Drive & Hike: Langs de verstopte dorpen van het Serra del Cadi massief

Serra del Cadi, foto: Ferran Llorens, Flickr-

Drive & hike routes zijn routes waarbij je het rijden door een prachtig landschap combineert met meerdere wandelingen onderweg. Een manier van reizen die sterk in opkomst is daar je een groot gebied kunt ontdekken en veel verschillende wandelingen kunt maken. Redacteur Miez Peek weet niet beter en maakte o.a. een tocht rond de Serra del Cadi ten zuiden van de Spaanse Pyreneeën.

Serra de Cadi (2)

Afgelegen dorpen langs de route zijn een goed startpunt voor de wandelingen (foto Miez Peek)

De Serra del Cadi is een vergeten bergrug in het noordwesten van Catalunya met prachtig gelegen dorpjes in haar schaduw.  Met een hoogste punt van 2647m een serieus gebergte dat een muur vormt tussen het dalende landschap ten noorden van Barcelona en de Pyreneën aan de andere kant. Aan het eind van de route tref je de moederberg van Catalunya, de tweekoppige Pedraforsa die voor echte die-hards is te beklimmen.

Serra de Cadi (1)

Begin april ligt er nog sneeuw op de Serra del Cadi maar is de lente al volop te zien. (foto Miez Peek)

Gereden route
De route begint in de bisschopsstad La Sue d’Urgell en gaat via de zuidflanken van de Serra del Cadi naar Guardiola de Berguedà dat aan de doorgaande route tussen Andorra en Barcelona ligt. Vanuit Sue d’Urgell volg je eerst de C-462, daarna de C-563 en tenslotte de B-400 (zie kaart). Langs de route die o.a. over de bergpas van de Alt d’Urgell (1620m) gaat zijn op verschillende plaatsen informatieborden geplaatst met informatie over de wandelmogelijkheden.

S de cadi

De route langs de zuidkant van de Serra del Cadi

Wandeltips (nummers corresponderen met kaart):
1- Stadswandeling La Sue d’Urgell met de robuuste 11e-eeuwse basiliek, straatjes vol arcades en het olympisch wildwaterpark net buiten het centrum.
2- Wandeling door de olijfgaarden en landbouwgronden tussen de dorpen Fórnols en Cornellana. je loopt over smalle paden en er stroomt een beekje.
3- Naar de ruïnes van Gósol. Vanaf het schilderachtige dorpsplein met haar terrasjes loop je naar de ruïnes van het oude Gósol dat op een heuvel buiten het huidige dorp ligt. Je kunt er de oude toren beklimmen.
4- Refugio Lluis Estasen nabij Saldes. Deze berghut op de flanken van de indrukwekkende Pedraforsa (2497m) is uitvalsbasis voor tal van wandeltochten. De beklimming tot tussen de ‘twee oren’ van de berg duurt ca. 6u.

Serra de Cadi (6)

Maar een klein stukje van de ruïnes van het oude Gosol (foto Miez Peek)

Informatie
Op de website van Mas Spanje vind je meer informatie over de Serra de Cadi en het Parque Natural Cadí-Moixero waar het onderdeel van uitmaakt. Je kunt de route buiten het hoogseizoen op de bonnefooi rijden. Beste tijd is april-juni (in de winter kan er sneeuw liggen) of de herfst. Overnachten kan o.a. in startplaats Sue d’Urgell en Gosol. Ik reed de route in 1 dag en maakte telkens een korte wandeling maar eigenlijk is 2 of 3 dagen beter. Mijn overnachtingstip voordat je de route start is het heerlijke L’Era de Cal Bastida in het gehucht Estamariu ten oosten van Sue d’Urgell.

Serra de Cadi (3)

Steeds dieper het achterland van de Serra del cadi in (foto Miez Peek).

Serra de Cadi (5)

Er is leven in de dorpen, de landbouw doet het hier goed, deze huizen ogen verzorgd (foto Miez Peek).

Op de website van Mas Spanje vind je meer informatie over de Serra de Cadi en het Parque Natural Cadí-Moixero waar het onderdeel van uitmaakt.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?