Wandelen rond het Aardhuis, voormalig jachthuis op de Veluwe

Foto: Gouwenaar, Wikimedia

Midden op de Veluwe staat het Aardhuis, een voormalig jachthuis met een groot wildpark er omheen. Een plek voor een mooie boswandeling tussen herten en wilde zwijnen en bovendien een bezoek aan het jachthuis. Anne van der Feest ging er heen en vertelt erover.

Een huis met geschiedenis. Op de Aardmansberg, een onderdeel van het Kroondomein het Loo, ligt een stukje geschiedenis verborgen. Koning Willem III liet daar in 1861 een pand met allure bouwen. Eigenlijk bedoeld om militaire zaken te bespreken en daarnaast als rustpunt tijdens de jacht. Later is het door Prins Hendrik vooral als jachtchalet gebruikt. De jachtgeschiedenis is nog te zien in de stijlkamer op de 1e verdieping. De rest van die verdieping is gericht op de natuur van de Veluwe o.a. met wisselende tentoonstellingen.

Interieur-Aardhuis-veluwe,-Gouwenaar,-Wikimedia

Interieur Het Aardhuis (foto: Gouwenaar, Wikimedia)

Een wildpark met streepjespyama’s
Het buitengebied is onderdeel van het Kroondomein waar het te bezoeken gedeelte slechts een klein stukje van is. Binnen het omheinde park zijn twee wandelroutes gemarkeerd, beide van ongeveer een uur. In het wildpark kun je als fotograaf je hart ophalen. Wilde zwijnen zijn hier van heel dichtbij te fotograferen. Ze lopen weliswaar in een afgerasterd stuk en schrikken niet meer van bezoekers maar ze kunnen hun natuurlijke gedrag er goed kwijt. In het voorjaar en de vroege zomer zijn er jonge biggen, erg schattig met hun streepjespyjama’s. De herten lopen vrij rond en zijn wat lastiger te spotten. De kans om ze te zien is het grootst tijdens of na de voertijd (meestal om 14 uur). Vanuit de schuilhut zijn ze dan goed te zien, later gaan ze graag op de weide grazen of uitbuiken onder de bomen aan de rand.

a1 (900x600)

Streepjespyama’s (foto: Anne van der Feest)

a4 (900x600)

Met een beetje geluk zie je de herten van dichtbij in het wildpark (foto: Anne van der Feest)

Roofvogelshow
Bij het Aardhuis worden de hele zomer roofvogelshows gehouden met uitgebreide uitleg over de vogels die worden gebruikt. De shows refereren aan de tijden waarin valken werden gebruikt voor de jacht.

Ga voor meer informatie en openingstijden naar: Aardhuis.nl

alpenhoorns

De Alphoorns (foto Aardhuis)

Informatie
Het Aardhuis ligt aan de N-344, tussen Nieuw Milligen en Apeldoorn. Let op als je er voor het eerst komt. De inrit is niet heel duidelijk aangegeven. Een houvast is kilometerpaal 30.2. Het Aardhuis is jaarlijks geopend tot 1 november.

Ga voor meer informatie naar op Aardhuis.nl

> Dit artikel (en dierenfoto’s) is een bijdrage van Anne van der Feest, zij zoekt regelmatig ‘verborgen plekken’ op in Nederland.

a2 (900x600)

Drinken bij moeder in streepjespyama (foto: Anne van der Feest)

Ga voor meer informatie en openingstijden naar: aardhuis.nl

> Titelfoto: Het Aardhuis, Gouwenaar, Wikimedia

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?