Je eigen Fiets & Vaarvakantie in Saarland-Elzas

Foto: Wikimedia

Fietsen mee aan boord, wandelschoenen onder het bed in de kooi, de kapiteinspet op en varen maar. Helemaal zelf op een comfortabele boot over de kanalen van het Saarland en de Elzas. Wat een heerlijke vrijheid om je door het Frans-Duitse grensgebied te bewegen. En dat allemaal terwijl je geen vaarbewijs nodig hebt. Kijk op de site van leboat.nl over de mogelijkheden i.v.m. corona.

Een ideale vriendenreis
Dit is een ideale familiereis. Je huurt een boot die geschikt is voor maximaal 6 personen en gaat op ontdekkingstocht over het Marne-Rijnkanaal en het Saar-Kolenkanaal in de driehoek tussen het Duitse Saarbrücken en de Franse steden Nancy en Strassbourg. Naast het bezoeken van deze steden kom je onderweg veel middeleeuwse dorpen tegen. Die kun je dan verder ontdekken door op de meegenomen fiets te springen. Je kunt langs het kanaal blijven fietsen of iets sportiever het glooiende landschap in. Varen, fietsen en wandelen in je eigen tempo en ‘s avonds natuurlijk een Elzaswijntje op het dek want je leeft al die tijd aan boord.

Het is goed toeven aan boord...

Het is goed toeven aan boord langs de kanalen… (foto leBoat.nl)

Geen vaarbewijs nodig
Ondanks de lengte van de boten (13m) heb je geen vaarbewijs nodig om over de kanalen te varen. Je krijgt uiteraard een duidelijk instructie en zult merken dat de boten eenvoudig te besturen zijn. En dan is het al snel ‘Ahoy kapitein!’

Sluizen en nog eens sluizen
Je zou er gek van kunnen worden. Varen over de kanalen in dit heuvelachtige gebied betekent varen langs sluizen. Het zijn er liefst 43 over een stuk van 104km. De meeste moet je zelf bedienen, een leuke en soms hilarische afwisseling. Alles bij elkaar een wonderlijk stuk menselijke techniek met als absoluut hoogtepunt de scheepslift van Saint-Louis Arzviller waarbij je in een enorme waterbak 45m hoogteverschil overbrugt.

De spectaculaire scheepslift van Saint Louis Arzviller (foto Wikimedia)

De spectaculaire scheepslift van Saint Louis Arzviller (foto Wikimedia)

Hoogtepunten
Strassbourg en Saarbrücken hebben prachtige historische binnensteden. Onderweg passeer je het historische dorp Hesse en o.a. het kasteel van Saverne met uitzicht over het Rijndal. Bij Gondrexange kun je om het meer fietsen en bij grensplaats Sarreguemines kun je slenteren door de slingerende straatjes tussen art-nouveau huizen of een wandeling maken door het prachtige stadspark. Maar eigenlijk is de intieme sfeer van het varen op de soms smalle kanalen één groot hoogtepunt met de omliggende bossen, meren, eeuwenoude windmolens en pittoreske dorpjes waar het leven lijkt stil te staan.

Aanmeren in Sarreguemines (foto Wikimedia)

Aanmeren in Sarreguemines (foto Wikimedia)

Informatie
Je hebt een week nodig voor de driehoek Saarbrücken, Nancy, Strassbourg maar er zijn ook langere tochten te maken. LeBoat.nl is de grootste aanbieder van vaarvakanties en heeft de Saarland-route in haar arrangement. Op de Nederlandstalige site vind je alle informatie en ook een video die een indruk geeft van het varen in Saarland. Wil je meer weten over de indrukwekkende scheepslift van Saint-Louis Arzviller, kijk dan hier.

Onderweg na weer een sluis (foto Toerisme-Saarland)

Op weg naar de volgende sluis (foto Toerisme-Saarland)

Een oud gedeelte van het Marne-Rijnkanaal laat zien wat voor knap staaltje werk het aanleggen is geweest.

Een oud gedeelte van het Marne-Rijnkanaal laat zien wat voor knap staaltje werk het aanleggen is geweest.

Comfortabel overnachten aan boord (foto LeBoat.nl)

Comfortabel overnachten aan boord (foto LeBoat.nl)

De vaarroutes in Saarland-Elzas met o.a. Saarbrücken, Nancy en Strassbourg (kaart LeBoat.nl)

De vaarroutes in Saarland-Elzas met o.a. Saarbrücken, Nancy en Strassbourg (kaart LeBoat.nl)

VAAR-FIETS-SAARLAND

Informatie over de Saarland-route van LeBoat.nl

Alles over Saarland: www.toerisme-saarland.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?