Ken je de Tell-Trail, die uitdagende bergwandelroute in hartje Zwitserland?

Wandelvrouw Bregje Schipper liep alle acht etappes in juli 2022

Niet zo gek als je hem nog niet kent, want de Tell-Trail is pas in 2020 geopend. Hij voert je in acht dagetappes rond het merengebied met o.a. het Vier Woudstedenmeer door het hart van Zwitserland. In totaal bedraagt de wandelroute 156 kilometer waarbij 7.126 meter gestegen moet worden en 8.126 meter afgedaald. Als je de kabelbanen meerekent, is het hoogteverschil zelfs 12.956 meter. De trail valt in categorie 3, wat staat voor een uitdagende bergwandeling. Hier moet je tredzeker voor zijn en geen last hebben van hoogtevrees. Je komt maar liefst elf meren tegen langs de Tell-Trail en de zes indrukwekkendste bergen van Centraal Zwitserland : de Fronalpstock (Stoos), Rigi, Pilatus, Stanserhorn, Titlis en de Brienzer Rothorn.

Standbeeld Willem Tell en de route op de kaart, foto: Bregje Schipper

VERNOEMD NAAR LEGENDARISCHE VRIJHEIDSSTRIJDER | De Tell-Trail is vernoemd naar de legendarische Zwitserse vrijheidsstrijder Wilhelm Tell uit de 14e eeuw. Je komt hem in deze regio overal tegen. De route begint dan ook bij zijn monument in het historische plaatsje Altdorf. Het leuke van de route is dat hij zo afwisselend is. Vaak begint de dag met een kabelbaanrit om je op hoogte te brengen. Daar sluit je dan aan op bestaande populaire routes zoals de Stoos rifwandelroute of wandel je een perfecte ‘höhenwanderwege’. Maar ook een vlakke wandeling langs de snelstromende Muota, of idyllische stukken over de natte gronden van de Sachsler Seefelt horen erbij. Steeds word je vergezeld door het klingelen van de Zwitserse koebellen en word je geraakt door de uitbundige flora en fauna.

Het tussentijdse vervoer zijn mini-avontuurtjes, foto: Bregje Schipper

VERRASSEND TUSSENTIJDS VERVOER | De etappes worden aan elkaar geregen door het leukste openbaar vervoer. Zo zitten er nooit vervelende overbruggingsstukken in de wandelroute. Wat dacht je van een rit met het steilste treintje, of met de cabriogondel? En je vaart een stuk over het Vier Woudstedenmeer om in Luzern aan te komen.

Veelvuldig kijk je uit over een van de elf azuurblauwe meren, foto: Bregje Schipper

MEER WETEN OVER DE TELL-TRAIL? | Ben je nieuwsgierig geworden naar de Tell-Trail? Bregje Schipper van Wandelvrouw.nl liep in juli 2022 alle acht etappes en schreef er een uitgebreide blog over. Ga voor alle tips, ervaringen en info naar: wandelvrouw.nl

Meer wandel- en fietsinspiratie over Zwitserland op ECKTIV

bekijk ook

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?