Saarland, klein maar fijn fietsparadijs aan Duits-Franse grens

Fietsen door Saarland, foto: toerisme-saarland

Je zou het een klein fietsparadijsje kunnen noemen. Duitslands kleinste deelstaat Saarland is compact en veelzijdig en mag je stiekem nog een stukje Frankrijk noemen. Dat komt helemaal tot zijn recht als je de Saar-Elzas fietsroute rijdt. Deze vlakke route begint in de oudste stad van Duitsland Trier, en loopt langs de oevers van de Saar en Moezel en tevens langs twee kanalen; het Saar-Kolenkanaal en het Rijn-Marnekanaal, om te eindigen in de UNESCO World Heritage stad Straatsburg.

De 275km lange Saar-Elzas fietsroute door Duitsland en Frankrijk is opgeknipt in vijf etappes van tussen de 50 à 60km. Op de site van Tourisme-Saarland vind je meer over de route en een aantrekkelijk 6-daags fietsarrangement. Ga voor meer informatie over de Saar-Elzas fietsroute en het fietsarrangement naar: toerisme-saarland.nl

Saarland heeft verder een uitgebreid netwerk van fietsroutes die het vriendelijke heuvellandschap doorkruizen. Met genoeg keuzes voor een dagtocht of een meerdaagse route. Zie voor meer fietsroutes in Saarland verder op deze pagina.

original-1

Fietsen door het landschap van Saarland (foto: Elaine Springford, Ecktiv Communty)

Helemaal E-bike, inclusief gratis accu opladen
Er zijn routes in allerlei categoriën waarbij het prachtige heuvellandschap ieders aandacht zal trekken. Wil je niets overslaan in de  heuvels dan is de E-bike een mogelijkheid. Saarland heeft zelfs een eigen E-bike route-netwerk die er voor zorgt dat de mooiste routes niet alleen voor die-hards zijn weggelegd. En kom je een bordje met ‘Pedelecs Willkommen’ tegen dan weet je dat je gratis je accu kunt opladen. Ook je eigen ‘accu’ kun je er meteen opladen, want doorgaans zijn dat de plekken waar je kunt genieten van de culinaire hoogstandjes in Saarland.

Hausmannskost-1ecktiv

De Frans-Duitse mix vind je terug in de verfijnde Saarlandse keuken (foto: Verkeersbureau Saarland)

Een stukje geschiedenis
Saarland is afwisselend Frans en Duits grondgebied geweest. Er hebben heel wat volksstemmingen plaatsgevonden voordat de deelstaat in 1957 definitief bij Duitsland hoorde. Frankrijk dwong een aantal voorwaarden af die er onder andere in resulteerde dat Frans de tweede taal is. Veel Saarlanders zijn dan ook tweetalig, iets dat ook op verkeersborden te zien is. Een grote plus van deze Frans-Duitse mix is de Saarlandse keuken. Het verfijnde van de Franse en het stevige van de Duitse gerechten levert bijzondere combinaties op. En wat te denken van de keuze aan wijnen van deze grote traditionele wijnlanden.

TZS_Radfahren_080908_eikebock_1106

Altijd wel een reden om even af te stappen en te genieten van het uitzicht over de wijngaarden… (foto: Verkeersbureau Saarland)

Alles van Saarland op de trotse Saarland-Radweg (356km)
Het is de trots van fietsliefhebbend Saarland. De 356km lange Saarland-radweg is een stevige fietsroute waarin je het beste van Saarland gaat tegenkomen. Zware en lichte etappes wisselen elkaar af fietsend door steden en nostalgische dorpen, door de rivierdalen van de Saar en de Moezel en door het UNESCO Bioreservaat Bliesgau dat ook wel het ‘Toscane van Saarland’ genoemd wordt. Je bezoekt het drielandenpunt met Luxemburg en kunt de fruitbomen amper tellen. Rijdend door de bossen sta je plots oog in oog met de Völklinger Hütte, een enorme ijzersmelterij en staalcomplex uit de 19e eeuw dat inmiddels ook op de UNESCO-lijst staat. Hoofdstad Saarbrücken is start- en eindpunt van de Saarland-Radweg die bekroond is tot een van Duitslands kwaliteits fietsroutes. Vraag de gratis routekaart aan bij toerisme-saarland.nl

