Andrea, flickr

vorota-goroda

Robuuste Sovjet-architectuur en verfijnde bouw wisselen elkaar af (foto Minsk Tourism)

rsz_7_vitebsk (900x622)

Een van de vele orthodoxe kerken in Vitebsk, de stad met de best bewaarde kerken van het land (foto door Frans van de Graaf).

rsz_3_minsk_bij_het_monument_voor_de_gevallenen (900x562)

Erewacht bij het monument voor de gevallenen (foto door Frans van de Graaf)

Frans liet zicht helpen door Blini Reizen die een vijfdaagse reis aanbieden waarbij je naast Minsk ook de cultuurrijke steden Vitebsk en Polotsk bezoekt. Klik voor het aanbod van Blini Reizen.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?