Panorama-Saarbrucken-1

Hoofdstad Saarbrücken is start- en eindpunt van de Saarland-Radweg. (foto: Iris Waanders, Ecktiv Community)

Saarland-blogreis-027

De Völklinger Hütte, een enorme ijzersmelterij en staalcomplex uit de 19e eeuw dat inmiddels ook op de UNESCO-lijst staat. (foto: Iris Waanders, Ecktiv Community)

Volg de rivier op de Saar-Radweg (118 km)
Qua naam niet te verwarren met de voorganger en qua niveau een stuk eenvoudiger. De rivier de Saar zelf is de voornaamste ‘fietspartner’ tussen de Franse grens en haar monding in de Moezel nabij Trier. Een deel van de route gaat nog langs de Moezel. De route is zelfs voor gezinnen goed te doen met onderweg leuke dorpen en kleine steden om te ontdekken zoals het knusse Saarburg en de vestingstad Saarlouis. Ook hier passeer je de de Völklinger Hütte en wie toch iets langer wil fietsen kan het combineren met delen van de Saarland-Radweg. Ideale pauzeplek is de Saarschleiffe, de beroemde bocht in de rivier die je van boven prachtig kunt overzien. Zeker vanaf het nieuwe ‘Baumwipfelpfad’, dat je langzaam omhoog leidt voor een nog mooier uitzicht.

Baumwipfelpfad---Erlebnis-Akademie-AG_Baumwipfelpfad-Saarschleife

Hier moet je zeker afstappen om de beroemdste bocht ‘de Saarschleife’ van bovenaf te zien op de dit jaar geopende ‘Baumwipfelpfad’ (foto: Erlebnis Akademie AG, Baumwipfelpfad, Saarschleife)

De hoogte in op de Saar-Nahe-Höhen-Radweg (80 Km)
Een andere belangrijke maar kleinere rivier is de Nahe. Deze fietsroute tussen twee rivieren is vooral landschappelijk zeer aantrekkelijk doordat je grote delen door hoger gebied rijdt. Dat maakt het ook een meer inspannende tocht die door vele daardoor bewust in meerdere dagen wordt gedaan. Houd je van wat sportiever fietsen en heerlijke uitzichten dan is dit je route. Lekker dat je onderweg in de Bostalsee een duik kunt nemen.

Bostalsee

De Bostalsee biedt je veel mogelijkheden om af te koelen (foto: Verkeersbureau Saarland)

De Saar-Oster-Höhen-Radweg (64 km) en de Saar-Bostalsee-Radweg (60km)
Twee vergelijkbare routes als het om de afstand gaat. Beide eventueel in 1 dag te doen maar met een overnachting net iets meer ontspannen. Bovendien goed te combineren met de eerder genoemde routes. De Saar-Oster-Höhen-Radweg verbindt vestingstad Saarlouis met het lieflijke Ostertal waarbij je een aantal goed te beklimmen heuveltoppen passeert. Bij de Saar-Bostalsee-Radweg is het grootste meer van de regio, de Bostalsee je gastheer. Ook kom je langs twee kleinere stuwmeren wat deze route een waterrijke tocht maakt. Er is veel te zien op deze tocht met mooie plekken langs het water.

Ontdek het Saarland met de Saarland Card 
De speciale Saarland Card, verkrijgbaar bij talloze deelnemende instellingen in Saarland, verschaft je vrij toegang bij meer dan 85 toeristische plekken en attracties. Bovendien reis je gratis met bus en trein. Dat maakt je verblijf in Saarland extra aantrekkelijk. Meer over de Saarland Card

Deze gratis fietskaart kun je aanvragen bij toerisme-saarland.

Informatie en gratis fietskaart
Er zijn nog veel meer fietsmogelijkheden die je kunt ontdekken op de overzichtelijke Nederlandstalige website van Fietsen in Saarland. Je kunt er o.a. een gratis fietskaart bestellen en je vindt er mogelijkheden voor arrangementen. Ook zie je mogelijkheden voor mountainbike routes en eventueel racefietsen. Kortom, Saarland biedt als veelzijdige en compacte regio mogelijkheden voor alle soorten fietsliefhebbers.

saarland-logo

Ga voor de gratis fietsroutekaart en meer fietsinformatie naar: toerisme-saarland.nl

 

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?